România încurajează afacerile cu una dintre cele mai scăzute rate de impozite pe profit

BUCURESTI - 13 mai 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Finante / Contabilitate

• Impozitele pe profit – un element din ce în ce mai important în efortul de a atrage companii internaționale
• Impozitele pe profit ridicate riscă să stopeze creșterea în economiile aflate în dificultate

Companiile românești beneficiază de una dintre cele mai mici cote de impozit pe profit din lume, ceea ce le oferă un avantaj față de rivalii internaționali, în conformitate cu cercetarea efectuată de UHY, rețeaua internațională de consultanță și contabilitate.

Asupra unor profituri impozabile de 1.000.000 USD, guvernul român percepe doar 16% ca impozit pe profit. Prin comparație, guvernele din grupul G7* al economiilor dezvoltate percep ca impozit, în medie, 32,6% din profiturile întreprinderilor, în timp ce statele din BRIC **  percep în medie 30,3%.

UHY adaugă că ratele de impozit pe profit din România sunt favorabile comparativ cu alte țări, inclusiv Germania (impozit pe profit de 32,5% pentru profituri de 1.000.000 USD), Australia (30%) si Brazilia (32,8%).

Camelia Dobre, Managing Partner la UHY AUDIT CD SRL și membru al UHY în România, spune: "Impozitul pe profit poate fi o povară semnificativă pentru întreprinderi. Impozitele pe profit scăzute ale României oferă firmelor românești un avantaj față de rivalii internaționali copleșiți de poveri fiscale mai mari. Chiar și așa, multe companii din România ar prefera cota de impozitare să fie și mai redusă pentru a-și menține avantajul, având în vedere că și alte țări își reduc cotele. "

"Cotele reduse ale impozitului pe profit în România înseamnă că întreprinderile pot reinvesti mult mai mult din profiturile lor în afacere sau în dezvoltarea produselor. Investițiile mai multe și costurile mai mici pot oferi întreprinderilor din România un avantaj competitiv în privința prețului și calității produselor atunci când este vorba de exporturi către alte economii sau de competiție cu importurile."

Camelia Dobre adaugă: "Cu toate acestea, în timp ce cotele reduse de impozitare a profitului pot ajuta România în atragerea și sprijinirea companiilor, acestea vor decide cu privire la locul impozitării în funcție de o serie de factori. Acești factori includ aspecte cum ar fi costul forței de muncă, standardul de infrastructură sau povara birocrației.

"Cotele scăzute ale impozitului pe profit sunt importante, dar Guvernul trebuie să se asigure că mediul de afaceri românesc rămâne competitiv și în alte domenii."

Profesioniștii UHY au analizat datele fiscale din 26 de țări din rețeaua sa internațională, incluzând toți membrii G7, precum și principalele economii emergente. UHY a calculat impozitele pe profit datorate asupra unor profituri impozabile de 100,000 USD și 1,000,000 USD.

UHY afirmă că, dintre țările incluse în studiu, Japonia aplică cele mai ridicate taxe pe profituri de 100.000 de dolari (43%). Emiratele Arabe Unite nu percep impozit pe profit, în timp ce guvernul român aplică un impozit de doar 16% asupra profiturilor companiilor.

Media la nivel mondial a impozitului pentru un profit de 100.000 de dolari este de 25,6%, în timp ce media BRIC este de 27,8%, iar media G7 este de 30,2%.

UHY adaugă faptul că unele țări din G7 au luat măsuri pentru a reduce cota impozitului pe profit.

Camelia Dobre spune: "Japonia, Canada, si Marea Britanie au recunoscut toate importanța reducerii cotei impozitului pe profit, fiecare țară reducând această cotă în ultimul an - deși Japonia are încă cea mai mare cotă a impozitului pe profit din G7."

"In condițiile în care țări importante își reduc cota impozitului pe profit, economiile mai mici sau în curs de dezvoltare trebuie să fie atente ca avantajele pe care le obțin prin cotele scăzute de impozitare a profitului să nu fie erodate."

Roisin Duffy, partener al UHY Farrelly Dawe White Limited în Irlanda, o firmă membră UHY, spune: "În ciuda situației financiare dificile în care se află guvernul, acesta a luptat din greu pentru a menține o cotă foarte scăzută a impozitului pe profit. Acesta este un factor important pentru a susține atragerea și păstrarea marilor companii globale precum Google și Facebook în Irlanda. "

Andrea D'Amico de FiderConsult Srl, firmă membră a UHY din Italia, spune: "Companiile italiene se luptă în condițiile unor reglementări și impozite mai mari. Fie că este vorba de impozitele privind forța de muncă, impozitele pe profit sau birocrația, Italia nu se compară în mod favorabil nici cu economiile dezvoltate, nici cu cele în curs de dezvoltare. În timp ce cota de impozitare a profitului este teoretic de aproximativ 30%, companiile pot ajunge să plătească impozite mult mai ridicate din cauza modului in care funcționează sistemul fiscal. Este important ca guvernul să ia măsuri urgente pentru a aborda acest fapt. Reducerea cotei impozitului pe profit ar fi un pas în direcția cea bună. "

Rajiv Saxena, Managing Partner la UHY UAE și membru UHY în Emiratele Arabe Unite, spune: "Companiile din Emiratele Arabe Unite beneficiază de un regim fiscal foarte generos. Activitățile comerciale atrag impozite foarte mici sau, cel mai adesea, nu atrag niciun impozit. Costurile reduse pentru a face afaceri au ajutat la transformarea Emiratelor Arabe Unite într-un centru major de afaceri la nivel mondial. "

Valoarea impozitului pe profituri impozabile de 100.000 $ și 1.000.000 $ în 2012-13

Țară

$                   -

*SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia

** Brazilia, Rusia, India, China

†Cota poate varia în funcție de venitul raportat de companie

†† Include taxe locale sau naționale

Note pentru editori

Pentru a mai multe informații despre serviciile  pe care le poate oferi UHY AUDIT CD, vă rugăm să o contactați pe CAMELIA DOBRE, MANAGING PARTNER, la camelia.dobre@uhy-ro.com.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-uhy-audit-cd-srl/romania-incurajeaza-afacerile-cu-una-dintre-cele-mai-scazute-rate-de-impozite-pe-profit