Ministerul Sănătăţii principalul vinovat al accidentului aviatic din Munţii Apuseni

BUCURESTI - 22 ianuarie 2014

Comunicat tip Administrativ / Management in Administratie Publica, Politic, Sanatate

Responsabilitatea pentru organizarea și bunul mers al întregului domeniu de transplant o poartă sistemul medical, organizat de baronii din sănătate și patronat de actualul ministru.

Valeriu Todirascu

Valeriu Todirascu

Pentru a judeca corect cauzele reale ale accidentului aviatic din muții Munții Apuseni sunt necesare expertiza, neutralitatea, informații corecte și complete, iar pentru a schimba lucrurile de la temelie sunt necesare curajul, puterea de decizie și responsabilitatea.

Cei care au organizat acest zbor şi procedurile legate de transplantul de organe sunt responsabili, de fapt, de dezastrul produs, în acest caz. Dar responsabilitatea pentru organizarea și bunul mers al întregului domeniu de transplant o poartă sistemul medical, organizat de baronii din sănătate și patronat de actualul ministru.

Salvarea vieţilor unor pacienţi nu trebuie să se petreacă cu riscul perderii vieţii salvatorilor. Responsabilii Ministerului Sănătăţii îi învinuiesc, însă, numai pe cei care ar fi trebuit să ajungă mai repede la locul accidentului. De aceea, pare că nu există nicio speranţă că lucrurile se vor îmbunătăţi în viitorul apropiat.

Până acum, Ministerul Sănătății a fost mai degrabă dezinteresat de acest domeniu, iar cei interesaţi de desfăşurarea transplanturilor au fost doar beneficiarii lor care se adresează celor trei echipe din ţară ce efectuează intervenţiile, una la Cluj pentru rinichi şi două la Fundeni (una pentru rinichi şi una pentru ficat). Cei care efectuează prelevările de organe fac muncă patriotică cu gândul la salvarea vieţii primitorului şi, poate şi la viitoare avantaje obţinute prin bunăvoinţa jupânilor responsabili din cele trei centre.

Prelevarea organelor pentru transplant trebuie să fie organizată, în fiecare spital autorizat, de către echipe specializate locale și nu de echipe transportate acolo de urgenţă din Bucureşti sau Cluj. Cum această actiune nu este retribuită, nimeni nu se oboseşte, însă, să înveţe tehnica de prelevare şi nimeni nu se oboseşte să îi înveţe pe cei din spitalele judeţene să facă aceasta.

Transportul organelor recoltate nu necesită prezenţa medicilor ci numai respectarea unor condiţii de temperatură şi de componenţa soluţiei de conservare. Recoltarea trebuie să se efectueze în spitalele judeţene, de către echipe locale, în mod coordonat cu posibilitatea de transport în siguranţă şi cu prezenţa echipei de transplant şi a primitorului compatibil la centrele de transplant aflate în apropiere.

Cei care au recoltat rinichii pentru centrul de la Cluj ar fi trebuit să recolteze şi ficatul şi să îl trimită la Bucureşti. Avionul trimis din Capitală către Oradea, de unde trebuia să se reîntoarcă cu ficatul recoltat, reprezintă un exemplu de organizare defectuoasă, cu urmări letale pentru doi oameni şi traumatice pentru alţi cinci. Medicii care efectuează aceste prelevări îşi riscă viaţa pentru salvarea altor vieţi, dar acest risc ar fi putut fi evitat printr-o organizare şi distribuţie corectă a fondurilor repartizate transplantului de organe.

În anul 2013, prin decizia Ministrului Sănătăţii, au fost reduse fondurile publice destinate programului de transpalant de organe, asta în timp ce doar în domeniul transplantului de rinichi alocarea unui singur leu stopează risipa altor zece cheltuiți nejustificat în domeniul hemodializei și care ar disponibiliza peste 75 mln € anual. Toate aceste argumente le-am adus la cunoștința Ministerului Sănătății prin întrebările și interpelările pe care le-am prezentat în anul 2013 în parlament, în plenul Senatului, în urma cărora nu s-a întreprins nimic semnificativ. Detalii suplimentare găsiți aici:

- http://www.tody.ro/document/2013-06-04-Senator-Valeriu-Todirascu-Declaratie-politica-3-reducerea-fondurilor-destinate-transplantului

- http://www.tody.ro/document/2013-09-02-Senator-Valeriu-Todirascu-Intrebare-7-catre-MS-privind-cost-transplan-rinichi-versus-cost-hemodializa

- http://www.tody.ro/document/2013-09-30-Senator-Valeriu-Todirascu-intrebare-Ministerul-Sanatatii-transplant-renal-liste-de-asteptare

Ministerul Sănătăţii trebuie să reorganizeze rapid procedurile de transplant pentru a creşte numărul şi calitatea transplanturilor şi a garanta siguranţa şi recompensarea personalului medical de intervenţie.

Transmit compasiunea mea şi condoleanţe familiilor îndoliate şi sper ca măsurile luate vor evita repetarea unor astfel de de situaţii în viitor.

Senator Valeriu Todiraşcu - Partidul Noua Republică

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/ministerul-sanatatii-principalul-vinovat-al-accidentului-aviatic-din-muntii-apuseni