Avocatul Poporului nu își îndeplinește îndatoririle și trebuie să fie demis

BUCURESTI - 10 decembrie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Politic, Social, Juridic

Am solicitat conducerii Parlamentului să îl demită pe Avocatului Poporului pentru încălcarea legii și nerespectarea atribuțiilor sale.

Am cerut conducerii Parlamentului să analizeze activitatea Avocatului Poporului și să îl demită pentru încălcarea legii și nerespectarea atribuțiilor sale.

Senator Valeriu Todirașcu

În data de 9 decembrie 2015, am susținut în plenul Senatului o declarație politică cu privire la faptul că Avocatul Poporului nu își îndeplinește îndatoririle și trebuie să fie demis.

Detalii suplimentare aici, https://www.tody.ro/document/2015-12-09-Senator-Valeriu-Todirascu-Declaratie-politica-Avocatul-Poporului-trebuie-demis și (VIDEO) aici https://youtu.be/8rlXjDNeNSo

Constituția României enunță drepturile și libertățile cetățenilor și prevede instituțiile capabile să impună respectarea acestora de către cei care conduc, vremelnic, țara.

Una dintre acestea este instituția Avocatului Poporului, al cărei reprezentant este numit pe o perioadă de 5 ani pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, exercitându-și atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor.

Din păcate, în loc să-i protejeze pe cetățeni de abuzurile administrației de stat, Avocatul Poporului protejează actuala clasă politică, al cărei reprezentant este, împotriva poporului, privat astfel de posibilitatea de a se apăra.

Actuala clasă politică, clientă a feudalilor locali, a transformat populația țării în cetățeni aserviți acestora. Cetățenilor României le-a fost confiscat chiar și dreptul de a-și exercita liber voința prin vot democratic sau prin referendum. Astfel:

1. Referendumul din anul 2009, validat de Curtea Constituțională, nu a fost pus în aplicare de Parlamentul României, care a votat o lege a alegerilor parlamentare conform căreia numărul de parlamentari va fi de aproximativ 460 în loc de 300, cât au cerut cetățenii la acest Referendum. Avocatul Poporului, manifestându-și disprețul pentru votul cetățenilor, nu a atacat la Curtea Constituțională această lege, deși i s-a cerut aceasta, în repetate rânduri, de către cetățenii indignați de nerespectarea votului lor.

2. Legea alegerilor locale încalcă principiile democratice, prevăzând posibilitatea câștigării alegerilor de către candidații la funcția de primar într-un singur tur de scutin, chiar cu mai puțin de 30% din voturile exprimate. Avocatul Poporului nu a considerat necesar să apere democrația în România prin sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea acestei legi.

3. Cetățenii români din afara granițelor au fost privați de dreptul de vot la alegerile prezidențiale din 2014 și vor fi în continuare privați de acest drept printr-o lege a votului prin corespondență care cere trei deplasări la consulate pentru cei care doresc să voteze și printr-o lege a alegerilor parlamentare care prevede numai 6 parlamentari la un total de peste 3 milioane de cetățeni, deși aceeași lege prevede, pentru cetățenii din interiorul țării, o normă de reprezentare de 1 senator la 168.000 de locuitori și 1 deputat la 73.000 de locuitori. Dacă românii din afara țării ar beneficia de aceeași normă de reprezentare, luându-se în calcul numărul românilor cu domiciliul sau reședința în afara țării conform Anuarului statistic din 2013, acest lucru ar presupune, pentru diaspora, cel puțin 14 mandate de senator și 32 mandate de deputat. Nici pentru cetățenii români din afara țării Avocatul Poporului nu s-a derenjat să sesizeze Curtea Constituțională a României.

Neatacând la Curtea Constituțională Ordonanțele de Urgență ale Guvernului vădit neconstituționale și demostrate ca fiind neconstituționale ulterior, când s-a încercat transformarea lor în lege, în Parlament, Avocatul Poporului s-a descalificat în continuare, în repetate rânduri, prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

În consecință, cetățenii nu au putut să se apere în fața abuzurilor Guvernului care a încălcat prevederile Constituționale, a legiferat în domenii în care nu avea acest drept și a promovat ordonanțe de urgență în cazuri care nu reprezentau urgențe.

Cu actualul Avocat al Poporului în funcție, Constituția României este încălcată frecvent în procesul de legiferare, statul de drept este periclitat, drepturile fundamentale ale cetățenilor sunt nesocotite de către instituțiile statului.

Deși populația a cerut în stradă demisia Avocatului Poporului care nu și-a îndeplinit îndatoririle și a permis funcționarea unui stat de tip feudal condus de actuala clasă politică nereformată, acesta nu intenționează să se retragă și să lase locul unui adevărat apărător al cetățenilor.

Având în vedere toate acestea, am cerut conducerii Senatului României și Camerei Deputaților să analizeze activitatea Avocatului Poporului, așa cum prevede Constituția României la art. 60: „Avocatul Poporului prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora”, și să îl demită pentru încălcarea legii și nerespectarea atribuțiilor sale.

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/avocatul-poporului-nu-isi-indeplineste-indatoririle-si-trebuie-sa-fie-demis