Asseco – noul nume pentru conglomeratul de firme controlat de Prokom Software in Europa de Est

BUCURESTI - 24 septembrie 2007

Comunicat tip General in IT&C

Pierre Audoin Consultants (PAC) comenteaza contextul preluarii Prokom Software de catre Asseco si implicatiile pe care le-ar putea avea asupra pietei de software si servicii informatice din Romania.

Asseco a anuntat ca va prelua controlul asupra Prokom Software, devenind astfel cel mai mare grup de software si servicii IT provenit din Europa de Est. Integrarea celor doua companii este anuntata pentru trimestrul II din 2008.

George Mironescu, consultant al Pierre Audoin Consultants (PAC), responsabil pentru piata de software si servicii informatice din Polonia, considera ca “desi tranzactia poate parea in aparenta spectaculoasa, ea nu reprezinta decat o regrupare a conglomeratului de firme IT controlat de Prokom Software”.

Cu venituri totale in 2006 de peste 430 milioane euro, din care peste 370 milioane euro in Polonia, Grupul Prokom este in topul companiilor IT din regiune.
Conform studiilor SITSI® (Software and IT Services Industry) pentru Europa Centrala si de Est ale Pierre Audoin Consultants (PAC), Prokom domina piata din Polonia cu 259 milioane euro din licente proprii si servicii informatice, ceea ce reprezinta aproximativ 10% din piata de profil. De asemenea, prin firmele cumparate in Slovacia, Cehia si Romania, Prokom are o prezenta intre Top 5-10 furnizori de software si servicii informatice in fiecare din aceste tari.

George Mironescu afirma ca “manevra era oarecum asteptata in piata de ceva vreme, si ultimele miscari de reorganizare din cadrul gruparii de firme controlate de Prokom Software sugerau aceasta realiniere. In esenta, nu este vorba despre nicio tranzactie care ar schimba peisajul competitonal de pe piata poloneza, respeciv regionala, intrucat ambele firme consolidau impreuna veniturile si functionau ca grup de trei-patru ani. Achizitia este de fapt o inversiune in cadrul Prokom Grup, si ea nu creaza schimbari de pozitie la nivelul pietei”.

In viziunea lui George Mironescu, “era de asteptat ca Asseco sa preia Prokom Software, din mai multe motive:
•Asseco aduce asupra grupului un nume proaspat, eliberat aparent de orice mostenire negativa si imagine contestabila ce ar putea plana asupra Prokom Software
•Venirea Asseco la carma grupului creeaza premiza unei integrari mai usoare a celorlalte entitati majore din cadrul grupului, deoarece vine cu o identitate corporativa necristalizata
•Asseco promoveaza o cultura autonoma si sindicala, unde managerul local are libertatea sa-si demonstreze capacitatea antrepreneuriala si sa livreze rezultate
•Exista posibilitatea de a genera sinergii la nivel de sector pe termen scurt, intrucat Asseco obtine marea majoritate a veniturilor din sectorul bancar si public, in timp ce Prokom Software din asigurari si administratie publica, rezultand deci o entitate puternica pentru sectorul financiar si de stat”

Fuziunea vine insa si cu o serie de provocari majore asupra viitorului grup:

•Prokom Software a coordonat de curand fuziunea dintre ABG Ster-Projekt si Spin, efectele acesteia urmand a fi evaluate pe termen mediu. Integrarea celor doua firme devine o provocare considerabila pentru Asseco, intrucat compania va trebui sa monitorizeze si sa gestioneze proiectul ABG Ster-Projekt Spin in contextul propriei fuziuni cu Prokom Software
•Adam Goral, presedintele Asseco, provine dintr-o firma (Comp Rzeszow) ce a crescut mai degraba organic pana de curand, cu o experienta limitata in gestionarea si integrarea unor mari proiecte de fuziuni de companii
•Prokom Software reprezinta un pilon financiar puternic pentru intregul grup Prokom, datorita veniturilor recurente importante obtinute de la clienti controlati de stat, precum Biroul Asigurarilor Sociale (ZUS) sau PZU (cea mai mare companie de asigurari din regiune). In conditiile in care Ryszard Krauze, fondatorul si actionarul principal al Prokom Software, pierde din vizibilitatea la nivel de grup, este interesant de observat daca noua companie va reusi sa mentina aceeasi pozitie financiara pe termen mediu si lung
•Luand in considerare alte proiecte de achizitie in care este implicata Prokom Sofware (e.g. orchestrarea fuziunii dintre Comp SA si CSS), provocarile nu pot fi decat si mai mari pentru viitorul noului grup.

