România îşi valorifică avantajul economic cu o fiscalitate cu 35% mai scăzută decât media globală

BUCURESTI - 20 aprilie 2015

Comunicat tip General in Afaceri, Banci / Asigurari, Finante / Contabilitate, Industrie, Retail

Live site

Datorită impozitelor mai mici se speră la atragerea jucătorilor din producţie şi industrie din ‘Vechea Europă’

România îşi valorifică avantajul economic cu o fiscalitate cu 35% mai redusă decât media globală şi semnificativ mai mică decât media economiilor din Europa de Vest şi de Est, conform studiului realizat de UHY, reţeaua internaţională de contabilitate şi consultanţă.

Conform UHY, veniturile din taxe în România reprezintă 18% din PIB, faţă de media la nivel global de 27,8%.

În economiile ‘Vechii Europe’ din Europa de Vest, totalul taxelor colectate de guverne este în medie de 38,9% din PIB, în timp ce în Europa de Est şi în Balcani, povara fiscală este, în medie, de 25,9%. Cea mai mare fiscalitate se regăseşte în Danemarca, unde veniturile totale din taxele colectate sunt egale cu aproape jumătate din PIB-ul ţării, 48,6%.

UHY a analizat 53 de economii din întreaga lume, calculând procentul din PIB-ul ţării pe care Guvernul îl colectează din taxe.

Nigeria, o ţară bogată în petrol, are cea mai scăzută fiscalitate dintre toate economiile majore, 1,6% din PIB, un nivel chiar mai mic decât în EAU, unde impozitele percepute de către Guvern de la producătorii străini de petrol, bănci şi companiile care activează în domeniul hotelier şi turism se ridică la 2,7% din PIB-ul combinat al Emiratelor.

UHY spune că impozitele mai mici din România colectate de la companii, persoane fizice, investitori şi din cheltuielile consumatorilor ar putea toate să favorizeze creşterea. Fiscalitatea mai mică duce la creşterea stimulentelor pentru crearea de investiţii şi bunăstare, ţinând cont că marile companii caută baze pentru operaţiunile lor în ţări cu impozite mai mici pentru a-şi maximiza veniturile pentru investitori.

Camelia Dobre, Managing Partner la UHY Audit CD S.r.l., membră a UHY, declară: “Economia României este într-o poziţie bună pentru a se detaşa de rivalii din Europa şi de la nivel internaţional. Deoarece se concentrează pe dezvoltarea zonei industriale şi a producţiei, poate să ofere o combinaţie de sistem legal stabil şi forţă de muncă foarte bine pregătită, precum şi costuri mici, ceea ce îi conferă un mare avantaj.”

“Acele economii cu cele mai mari niveluri de fiscalitate, în Europa de Vest şi de Est în special, sunt cu precădere vulnerabile la concurenţa venită din partea centrelor cu fiscalitate redusă care pot oferi baze cu abilităţi de producţie la fel de puternice, aşa cum este România, doar dacă nu îşi revizuiesc poverile fiscale.”

UHY punctează faptul că România s-a bucurat de o creştere a PIB-ului de 2,9% anul trecut, generată în mare parte de extinderea sectoarelor industriale şi de comunicaţii. Se dezvoltă tot mai mult ca centru pentru industria producătoare de maşini, companii precum Daimler, Ford şi Draexlmaier alegând toate România în detrimentul Germaniei pentru noi fabrici în anii recenţi.

UHY adaugă faptul că economiile BRIC impun taxe mai mari decât alte economii în dezvoltare, mai mici, ceea ce îi determină pe investitorii din pieţele emergente să privească dincolo de BRIC pentru creştere. Fiscalitatea se ridică în medie la 21,7% din economiile BRIC, faţă de 15,1% în economiile emergente cu venituri mai mici** incluse în studiu.

Ladislav Hornan, Preşedinte UHY adaugă: “Analiştii sunt dornici să născocească tot felul de acronime rivale pentru BRIC, şi un motiv ar putea fi faptul că povara fiscală în BRIC, în special în Brazilia, este destul de mare.”

“Pentru China, pe măsură ce creşterea economică începe să scadă, iar ţara îşi pierde treptat avantajele în ceea ce priveşte costurile, în special în comparaţie cu alte state asiatice, enigma cu privire la posibilitatea şi modalităţile de scădere a poverii fiscale va începe să se accentueze.”

