Ca urmare a crizei economice, in 2009 piata ERP din Romania va creste la jumatate fata de rata din 2008

BUCURESTI - 6 noiembrie 2008

Comunicat tip General in IT&C

Pierre Audoin Consultants (PAC) a publicat noul studiu ERP Romania 2008, analizand atat situatia prezenta si peisajul concurential, cat si perspectivele de dezvoltare pana in 2012.

Potentialul pietei de solutii si servicii ERP din Romania este, fara indoiala, unul din cele mai mari din regiune, dupa cele din Rusia si Polonia. Insa, din pacate, chiar si in ultimii ani care au fost considerati de varf pentru economia romaneasca, adoptarea solutiilor ERP a fost mult mai lenta decat se previziona.
Infirmand previziunile de crestere de peste 25% anual, piata de ERP din Romania a crescut cu doar 18.9% in 2007 – 15.7% in software si 21.7% in servicii de implementare.
Cu doar 120 milioane euro in total software si servicii, piata ERP din Romania ramane inca una din cele mai slab dezvoltate din regiune (din grupul tarilor importante).
Eugen Schwab-Chesaru, Managing Director PAC pentru Europa Centrala si de Est declara ca “anul 2008, va marca un prim pas inapoi in acelerarea dezvoltarii pietei de ERP, in special din cauza ultimului trimestru. Astfel, pentru 2008, PAC asteapta o crestere a pietei ERP totale din Romania cu aproximativ 15%, insa doar 13-14% in licente si mentenanta si putin peste 17% in servicii de implementare.”
Impactul crizei financiare mondiale, dar mai ales a recesiunii economice in majoritatea tarilor dezvoltate, va fi puternic resimtit si in Romania. PAC a analizat impactul crizei in diverse sectoare verticale si rasfrangerea asupra investitiilor in IT si astfel a previzionat o crestere de sub 8% pentru piata ERP din Romania in 2009.
Se asteapta ca cele mai afectate de criza sa fie vanzarile de noi licente; pe de alta parte, marii vendori de solutii ERP vor fi “salvati” de taxele de mentenanta, precum si de cateva proiecte publice care se spera ca vor primi finantare din partea noului guvern de la Bucuresti.
Revenirea la o rata de crestere anuala de peste 20% in servicii de integrare se asteapta de-abia in 2012, pe fondul inmultirii proiectelor publice, dar si in contextul unei atitudini mai optimiste in zona comerciala, in special cea a companiilor medii si mari.
Anul 2009 va fi unul al profiturilor in scadere pentru integratorii ERP, insa si unul al consolidarilor de echipe, avand in vedere o fluctuatie de personal mult inferioara anului 2007 si o calmare a inflatiei salariale.
Eugen Schwab sustine ca “2009 ar putea fi anul mai multor fuziuni si achizitii pe piata ERP din Romania, companiile ce dispun de rezerve de cash profitand pentru a castiga cota de piata achizitiva intr-o perioada in care cresterea organica se va face cu dificultate.”
In acelasi timp, 2009 va fi si un an de test pentru numeroasele echipe de dezvoltatori de solutii ERP locale. In lipsa unor cresteri importante ale vanzarilor (in special in zona IMM retail si productie), este posibil sa asistam la primele abandonuri sau cooptari de fonduri de investitii.
In orice caz, peisajul pietei ERP din Romania se va modifica major in urmatorii doi ani, in zona vendorilor de licente, in cea a integratorilor, dar si in ceea ce priveste tipologia clientilor. Se asteapta ca sectorul public sa fie “salvatorul pietei” prin lansarea unor proiecte importante finantate partial cu fonduri europene.
Sectorul companiilor private va avea o atitudine rezervata si segmentul firmelor mici sau medii isi va reduce, momentan, interesul pentru solutii inovatoare, concentrandu-se pe finantarea activitatii de baza.
In prezent, din punctul de vedere al cotei de piata, jucatorii internationali mari precum SAP si Oracle domina segmentul de soft ERP, in timp ce partenerii lor au castigat pozitii de varf in segmentul de servicii.
