A crescut salariul minim brut

BUCURESTI - 8 februarie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri

Incepand de la 1 februarie 2013, a aparut o veste buna pe piata locurilor de munca : Monitorul Oficial a publicat un act normativ prin care anunta o crestere a salariului minim brut pe economie de 50 de lei

Incepand de la 1 februarie 2013, a aparut o veste buna pe piata locurilor de munca : Monitorul Oficial a publicat un act normativ prin care anunta o crestere a salariului minim brut pe economie de 50 de lei. Conform unei hotarari de Guvern, salariul minim ajuns la nivelul de 700 de lei la inceputul anului trecut, devine in noul an 750 de lei, insa Guvernul promite inca o crestere, de pana la 800 de lei, in decursul acestui an.
Aprobat intr-o sedinta a Executivului, noul nivel de salariu minim brut garantat vine ca o usurare pentru cei al caror venit nu depasea limita salariului minim, pentru ca plata pe ora va creste la 4,44 lei pe ora, iar de la 1 iulie 2013 la 4,74 lei pe ora. Autoritatile declara ca peste 500.000 de oameni aflati in campul muncii vor beneficia de aceasta crestere salariala.
Din pacate, exista multe locuri de munca unde angajatorii nu respecta aceasta lege, remunerand salariatii cu sume aflate sub nivelul acceptat de salariu brut. In acest caz, Inspectia Muncii este obligata sa verifice buna functionare a firmelor si sa amendeze orice neregula de acest gen. Amenzile pe care le risca angajatorii care isi exploateaza angajatii sunt cuprinse intre 1000 si 2000 de lei.
Din punctul de vedere al salariului minim brut, la nivel european, are loc o impartire a statelor membre in trei grupuri, iar Romania si Bulgaria se afla pe ultimele doua locuri din Grupul 3, semnificand ca sunt tarile cu cel mai scazut nivel din intreaga Uniune Europeana. In timp ce in tari ca Franta sau Belgia salariul minim brut depaseste 1300 de euro, la noi, minimul abia trece de 130 de euro, limita care nici macar nu este respectata de toti angajatorii. Daca este luata in calcul si puterea de cumparare specifica fiecarei tari, discrepanta dintre statele membre scade la jumatate, deoarece inflatia, competitivitatea si barierele pietei sunt diferite in fiecare tara si influenteaza diferit comportamentul de consum.
Raportat la puterea de cumparare, nivelul preturilor si valoarea cosului de consum, acest nou salariu minim brut constituie totusi un ajutor pentru persoanele ce ocupa locuri de munca in Romania, in ciuda faptului ca se doreste cresterea nivelului de trai si incercarea de a se alinia la normele Uniunii Europene.

Despre locuri de munca pe : http://www.jobproject.ro/

Despre Kondor Invest

Vezi mai multe pe site-urile noastre

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/scharx-srl/a-crescut-salariul-minim-brut