Oxo-biodegradabilitatea acceptata in UE, ca technologie biodegradabila

Targu Mures - 25 martie 2009

Comunicat tip General in Social

Rezumatul vizitei Domnului - Prof.Ignacy JAKUBOWICZ -, expert in domeniul biodegradabilitatii de la Institutul de Cercetari SP Suedia (Technical Research Institute of Sweden), raportor al Suediei la CEN., la Ministerul Mediului si la Comisia pentru Administraţie Publică, Organizarea Teritoriului şi Echilibrului Ecologic, din cadrul Camerei Deputatilor

La Ministerul Mediului Dl. JAKUBOWICZ a subliniat ca prezeta Domniei sale este independenta si napartititoare in cazul ambelor technologii de biodegradare, respectiv technologia Hydro si Oxo.
La intilnirea cu consilierii de specialitate si a deputatilor, a precizat, ca in UE ambele technologii sint acceptate. Technologia Hydro-biodegradabila comform EN 13432, care prescrie descompunerea in conditii de compostare industriala, iar technologia oxo-biodegradabila pe baza testarilor de laboratoare independente acreditate, folosind ca standarde de referinta ghidul ASTM D 6954-04 sub a carei umbrela apartin mai multe standarde. A declarat ca aditivii folositi in technologia oxo-biodegradabila nu contin elemente toxice sau cancerigene.
A precizat faptul ca Directiva Europena 94/62/EC nu precizeaza cerintele biodegradabilitatii comform unui anumit standard..
Domnia sa a mentionat ca draftul raportului final privind oxo-biodegradabilitate, (pr CEN/TR 15822), va fi transformat in Standard European pana lo finele acestui an. Totodata a mentionat ca patru state membre UE, au sesizat Comisia Europeana, cerind revizuirea standardului EN 13432.

A atras atentia ca prin limitarea accesului pe piata a sacoselor produse prin cele 2(doua) tehnologii utilizate in acest moment in intreaga lume (incluzand aici peste 10 state euronene) , se incalca grav principiul liberei circulatii a tehnologiilor , marfurilor si produselor in spatiul Comunitatii Europene .

Conclizia finala
Legiuitorul european permite demonstrarea conformitatii cu cerintele esentiale, nu numai prin respectarea standardelor armonizate, ci si prin incercari si testari de laborator.
Se pot folosi ce standarde doriti, pe baza de voluntariat, demonstrand ca produsele puse pe piata sunt conforme cu cerintele esentiale din directiva mai sus amintita.
Daca produsele sunt testate si indeplinesc cerintele esentiale, atestate de un laborator acreditat la nivel national si european, adica sunt conforme cu cerintele esentiale din directiva Ambalaje si deseuri de ambalaje, adoptata in Romania, acestea pot fi puse pe piata fara a mai respecta standardele armonizate.

Contact> SP Technical Research Institute of Sweden
Nanocomposites, Durability, Biodegradability
Ignacy Jakubowicz, +46 10-516 53 05, +46 70-622 42 95, ignacy.jakubowicz@sp.se

Cu stima> SC Naturplast X SRL