GAL Valea Prutului la raport

Popricani - 29 octombrie 2019

Comunicat tip General in Agricultura

BILANȚUL PROIECTELOR LA FINALUL CONTRACTULUI SUBSECVENT NR.1
A STRATEGIEI DE DEZVOLTARE LOCALĂ A TERITORIULUI - GAL VALEA PRUTULUI

GAL Valea Prutului

GAL Valea Prutului

GAL Valea Prutului, primul GAL din Iași  înființat în 2011, a finanțat în perioada 2017 - 2019 o nouă serie de proiecte de tip LEADER.  Prin actuala Strategie de Dezvoltare Locală, aprobată de Ministerul Agriculturii în 2016, GAL Valea Prutului a pus la dispoziția potențialilor beneficiari din cele 11 U.A.T-uri pe care le gestionează, Andrieșeni, Bivolari, Popricani, Probota, Roşcani, Trifeşti, Ţigănaşi, Victoria  (județul Iași) și Româneşti, Santa Mare, Ștefănești (județul Botoșani), un buget  peste 1.805.155 euro, bani nerambursabili, prin intermediul celor 7 măsuri de finanțare. Proiectele au vizat atat domeniul privat (modernizarea exploatațiilor agricole, inființare de afaceri non agricole, inființare de forme asociative, procesarea producției agricole), cât și domeniul public (achizitii de utilaje, dotări servicii comunale, creare spatii de joacă, alei pietonale, iluminat public, etc).

Astfel, la finalul primului contract subsecvent de implementare a Strategiei, rezultatele obținute de GAL Valea Prutului sunt următoarele:

In cadrul celor 18 apeluri de selecțielansate în perioada 2017 – 2019au fost depuse si selectate la GAL Valea Prutului un număr de 26 proiecte cu o valoarea totală nerambursabilă de 1.729.297,62 euro.

 

“Din pacate, din cele 26 de proiecte trecute prin filtrul GAL, selectate și notificate spre contractare, 3 beneficiari au renunțat la proiecte, iar banii s-au intors înapoi la GAL. Astfel, la finalul anului 2019, valoarea nermabursabilăa proiectelor finanțatede GAL prin intermediul Programului LEADER  depășește 1,5 milioane euro (1.580.297,62 euro, respective 83%, din care plățite către beneficiari 963.210 euro , respectiv 53%). Contribuția privată(aceea cofinanțare susținutăde beneficari) ajunge la proximativ 400.000 euro. Practic, în teritoriul GAL Valea Prutului, în perioada 2017 – 2019,  s-au făcut investiții de 1.980.297,00 euro, investiții repartizate  echitabil pe intreg teritoriu (cele 11 Unități administrativ teritoriale.)” a declarat ing. Vasile Lungu – președintele și fondatorul GAL Valea Prutului. 

 

“În spatele cifrelor prezentate este multămuncă.Va dau un exemplu, pentru proiectul selectat pe măsura dedicatăînființării de forme asociative, respectiv a unei cooperative agricole, s-a facut animarea teritoriului 18 luni. Practic, în aceastăperioadăs-a dus munca de lămurire, conștientizare, consiliere, pentru ca micii fermierii să conștientizeze că au avantaje dacăse asociază. Prin investițile acordate au fost create 24 noi locuri de muncă în teritoriul GAL, deși noi ne-am propus doar 14 locuri de munca” a declarat Maria Hudema, managerul GAL.

 

La ora actuală, bugetul rămas disponibil la finalul anului 2019 este 224.657 euro prin care vor fi finanțate proiecte de procesare a producției agricole, urmând ca în perioada următoare GAL Valea Prutului să lanseze apeluri de selecție.

 

Verificarea cererile de plată și monitorizarea beneficiarilor și a indicatorilor devine cea mai importantă activitate a experților GAL în perioada 2020 –2021, GAL-urile performante (cele care au atins un grad de contractare de 60%) urmând să semneze cel de - al doilea contrat de finanțare în decembrie 2019. Practic, în lunile octombrie – noiembrie 2019, Autoritatea de Management a PNDR a demarat o amplă activitate de evaluare a performanțelor activității GAL-urilor din România (având ca indicator stabilit 60 % contractate, 40 % finanțare proiecte).

 

Pentru perioada următoare, GAL Valea Prutului intenționează să aplice și pe alte programe sau fonduri, momentan lucrează la 2 proiecte de cooperare cu GAL-uri din țară.  Unul dintre proiecte, “Pe urmele razesilor din Moldova”, implică GAL-uri din toate cele 6 județe ale Regiunii de Nord Est și 5 GAL-uri din Republica  Moldova. 

 

“As dori să fac apel la toți actorii locali și la mass-media, că Programul LEADER în viitoarea programare (PNS 2021 -2027), merită mai mult decât minimum prevâzut în propunerea de Regulament UE (5 %)  - cred ca 15%  este procentul minim de  la care trebuie să pornim, iar GAL-urile și-au arătat performanța în ceea ce privește atragerea de fonnduri europene. Numai la nivelul regiunii Nord-Est, prin intermediul celor 45 de GAL-uri existente, au fost finanțate proiecte de peste 80 milioane euro, gradul de contractare atingând o medie de peste 83% în una dintre cele mai sărace și harnice regiuni”,a declarat Maria Hudema, manager GAL Valea Prutului și vicepreședinte regiunea NE – FNGAL Romania.

 

La nivelul județului Iași, sunt active 12 GAL-uri, care au finanțat în perioada 2017 – 2019 peste 300 de proiecte cu o valoare totală nermabursabilă de peste 16.500.000 euro. Numai la nivelul județului Iași, conform datelor furnizate de reprezentanții Federației Naționale a GAL-urilor – FNGAL România, au fost create peste 150 de locuri noi de muncă, 60 de afaceri noi inființate, peste 70 de tineri fermieri sprijiniți să se instaleze, 10 tipuri de servicii sociale inființate în mediul rural, servicii comunale dotate, infrastructură socio –medicală, etc.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-preston-project-srl/gal-valea-prutului-la-raport