Consumul în România pus în pericol de taxele mari pe vânzări şi consum

BUCURESTI - 10 decembrie 2012

Comunicat tip General in Afaceri, Banci / Asigurari, Finante / Contabilitate

• Nivelul ridicat al taxelor pe vânzări şi consum din România şi Europa pune în pericol relansarea consumului
• Lipsa taxei pe valoare adăugată menţine un nivel scăzut al taxelor pe vânzări în SUA

România se clasează pe locul 4 în lume din punctul de vedere al nivelului ridicat al taxelor pe vânzări şi consum, potrivit unui nou studiu derulat de UHY, reţeaua internaţională de contabilitate şi consutanţă.

 

UHY adaugă faptul că, după India și Brazilia, țările europene impun cele mai ridicate taxe pe valoare adăugată din lume, ceea ce amenință să submineze procesul de revenire a consumului punând presiuni asupra veniturilor disponibile.

 

Profesioniștii în domeniul fiscal din UHY au studiat date din 22 de țări din cadrul rețelei internaționale UHY, inclusiv toți membrii G8 și economiile în dezvoltare din BRIC. UHY a calculat procentul pe care taxele şi impozitele îl reprezintă în preţul total al unui coş reprezentativ  de bunuri şi servicii.

 

Guvernul României  încasează 16,9% din preţul total al coşului de consum sub formă de taxe.

 

Camelia Dobre, Managing Partner în UHY AUDIT CD și membru UHY, spune: ”Cu impozite pe consum și vânzări peste medie, România va continua să inregistreze o sacadere a consumului . Aceasta nu va ajuta economia română. Reducerea taxei pe valoare adăugată ar putea fi un joc ce merită inițiat pentru a propulsa economia.”

 

În medie, guvernele europene sunt responsabile pentru 15.5% din prețul coșului de bunuri și servicii analizat de UHY. Prin comparație, media pentru toate țările este de 13.8%, în țările G8 este de 12.3%, în țările din zona Asia-Pacific 8.2%, dar în SUA doar 5.8%, unde nu există taxă pe valoare adăugată federală.

 

Camelia Dobre spune: „Economiile europene au înregistrat suişuri şi coborâşuri în ultimii ani, revenind pe creştere şi apoi scufundându-se înapoi în declin. Confruntate cu deficite bugetare uriaşe, guvernele europene au majorat taxele pe venituri şi salarii. Aceasta a descurajat puternic cheltuielile de consum care ar fi putut susţine o relansare mai puternică”.

 

„Dacă facem o comparaţie între taxele pe consum în SUA şi Europa, este clar unde au mai mult de câştigat consumatorii.”

 

Marea Britanie, Olanda și Franța și-au majorat recent taxele pe valoare adăugată – Marea Britanie a crescut TVA-ul de la 15% la 20% cu două schimbări în decursul a doar doi ani. Franța planifică mai multe creșteri în 2013.

 

UHY adaugă că taxele pe achiziții de ”necesitate” sunt extraordinar de ridicate în Europa. Există șase țări în studiu unde mai mult de 50% din prețul unui litru de carburant este compus din taxe: Irlanda (60.5%); Franța (59.1%); Germania (58.5%); Italia (57.8%); Marea Britanie (58%) și Olanda (50.2%).

 

În România, 43.3% din prețul unui litru de carburant este taxă.

 

Camelia Dobre spune: ”Taxele indirecte ridicate din țările europene au un impact deosebit de ridicat asupra celor cu venituri reduse. Costurile necesare, cum ar fi facturile de combustibil sau energie , constituie o parte semnificativă din cheltuielile gospodăriilor cu venituri fixe scăzute. Beneficiile impozitelor progresive pe venit se pierd prin taxele pe valoare adăugată ridicate.”

 

Șase din zece țări cu cele mai ridicate taxe la facturile de energie – inclusiv România – sunt țări europene, cu o medie de 19%  a taxelor din facturile la energie. România s-a clasat pe locul 3 în acest studiu în privinţa nivelului ridicat al taxelor la factura de energie.

 

UHY avertizează că nivelurile excesive ale taxelor indirecte pot penaliza companiile care fac mari eforturi să concureze pe o piaţă tot mai internaţionalizată.

 

Camelia Dobre spune: ”Cresterea taxelor pe vânzări și consum pune foarte multă presiune pe profitul companiilor. Pentru a concura la nivel de prețuri și pentru a incuraja consumul, unele companii ar putea alege să absoarbă taxele pe vânzări, în special dacă acestea sunt majorate semnificativ sau repetat. ”

 

“Având în vedere amploarea pe care a luat-o comerțul electronic, în special pe partea de retail, multe companii vor constata că firmele concurente au sediul în țări cu taxe pe vânzări mai reduse. Aceasta face și mai importantă absorbția majorărilor de taxe naționale, reprezentand o problemă notabilă în UE.”

 

UHY adaugă că studiul arată că sistemele fiscale ale unor țări s-au străduit să țină ritmul cu evoluția comerțului electronic.

 

În mai multe ţări, inclusiv India, Malaezia, Israel, SUA şi Italia, taxele pe valoare adăugată se aplică pe CD-urile fizice dar nu şi pe versiunile mp3 ale aceloraşi albume.

 

Camelia Dobre adaugă: „Noile tehnologii şi globalizarea au provocat numeroase probleme pentru sistemele fiscale complexe, neeficiente. Sistemele fiscale pot reacţiona foarte lent la noile evoluţii din domeniul afacerilor, companiile care încă îşi desfăşoară activitatea după modelele tradiţionale fiind în dezavantaj, cum este cazul magazinelor fizice”.