SAP are una dintre cela mai extinse retele de parteneri de servicii, incluzand integratorii mari din Romania (IBM, S&T, NESS, Romsys, Forte Business Services) precum si alte cateva companii medii (Computer Sharing, Integrator, Softwin, FairValue, etc).
In ceea ce priveste Oracle, compania are o echipa numeroasa de consultanti care asigura o buna parte a serviciilor de consultanta si implementare si mai putini parteneri, dintre care Romsoft si Vector avand sunt cei mai bine clasati.
Eugen Schwab a observat ca in 2007, companii din “plutonul secund” au avut cresteri de cota de piata importante: Microsoft (cu Navision si mai ales nou-lansatul Axapta), TotalSoft, Wizrom, Transart sau chiar Senior Software.
Contrazicand previziunile de consolidare a pietei, pe fondul unei cereri importante de solutii simple si cu necesitati hardware si servicii mai reduse, companiile locale de soft au avut o evolutie foarte buna si si-au gasit loc in preferintele firmelor mici sau medii din sectoare precum retail, distributie, productie sau chiar servicii.
Dintre companiile locale, cea mai bine pozitionata pe segmentul clientilor mari (peste 250 salariati) este SIVECO, singurul vendor local de solutii integrate ERP care a reusit semnarea unor contracte de mai multe milioane de euro pentru implementarea solutiei proprii.
Pentru segmental mediu si mare, TotalSoft a avut cea mai buna evolutie din Romania, crescand cu peste 60% la vanzarile de software si ocupand locul 4 in clasamentul vendorilor de software ERP din Romania.
In ceea ce priveste integratorii de solutii ERP, se remarca o incetinire a cresterii marilor companii si o accelerare a unor nou-intrati pe piata sau care nu aveau o talie semnificativa inainte de 2006.
S&T isi pastreaza pozitia de lider pe segmental implementatorilor de solutii ERP (in special SAP), urmat de IBM, Romsys, NESS si Computer Sharing Bucuresti (CSB).
Geroge Mironescu, Consultant Senior PAC pentru Europa Centrala si de Est, remarca faptul ca “integratorii din Romania sunt de cele mai multe ori mono-verticala, adica au o specializare sectoriala destul de bine definita si genereaza 60-100% din serviciile ERP dintr-un singur domeniu (utilitati, industrie, retail/ distributie, …).”
Cu o experienta de 10 ani in domeniul consultantei IT, Eugen Schwab sfatuieste integratorii de sistem din Romania sa devina mai “supli”, sa isi scada dependenta de un anumit sector sau client, studiind cu mult mai multa atentie mediul concurential si centrandu-si eforturile de marketing si vanzari pe nevoile clientilor potentiali si mai putin strict pe compententele interne deja formate.

Despre SC Pierre Audoin Consultants SRL

Despre Pierre Audoin Consultants (PAC): Pierre Audoin Consultants (www.pac-online.com) este prima societate europeana de consultanta in strategie pentru companiile din industria de soft si servicii informatice (Software and IT Services Industry – SITSI® www.sitsi.com). PAC a fost fondata in 1976 la Paris si in prezent acopera 20 piete europene si Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucuresti, Londra si New York.
De sase ani, filiala din Bucuresti se concentreaza pe principalele piete central si est europene – Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria.
Misiunea noastra este de a sprijini companiile din sectorul informatic in dezvoltarea si implementarea unor strategii de succes prin oferirea unei mai bune intelegeri a comportamentului consumatorilor, a pietelor si a concurentei. In cei 30 de ani de experienta in sectorul IT, miile de interviuri fata in fata si contractele de consultanta cu jucatori cheie ne-au permis sa stabilim legaturi solide, de durata, cu clientii nostri.

Pierre Audoin Consultants (PAC)
Str. Dr. Louis Pasteur nr. 40
050536 Bucuresti – 5, Romania
Tel: +40 21 410 75 80