RWA România a achiziționat, cu 1,4 mil. euro, o bază de depozitare în sud-estul țării

Constanta - 9 noiembrie 2022

Comunicat tip General in Afaceri, Agricultura

RWA România, distribuitor de inputuri și achizitor de cereale, a finalizat, la începutul lunii iunie, achiziția unei importante baze de depozitare cereale, cu tradiție în economia locală: Chirnogeni, Constanța. Baza a devenit operațională în mai puțin de o lună de la achiziție, în plină campanie de recoltare.
Prin această extindere, RWA își propune să stabilească o bază fixă, permanentă, în sud-estul țării pentru a deservi, în primul rând, fermierii locali. RWA își atinge obiectivul strategic prin deschiderea unui nou punct de depozitare a cerealelor, dar și prin organizarea unui nou hub logistic pentru distribuția de inputuri agricole în zonă

Andreea Hanta CFO RWA

Andreea Hanta CFO RWA

 Achiziția a fost efectuată prin majorare de capital, ceea ce demonstrează atât puterea financiară a grupului din care facem parte, cât și hotărârea companiei de a investi pe termen lung în România 

Andreea Hanță, CFO RWA Raiffeisen Agro România SRL

Chrinogeni va acționa ca punct de colectare rapidă de cereale pentru export. Timpul de așteptare pentru descărcare fiind de maxim o oră, mult sub cel din Portul Constanța unde se poate sta la coada și până la 3 zile.

„Există un ecart între timpul de preluare al mărfurilor din câmp și transportul lor în port. Preluarea o poți face în câteva ore, dar descăcarea poate dura și trei zile – atât se așteaptă în Portul Constanța. Prin deschiderea punctului de la Chrinogeni vrem să reducem pierderile transportatorilor, personalului din port și mai ales al fermierilor. Baza își propune să fie un buffer în drumul fermierilor către export” – a declarat Andreea Hanță, Chief Financial Officer RWA.

Chirnogeni și-a propus să colecteze toată marfa din proximitate, fiind poziționat într-un bazin agricol foarte bun și intrând într-un flux natural al transportului de marfă: de la recoltare, la export.

„Silozul va deservi cu prioritate fermierii din zonă. Pe această cale ne asigurăm că fermierii noștri au o fundație trainică, pe care se pot baza la orice punct. Am investit în achiziția acestei locații și vom investi în dezvoltarea ei ca să fim un punct de reper pentru toată zona de sud-est. Prin crearea acestei baze fixe, fermierul nu mai pierde timp, suplimentul necontractat de marfă îl poate aduce oricând la noi.

 

Planul de dezvoltare strategic RWA

Achiziția face parte din planul strategic de dezvoltare RWA România: dezvoltarea unei serii de puncte fixe în țară pentru colectarea cerealelor. Dar și pentru consolidarea unor hub-uri utilizate la distribuția rapidă de inputuri agricole în campaniile agricole tot mai dificile.

RWA România era prezentă deja în județul Constanța prin activitatea de vânzare de inputuri și achiziții de cereale încă din 2017. Compania având în zonă un portofoliu de 90 de fermieri parteneri, ce lucrează 50.000 ha și alături de care derulează afaceri de 5 mil. euro. Prin achiziția Chirnogeni, RWA își pune definitiv amprenta în zonă, stabilind un punct fix de deservire a portofoliului de clienți deja existent.

Alături de achiziția de cereale și comercializarea de inputuri, în portofoliul de servicii oferit de baza din Chirnogeni se mai află și păstrarea în custodie a cerealelor pentru a fi vândute ulterior către RWA sau către un terț, dar și procesarea și tratarea semințelor de cereale.

În următorii ani sunt preconizate investiții de aproximativ 4,5 mil. euro în modernizarea capacităților existente la Chirnogeni, precum și în extinderea acestui punct. Compania va demara anul viitor un proiect pentru creșterea capacității de depozitare cu încă patru celule de siloz, de câte 2.000 t fiecare.

 

Despre Chirnogeni

Situată în Chirnogeni, jud. Constanța, aceasta se întinde pe un teren intravilan de 10 ha. și cuprinde mai multe construcții: birouri, hale de depozitare cu diferite destinații (cereale, îngrășăminte și produse de protecția plantelor), precum și patru celule de siloz cu o capacitate totală de 6.000 de tone. Platformele betonate sunt folosite pentru depozitarea cerealelor în silo-bag.

Unul din beneficiile majore pentru fermierii din zonă, adus de noua investiție, este faptul că vor avea acces la un punct de preluare rapidă a cerealelor, în proximitatea fermelor. Descărcarea propriu-zisă durează câteva minute iar timpul de așteptare nu depășește o oră.

