Publicatia OECD - Ghidul Preturilor de Transfer

BUCURESTI - 19 octombrie 2010

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

Bucuresti, 12 Octombrie 2010 - UHY Audit CD, companie membra a retelei internationale UHY, una dintre dintre cele mai importante retele de audit si consultanta fiscala din lume, lanseaza in premiera in limba romana publicatia Organizatiei Economice pentru Comert si Dezvoltare (OECD) – GHIDUL PRETURILOR DE TRANSFER, avand 237 de pagini traduse, pentru uzul specialistilor romani.

Publicatia OECD - Ghidul Preturilor de Transfer

Acest Ghid reprezintă o revizuire a Raportului OCDE „Preţurile de transfer şi companiile multinaţionale” (1979). Ghidul a fost aprobat de Comitetul pentru Afaceri Fiscale pe 27 iunie 1995 şi avizat pentru publicare de Consiliul OCDE pe 13 iulie 1995. Romania a aplicat prevederile ghidului incepand cu anul 2008, continutul acestuia urmand a fi revăzut, actualizat si completat periodic cu capitole suplimentare care abordează aspecte noi ale preţurilor de transfer generate de practica in diferite contexte economice. Criza economica in care ne aflam este un exemplu de context economic care poate genera abordari noi pentru documentul OECD in discutie, in viitorul apropiat.

“Initierea proiectului, care se incheie astazi cu lansarea oficiala a Ghidului, a fost generata de nevoia unei traduceri si interpretari oficiale a textului original al OECD. Am creat astfel, in colaborare cu experti din forurile cele mai avizate, un instrument de lucru util specialiştilor români din domeniul fiscal ”, a declarat Camelia Dobre – Managing Partner UHY Audit CD.

Din statisticile oficiale, peste 86% din grupurile de intreprinderi din Romania sunt controlate de persoane fizice sau companii straine, in principal din Germania, Italia si Franta, si activeaza in comert, industria prelucratoare si constructii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In 2008, pe piata locala activau 26.467 de grupuri multinationale, dintre care doar 135 erau controlate din interior. Numarul grupurilor rezidente se ridica la 4.276 de entitati, aproximativ 95% din acestea avand doua sau trei intreprinderi.

Preţurile de transfer se referă la preţurile de tranzacţionare pentru bunuri, servicii, capitaluri care pot să se realizeze între filialele unei companii multinaţionale şi care pot fi supuse unor jurisdicţii fiscale diferite de la ţară la ţară.

„Preţurile de transfer sunt importante, deoarece o schimbare a acestora are efecte asupra alocării profitului în cadrul unei companii multinaţionale, dar şi asupra evoluţiei celorlalte taxe din ţara de rezidenţă. Autorităţile fiscale au devenit mult mai atente la ceea ce priveşte preţurile de transfer, deoarece tranzacţionarea lor reprezintă o parte importantă a bazei de taxare, impozitare, pentru companii” a adăugat Camelia Dobre.

Mai mult ,Conform Legii nr. 76/2010 , autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, pentru a reflecta pretul de piata a bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei. Ghidul preturilor de transfer inglobeaza regulile de calcul ale preturilor de transfer, astfel incat acestea sa fie in concordanta cu reglementarile fiscale la nivel mondial. Aplicarea acestor reguli conduce la rezolvarea disputelor intre state cu privire la alocarea bazei impozabile in vederea impunerii.Îndrumările şi comentariile pertinente care însoţesc lucrarea, fac din această publicaţie atât un instrument uzual de lucru cât şi o referinta profesionala comună in derularea activităţilor comerciale, planificarea tranzacţiilor şi a investiţiilor.

Ghidul analizeaza metodele de a evalua daca relatiile comerciale si financiare din cadrul unei companii multinationale si dintre persoanele afiliate de pe teritoriul Romaniei respecta principiul deplinei concurente si discuta aplicarea practica a acestor metode.

Ghidul Preturilor de Transfer se adreseaza agenţilor economici care desfăşoară activităţi transnaţionale precum si specialiştilor din administraţiile financiare. Este o lucrare utilă atât pentru autorităţile fiscale, cât şi pentru specialisti din mediul privat care desfasoara tranzactii cu partile afiliate si doresc să cunoască toate aspectele referitoare la preturile de transfer.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati website-urile www.uhy.com sau www.uhy-ro.com.

Persoana de contact:
UHY Audit CD
Simona - Diana NISTOR
e-mail: simona.nistor@uhy-ro.com
Tel. 031/425.47 74



Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-uhy-audit-cd-srl/publicatia-oecd-ghidul-preturilor-de-transfer