Cum pot cetățenii obține prosperitate pentru ei şi familiile lor?

BUCURESTI - 16 mai 2014

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social

Prosperitate cetățenilor și a statului român, sunt confiscate de actuala clasă politică, cauzată de organizarea nedemocratică a partidelor, care promovează, apoi, în funcții ale statului, politicieni lipsiți de integritate, merit și legitimitate.

Valeriu Todirascu

Cetățenii pot reforma actuala clasă politică solicitând Avocatului Poporului, prin semnarea petiției de aici http://www.petitieonline.net/petitie/41562146, sesizarea Curții Constituţionale privind neconstituţionalitatea Legii partidelor politice, deoarece aceasta nu prevede, în mod expres, şi nu le garantează cetățenilor respectarea de către partidele politice a principiilor democratice prevăzute imperativ în Constituţie la articolele 1, 8 și 40 dar și în deciziile Curții Constituționale detaliate mai jos, care definesc limitele constituționale ale activității partidelor.

Astfel, actuala Lege a partidelor va putea fi astfel schimbată în 45 de zile.

Cetățenii români se zbat în sărăcie iar România se află la coada UE în privința respectării principiilor democratice în stat, a statului de drept, a respectului maxim față de cetățeni și față de banii acestora colectați prin taxe și impozite.

Cetățenii români sunt prizonierii actualei clase politice, iar soarta lor, ca și soarta României, depind acum de actualele partide politice, în loc ca partidele politice să fie trase la răspundere dacă nu respectă principiile de organizare democratică cerute de Constituție.

Sărăcia cetățenilor este, în mod evident, un efect al corupției de stat care, la rândul ei provine din corupția din interiorul partidelor. Astfel, se oferă puterea statului unui grup restrâns de cetățeni, în mod ilegitim, nedemocratic și necinstit, prin tranzacționarea accesului la funcții în partid și pe lista candidaților la alegerile locale și naţionale între unii cetăţeni necinstiţi şi liderii corupţi ai partidului.

Chiar dacă Constituția României interzice existența unor partide nedemocratice, Tribunalul Bucureşti, care avizează înfiinţarea şi funcţionarea partidelor, nu are în legea partidelor elementele cu care ar putea aprecia respectarea sau nu a principiilor democraţiei şi ale statului de drept de către un anume partid. Astfel, justiţia nu poate preveni avizarea funcţionării unor partide nedemocratice, iar Curtea Constituţională va putea constata neconstituţionalitatea acestor partide doar cu mare dificultate şi numai după ce activitatea nedemocratică a lor a produs efecte negative grave în societate.

Exportul comportamentului nedemocratic al partidelor către organismele statului de drept este urmarea deficienţelor legii partidelor, care nu garantează cetățenilor imposibilitatea apariţiei unor partide nedemocratice.

Cetățenii români văd în viața de zi cu zi aceleași realități pe care le constată în interiorul partidelor: lipsa separării puterilor, lipsa integrității individuale și instituționale, prezenţa incompatibilităților, soluţionarea precară a conflictelor de interese și lipsa transparenței decizionale. Toate aceste elemente sunt apanajul unei corupții instituționalizate, pe care actuala lege a partidelor nu o poate preveni, pentru că nu transpune în ea normele din Constituție.

Actuala lege a partidelor prezintă elemente de neconstituționalitate pentru că în corpul său nu sunt transpuse cu fidelitate următoarele garanții oferite cetățenilor români de Constituția României:

- Art.1 „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale”, „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie;

- Art.8 „Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei.

- Art. 40 „Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.

Lipsa acestor garanții în actuala lege a partidelor face posibilă funcționarea partidelor în contradicție cu normele constituționale, din următoarele cauze:

- nu prevede obligativitatea înscrierii tuturor principiilor democratice în cadrul statutului partidelor - Autoritatea, Libertatea, Responsabilitatea, Dreptatea, Proprietatea, Pluralismul politic, Separarea puterilor și Reprezentativitatea  - principii care să vizeze, nu numai în activitatea publică, dar şi în organizarea internă a lor;

- nu prevede dispoziţii clare privind respectarea principiilor democratice şi ale statului de drept în activitatea internă a partidelor, respectiv existența în partide a celor trei puteri, egale și independente: politică, executivă şi jurisdicțională, care să se controleze reciproc, în limitele prevăzute de legea partidelor;

- nu prevede sancţiuni aplicabile în condiţiile în care democraţia internă nu este respectată, periclitând astfel garanțiile oferite cetățenilor prin Constituție cu privire la faptul că partidele politice vor respeca interesul naţional de construire a unui stat democratic și de drept.

Ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, Parlamentul României va trebui să îmbunătăţească legea partidelor, astfel încât să permită reformarea profundă a întregii clase politice, cu consecinţe directe asupra bunăstării și prosperității cetăţenilor și a familiilor lor.

Senator Valeriu Todiraşcu - Partidul Noua Republică

detalii activitate parlamentară: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/cum-pot-ceta-enii-ob-ine-prosperitate-pentru-ei-si-familiile-lor