 

Modul de achiziție și politica de brand

Ca parte din strategia de expansiune la nivel național a grupului RWA, baza de la Chirnogeni era deja o potențială locație vizată de aceștia. Negocierile au început în mod oficial în aprilie 2022, finalizându-se în luna Iunie. În mai puțin de o lună, în plină campanie de recoltare, noua bază RWA, a devenit funcțională servind fermierii din zonă.

„Achiziția a fost efectuată prin majorare de capital, ceea ce demonstrează atât puterea financiară a grupului din care facem parte, cât și hotărârea companiei de a investi pe termen lung în România”, a declarat Andreea Hanță, CFO al RWA Raiffeisen Agro România SRL.

Ca parte din politica de brand, RWA vizează să achiziționeze locații existente și ineficiente și să le aducă la potențialul lor maxim.

„Compania mamă, din Austria, este deținută de fermieri. Valorificarea potențialului existent face parte din cultura noastră organizațională. De multe ori preferăm să căutăm posibilități de achiziții pe care să le readucem la viață. La fel au fost abordate și investițiile din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman”, explică Andreea Hanță unul din principiile pe baza cărora sunt selectate obiectivele de achiziții.

Silozurile de la Căzănești și Balaci au fost eficientizate după preluare într-un timp foarte scurt. RWA retehnologizează locațiile, eficientizează procesele și fluxurile operaționale, dar și extinde capacitatea de depozitare prin silobag-uri.

 

Avantajul adus de metodologia RWA

Cu o experiență de trading în toată Europa, RWA eficientizează și locațiile achiziționate prin investiții în utilaje noi și tehnologizare, dar mai ales prin fluidizarea și eficientizarea fluxurilor.

Utilizarea silobagurilor permit grupului să-și extindă rapid capacitatea de recepție a mărfurilor în vârful campaniei. Totodată, silobagurile asigură condiții foarte bune și un termen extins de depozitare.

„Fluxul de marfă, la intrare, în perioada scurtă a recoltării este mult mai mare decât cel de output. Așadar, prin utilizare silobagului rămânem flexibili în preluarea și eliberarea mărfurilor” ne spune Andreea Hanță, Chief Financial Officer RWA.

RWA în continuă expansiune / RWA

Achiziția de la Chirnogeni este doar un pas în procesul de extindere în țară a RWA România. Andreea Hanță consideră că sunt foarte multe posibilități de achiziție. Grupul anunță că în 2023 va face minim o achiziție similară cu cea de la Chirnogeni, Constanța.

„Chiar în momentul de față suntem în discuții pentru o altă achiziție importantă, ce se va finaliza, probabil, în prima jumătate a anului viitor, pentru o bază în partea de vest a țării. Mai sunt și alte tranzacții în analiză, pe care la vom valorifica pentru a ne extinde puterea financiară și know-how-ul”.

 

Stație de procesare sămânță grâu

Totodată, prin achiziția Chirnogeni, grupul RWA urmărește să dezvolte în 2023 un punct de control al calității semințelor proprii.

„În momentul de față condiționarea sămânței de grâu se face în locațiile noastre partenere. Începând cu 2023, controlul calității procesului de condiționare se va face la Chirnogeni. Locația putând să proceseze până la 2000 de tone per campanie” a declarat Andreea Hanță, CFO RWA.

 

Loturi de hibridare și fabrică pentru procesarea semințelor de porumb

RWA România pregătește o nouă activitate, cea a producerii de sămânță hibridă de porumb în țară, pentru hibrizii proprii din portofoliu.  Primele colaborări ar putea fi demarate chiar de anul viitor. Va urma, apoi, investiția într-o linie de procesare, proiect evaluat la 7 000 000 Euro. Construcția ar putea fi realizată în trei-cinci ani, la Chirnogeni.

De altfel, RWA Austria realizează loturi de hibridare în România de mai mult de zece ani. Sămânța brută este ulterior procesată în unitățile RWA din Slovacia, Croația și Austria. O parte din sămânță se întoarce în țară și este vândută fermierilor români.

Despre Younger SRL

RWA a făcut primii pași în România în 2015, prin baza de la Orțișoara, jud. Timiș, inițial închiriată. Achiziția ei a avut loc doi ani mai târziu. În 2018 au fost cumpărate bazele din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrată în principal în 12 județe, în zonele limitrofe bazelor de depozitare. În ultimii ani, afacerile RWA în România s-au dublat de la un an la altul.

RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deținut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021.

Din 1999, RWA face parte dintr-o alianță strategică cu grupul german BayWa AG, ca urmare a căreia este parte integrantă a unui grup de servicii și comerț activ la nivel internațional. BayWa Ag a raportat venituri de 19,8 miliarde euro în 2021, în creștere cu 20% față de anul precedent.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sc-younger-srl/rwa-romania-a-achizitionat-cu-1-4-mil-euro-o-baza-de-depozitare-in-sud-estul-tarii