MEMBRII CONSILIULUI DE MEDIERE CERCETATI PENAL DE CATRE PARCHET SI POLITIE

BUCURESTI - 6 mai 2010

Comunicat tip General in Administratie Publica

La solicitarea conducerii Uniunii Mediatorilor Bancari, Parchetul si Politia au declansat cercetarea penala privind unii membrii ai Consiliului de mediere pentru savarsirea cu intentie in forma continuata, a infractiunilor de neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanei, pentru neefectuarea la timp a alegerilor in vederea constituirii unui nou Consiliu de mediere in conditiile L - 370/2009 de modificare a L - 192/2006 cu privire la activitatea de mediere.

Art. III din Lege nr. 370/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 831 din 3 decembrie 2009, prevede:

,,In termen de o luna de la intrarea in vigoare a prezentei legi vor avea loc alegeri pentru Consiliul de mediere. Orice mediator autorizat care se regaseste pe Tabloul mediatorilor va putea candida, cu respectarea dispozitiilor art. 17 alin. (6) din Legea nr. 192/2006, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege”

Cum membrii Consiliului de mediere, nu au respectat acest termen imperativ, fara niciun motiv, iar pana la data de 06.01.2010 si nici in prezent, nu a fost anuntat un program electoral sau o data a alegerilor, institutia medierii se intalneste din nou cu situatia creata voit, de catre membrii Cdm, de a bloca medierea si asi satisface decat interesele personale din pozitia in care sunt.

Din punct de vedere juridic, legiuitorul le-a lasat de la intrarea in vigoare a noilor prevederi, un termen imperativ de treizeci de zile pentru a organiza alegeri in vederea constituirii unui nou Consiliu de mediere, respectiv pana in data de 06.01.2010.

De la aceasta data , incepand cu urmatoarea, se poate vorbi de savarsirea a trei infractiuni, neglijenta in serviciu, abuz in serviciu contra intereselor persoanei si abuz in serviciu contra intereselor publice, de catre membrii Cdm.

In prezent, nu se mai poate invoca faptul ca , Cdm isi continua activitatea pana la validarea de catre MJLC a noului consiliu printr-un alt ordin, intrucat aceasta prevedere nu mai este stipulata in noua lege modificata, validarea membrilor Cdm nu mai cade in sarcina MJLC.

Mandatul vechiului Consiliu de mediere, dupa noile reglementari este pana in ziua alegerilor, adica, zi care ar fi trebuit sa constitue numararea, validarea voturilor si preluarea atributiunilor in termen de treizeci de zile, de catre noul Cdm ales.

Toate actele, documentele si hotararile emise de catre Cdm, dupa data de 06.01.2010 sunt nule de drept, inclusiv actele de aprobare, avizare, autorizare a mediatorilor si a unor scoli de formarea infiintate dupa aceasta data, in situatia in care acestia vor fi gasiti vinovati.

In cazul inceperii urmaririi penale impotriva unor membrii ai Consiliului de mediere, acestia vor fi suspendati automat din functia de mediator si implicit de cea de Presedinte, Vicepresedinte si membru in Comisia Permanenta.

In dosarul de urmarire penala numitii Sustac Zeno Daniel, Mugur Mitroi si Belbita Mariana, membrii in Cdm, au calitatea de martori deocamdata existand posibilitatea ca si acestia sa fie pusi sub invinuire.

Nici unde in L -370/2009 nu se regaseste vreun text care sa permita decalarea alegerilor, termenul de o luna de la intrarea in vigoare a noilor prevederi, este un termen imperativ, obligatoriu care nu lasa loc la interpretari.

Presedinte UMB

Tudor Tatu

Despre SC.EU-Ro Calificari 2007 SRL,CIF - 21310381/2007

Comunicatul se adreseaza tuturor canalelor media
UNIUNEA MEDIATORILOR BANCARI
Bucuresti - B-dul Chisinau nr.8, Sectorul 2
Tel / Fax: 0216281218
Mobil: 0744750036
office@mediatorbancar.ro