 

Guvernul malaezian a perceput unul dintre cele mai reduse niveluri de taxe indirecte din studiu, taxe care reprezintă numai 3,9% din costul total al coşului de cumpărături.

 

Seri Sofia Irmawati, Managerul pe probleme fiscale în UHY Tax Advisory (Malaysia) și membru UHY spune: ”Malaezia operează cu o serie de taxe pe consum, însă doar pentru un număr relativ scăzut de produse. Acestea sunt fie taxe pe „viciu”, pentru produse precum alcool şi ţigări, sau taxe de import pentru produsele de lux”.

 

„Nivelul redus al taxelor indirecte din Malaiezia încurajează economia bazată pe consum. Taxele pe consum scăzute oferă foarte multă flexibilitate companiilor la nivel de preţ, menţinând niveluri de preţ accesibile pentru consumatorii din această ţară”.

 

La capătul opus, taxele indirecte ale Braziliei au fost printre cele mai ridicate din studiu. reprezentând 28,7% din costul coşului de cumpărături.

 

Diego Moreira, Director Executiv al UHY Moreira-Auditores in Brazilia și membru UHY spune: ”Taxele directe pentru persoanele fizice în Brazilia sunt foarte scăzute, dar aceasta înseamnă că povara fiscală apasă puternic asupra companiilor, prin taxe aferente salariilor și vânzărilor care pot descuraja consumul.”

 

”Taxele indirecte ridicate pot descuraja consumul și pot pune presiune asupra marjelor de profit ale companiilor. Taxele indirecte în Brazilia sunt de asemenea foarte complicate, ceea ce poate face dificil pentru consumatori să înțeleagă cum operează sistemul fiscal. Aceasta contribuie astfel şi la creşterea costurilor de conformitate cu legislația pentru companii”.

 

Tabelul 1 – Coșul de bunuri și servicii

 

ELEMENT

% mediu din preț ce reprezintă taxe – toate țările

Pâine

6.01

Ziar

9.14

Tricou copii

10.95

Bilet de cinema

11.09

Zbor internațional

11.14

Masă la restaurant

11.21

Download de MP3

11.24

Smoothie de fructe

11.45

Cutie de bomboane de ciocolată

11.47

Servicii profesionale

12.04

Factură de electricitate

13.08

iPad

14.85

Album fizic

15.2

Sticlă de vin

22.77

Litru de combustibil

36.22

Țigări

51.25

Tabelul 2 – Procentaj din prețul total din coșul de bunuri UHY reprezentând taxe, în funcție de țară (inclusiv accize și taxe pe consum)

Țara

% din prețul total din coșul de bunuri UHY reprezentând taxe

UAE

2.0%

Malaysia

3.9%

Nigeria

4.8%

Japan

5.3%

USA

5.8%

China

11.8%

Israel

11.9%

Australia

12.0%

Germany

12.7%

Mexico

12.9%

Russia

13.1%

- average -

13.8%

Czech Republic

14.5%

Canada

14.7%

Slovakia

14.8%

Italy

15.3%

France

15.4%

Ireland

15.8%

UK

16.0%

Romania

16.9%

Netherlands

18.2%

Brazil

28.7%

Tabelul 3 – Procentaj din prețul total al unei facturi de energie care este taxă, în funcție de țară

 

Țara

% din prețul total al unei facturi de energie care este taxă

UAE

 

USA

3.9%

Nigeria

4.8%

UK

4.8%

Japan

4.8%

Australia

9.1%

Italy

9.1%

Malaysia

10.0%

Canada

11.5%

Ireland

12.5%

- average -

13.1%

Mexico

13.8%

Israel

13.8%

India

14.0%

Russia

15.3%

Czech Republic

16.7%

Slovakia

16.7%

Netherlands

17.4%

France

19.0%

China

19.0%

Romania

19.9%

Germany

24.6%

Brazil

27.3%

 

*Taxele pot varia între state în unele țări. Pentru SUA, China, Australia și Canada, taxele sunt specific pentru Michigan, Beijing, Perth și Toronto.

 **Nigeria, Emiratele Arabe Unite , Malaezia nu percepe taxe pe combustibil.

Note pentru redactori

Pentru a mai multe informații despre serviciile  pe care le poate oferi UHY AUDIT CD, vă rugăm să o contactați pe CAMELIA DOBRE, MANAGING PARTNER, la camelia.dobre@uhy-ro.com.

Despre UHY Audit CD SRL

UHY Audit CD SRL este membră UHY, o rețea internațională de firme independente de contabilitate și consultanță cu birouri în principalele centre de afaceri din întreaga lume. Informații suplimentare pot fi găsite la http://www.uhy-ro.com/en.

SOLICITĂRI DIN PARTEA PRESEI:

MOCANU MIHAELA                                                               

UHY AUDIT CD SRL                                                                

Tel: +40 762 214 080  

Pentru rețeaua internațională

Dominique Maeremans                                                                         

+44 20 7767 2621, or email: d.maeremans@uhy.com

Nick Croysdill sau Nick Cosgrove

Mattison Public Relations

+44 20 7645 3636 or +44 7815 823 412 or nick.croysdill@mattison.co.uk

           

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-uhy-audit-cd-srl/consumul-in-romania-pus-in-pericol-de-taxele-mari-pe-vanzari-si-consum