Totodata, PAC considera ca, pana acum, nu a avut loc o integrare reala intre diferitele companii ce activau sub Prokom Software, ci mai degraba o preluare financiara urmata de o gestiune contabila a acestora. Din aceasta perspectiva, PAC priveste cu interes noul proiect Asseco Grup, si influenta lui asupra regiunii. Deocamdata insa, PAC are o pozitie rezervata cu privire la viteza cu care Asseco va reusi sa devina un grup coeziv la nivel regional, avand in vedere ca noua companie va avea de coordonat si apoi de integrat zeci de sub-entitati, fiecare cu cultura proprie, si dispersate geografic la nivelul regiunii. De asemenea, in conditiile in care se planifica listarea separata la Bursa de la Varsovia a diferitelor companii locale din cadrul grupului Asseco, este discutabil daca noul grup va ajunge rapid o firma cu structura monolitica sau va functiona in regim sindical, preferand sa lupte pentru proiecte in mod oportunist.

Remodelarea si restructurarea grupului de firme de sub Prokom Software vine si pe fondul unei relative stagnari a pietei de software si servicii IT din Polonia si a unei crize in randul marilor companii locale de servicii informatice. Marele concurent local al lui Prokom Software, fostul ComputerLand (redenumit Sygnity) trece de asemenea printr-un proces de restructurare de anvergura, in urma fuzionarii cu Emax.

Eugen Schwab, Partner & Managing Director al Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Europa Centrala si de Est a remarcat cu mai multe ocazii interesul Asseco si al altor companii din grupul Prokom pentru Romania. Achizitiile de anul acesta ale Net Consulting si Fiba, centrate pe sectorul public si pe cel bancar, au demonstrat ca Asseco a inclus Romania pe harta dezvoltarii sale regionale. In acelasi timp, ABG Ster-Projekt a demarat o colaborare cu Siveco in Romania pentru proiectul APIA, unul dintre rarele proiecte de dimensiuni mai importante din sectorul public in 2006 – 2007.
Din noua pozitie si cu o forta financiara inca si mai mare, Asseco ar putea tinti in Romania un loc de lider in industria locala de soft si servicii informatice. Astfel, prin achizitii de companii sau doar de contracte importante, Asseco ar putea deveni in urmatorii 3 ani un concurent important pentru filialele locale ale IBM, HP, S&T sau NESS, mai ales ca s-a format si dezvoltat intr-un mediu economic, politic si social foarte asemanator celui din Romania, cu oportunitatile si constrangerile specifice.

Despre SC Pierre Audoin Consultants SRL

Despre Pierre Audoin Consultants (PAC): Pierre Audoin Consultants (www.pac-online.com) este prima societate europeana de consultanta in strategie pentru companiile din industria de soft si servicii informatice (Software and IT Services Industry – SITSI www.sitsi.com). PAC a fost fondata in 1976 la Paris si in prezent acopera 20 piete europene si Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucuresti, Londra si New York.

Biroul din Bucuresti a fost deschis in martie 1999 si se concentreaza pe principalele piete central si est europene – Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria.

Misiunea noastra este de a sprijini companiile din sectorul informatic in dezvoltarea si implementarea unor strategii de succes prin oferirea unei mai bune intelegeri a comportamentului consumatorilor, a pietelor si a concurentei. In cei peste 30 de ani de experienta in sectorul IT, miile de interviuri fata in fata si contractele de consultanta cu jucatori cheie ne-au permis sa stabilim legaturi solide, de durata, cu clientii nostri.
Eugen Schwab-Chesaru
Partner & Managing Director CEE
e.schwab@pac-online.com
Tel: +40 21 230 04 32