**Nigeria, EAU, Puerto Rico, Egipt, Guatemala, Bangladesh, Peru, Singapore, Malaiezia, Argentina, România, Croaţia, Uruguay, Jamaica, Barbados

Pentru mai multe informații despre UHY AUDIT CD, vă rugăm să o contactați pe Camelia Dobre, Managing Partner, la camelia.dobre@uhy-ro.com.

Despre UHY Audit CD SRL

UHY Audit CD SRL este o firmă de audit, consultanță fiscală și contabilitate. UHY Audit CD este membră a Camerei Auditorilor Financiari din România, Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, precum și a Camerei Consultanților Fiscali. Începând cu anul 2007 este membră a organizației UHY, o rețea internațională de firme independente de contabilitate și consultanță cu birouri în principalele centre de afaceri din întreaga lume.

Informații suplimentare pot fi găsite la http://www.uhy-ro.com/en.

Despre UHY

Înfiinţată în 1986 şi având sediul central în Londra, Marea Britanie, UHY este o reţea de firme independente de audit, contabilitate, consultanţă fiscală şi în afaceri, cu birouri în peste 296 de centre de afaceri importante din 89 de ţări.

Cei peste 7.660 de angajaţi ai noştri sunt mândri să facă parte dintr-o asociaţie internaţională de firme de consultanţă şi contabilitate, situată pe locul 16 la nivel mondial. Fiecare membru al UHY este o firmă separată şi independentă din punct de vedere juridic. Pentru informaţii suplimentare despre UHY, vă rugăm să accesaţi www.uhy.com.

UHY este membru cu drepturi depline al Forum of Firms, o asociaţie a reţelelor internaţionale de firme de contabilitate. Pentru informaţii suplimentare despre Forum of Firms, vă rugăm să vizitaţi www.forumoffirms.org.

 

Pentru mai multe informații despre UHY, vă rugăm să o contactați pe Dominique Maeremans, marketing & business development manager, UHY International, Quadrant House, 4 Thomas More Square, London E1W 1YW, UK.  Tel: +44 20 7767 2621, sau email: d.maeremans@uhy.com

 Disclaimer:

UHY este o asociație internațională de firme independente de contabilitate, audit și consultanță, al cărei corp organizator este Urbach Hacker Young International Limited, o companie din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Serviciile către clienți sunt oferite de firmele-membre UHY și nu de Urbach Hacker Young International Limited. Nici Urbach Hacker Young International Limited, nici orice alt membru al UHY nu poartă răspunderea pentru serviciile prestate de alți membri. 

Tara Venituri din taxe ca % din PIB
Danemarca 48.6%
Franța 45.0%
Belgia 44.6%
Finlanda 44.0%
Suedia 42.8%
Italia 42.6%
Austria 42.5%
Norvegia 40.8%
Luxemburg 39.3%
Ungaria 38.9%
Media Europei de Vest 38.9%
Slovenia 36.8%
Germania 36.7%
Olanda 36.3%
Islanda 35.5%
Media G7 34.6%
Republica Cehă 34.1%
Grecia 33.5%
Portugalia 33.4%
Regatul Unit 32.9%
Spania 32.6%
Noua Zeelandă 32.1%
Polonia 32.1%
Estonia 31.8%
Canada 30.6%
Israel 30.5%
Barbados 29.8%
Republica Slovacă 29.6%
Japonia 29.5%
Brazilia 29.5%
Turcia 29.3%
Irlanda 28.3%
Media globală 27.8%
Australia* 27.3%
Elveția 27.1%
Media Europei Centrale și de Est 25.9%
Uruguay 25.8%
Statele Unite 25.4%
Coreea 24.3%
Jamaica  23.9%
Media BRIC 21.7%
China 21.0%
Chile 20.2%
Mexico 19.7%
India  19.4%
Croația 19.0%
România 18.0%
Argentina 17.6%
Rusia 17.0%
Malaiezia* 16.1%
Singapore 15.1%
Media țărilor emergente cu venituri mai scăzute 15.1%
Peru 14.2%
Bangladesh 12.3%
Guatemala 11.7%
Egipt  10.3%
Puerto Rico 7.6%
EAU 2.6%
Nigeria 1.6%

Taguri: pib. taxe
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-uhy-audit-cd-srl/romania-isi-valorifica-avantajul-economic-cu-o-fiscalitate-cu-35-mai-scazuta-decat-media-globala