Plângere penală depusă la DNA împotriva deturnării a 2,4 miliarde de EUR de către funcționarii Ministerului Sănătății

BUCURESTI - 17 octombrie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Sanatate, Social, Juridic

Se solicită cercetarea funcționarilor Ministerului Sănătății (MS) responsabili pentru deturnarea din bugetului statului a aproximativ 2,4 mlrd de EUR către furnizorii de medicamente, vătămând astfel interesele legitime ale pacienților, prin plata unor tarife ilegale aplicate medicamentelor, menținute timp de peste șase ani și fără temei legal la un nivel exagerat, prin amânarea revizuirii tarifelor în conformitate cu cerințele Ordinului MS nr. 75/2009.

Plângere penală depusă la DNA împotriva deturnării a 2,4 miliarde de EUR de către funcționarii Ministerului Sănătății

În data de 16 octombrie 2015, am depus o plângere penală la DNA prin care am solicitat cercetarea funcționarilor MS pentru fapte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, prevăzută de art. 297 din Codul penal, raportat la art. 305 din Codul penal, iar cercetările ce se vor efectua vor proba cert săvârșirea în concurs și a infracțiunilor reglementate prin art. 289-292 din Codul penal, detalii suplimentare aici: https://www.tody.ro/document/2015-10-16-Senator-Valeriu-Todirascu-Plangere-penala-DNA-impotriva-Guvernului-privind-pretul-medicamentelor

Deși bugetul sănătății s-a triplat în ultimii zece ani, calitatea îngrijirilor medicale nu s-a ameliorat sensibil și nici proporțional cu fondurile alocate, din cauza risipei și furtului, situate la cote înspăimântătoare în acest domeniu.

O mare parte din bugetul sănătății, aproximativ 40%, este cheltuită pentru medicamentele oferite pacienților în mod gratuit sau compensat în diverse procente.

Prețul acestor medicamente este însă, de multe ori, mai mare decât în țări cu nivel de trai mult mai ridicat, fapt semnalat inclusiv în Raportul emis de către NICE International în anul 2012, după o cercetare efectuată la cererea Guvernului, în care se menționează că România plăteşte, pentru multe medicamente compensate, preţuri mai mari decât în Marea Britanie.

Constatând această anomalie, MS a emis Ordinul nr. 75/2009 în care s-a reglementat metodologia de stabilire a preţului maximal al medicamentelor de uz uman, unde la art. 5 alin. (5) se menționează: „Preţul trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din lista ţărilor cu care se efectuează comparaţia, prevăzute la art. 6”, iar la art. 5 alin. (8) se menționează: „Preţul se avizează pentru o perioadă limitată de un an, calculată de la data avizării”.

Deși Ordinul nr. 75/2009 nu a fost abrogat, MS s-a decis să îl pună în aplicare abia în februarie 2015, și aceasta în urma presiunilor exercitate de forurile financiare internaționale.

Timp de 6 ani, asigurații din sistemul public de sănătate și toți cetățenii români, contribuabili la bugetul de stat, au continuat să plătească preturi exagerate pentru medicamente, după estimarea ministrului sănătății mai mari cu 20%, în medie, față de ce ar fi plătit dacă Ordinul nr. 75/2009 ar fi fost pus în aplicare, detalii aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20249460-nicolae-banicioiu-medicamentele-vor-ieftini-20-1-iulie.htm

Dacă se aproximează prejudiciul produs prin neaplicarea acestui ordin, la un buget al sănătății de peste 5 miliarde de EUR pe an, costurile pentru medicamente reprezentând 40%, deci aproximativ 2 miliarde de EUR pe an, 20% ar însemna aproximativ 400 de milioane de EUR pe an.

Astfel, s-a generat deturnarea a aproximativ 2,4 mlrd EUR către furnizorii de medicamente, sumă care reprezintă valoarea pagubei aduse bugetului statului și vătămării intereselor legitime ale pacienților, prin plata timp de peste șase ani a unor tarife ilegale aplicate medicamentelor, care în perioada 2010-2015 au fost menținute fără temei legal de către MS, la un nivel exagerat, prin amânarea revizuirii tarifelor în conformitate cu cerințele Ordinului nr. 75/2009.

Pentru a afla sumele reale și baza legală pe baza căreia s-au plătit în plus acestea, în data de 16 martie 2015, în plenul Senatului, am adresat o întrebare ministrului sănătății, detalii aici: http://www.senat.ro/PDFIntrebari%5CTodirascu%20V%202778%20b.pdf, la care, în 15 septembrie 2015, am primit următorul răspunsul de aici: http://www.senat.ro/PDFIntrebari%5CR%20la%2016%2003%20Todirascu%20V%202778%20b.pdf, în care MS nu abordează în mod concret niciuna din întrebările adresate de mine, ci se încearcă, fără succes, o motivare a incapacității MS de a scădea prețurile medicamentelor: „trebuie luat în considerare faptul că diminuarea prețurilor pentru medicamentele fără alternative terapeutice prezintă risc ridicat de retragere a medicamentului de către deținătorul de autorizație de punerea pe piață, ceea ce conduce la neasigurarea tratamentului pentru pacienții care depind de aceste medicamente”.

Această afirmație este în mod evident falsă, pentru că Ordinul nr. 75/2009 stabilește că prețul medicamentelor va fi stabilit la nivelul prețului minim utilizat pe piața oricărei alte țări europene din cele 12 și nu ar avea niciun sens ca în România să nu fie avantajos un preț care în altă țară europeană este acceptat.

Acest ultim fals argument și toate celelalte mențiuni din răspunsul Ministerului Sănătății la întrebarea mea, care încearcă să motiveze lipsa de acțiune a MS în cei 6 ani în care Ordinul nr. 75/2009 nu a fost pus în aplicare, pun în evidență fapte cu privire la eludarea prevederilor legale, cu intenție și nu din neglijență în serviciu, ceea ce reprezintă infracțiuni de abuz în serviciu în detrimentul asiguraților și în favoarea producătorilor și importatorilor de medicamente.

Faptul că, Ordinul nr.75 s-a pus, până la urmă, în aplicare și prețurile medicamentelor au putut fi reduse, arată că acest demers putea fi făcut, conform reglementărilor legale, încă din anul 2009, ceea ce ar fi redus cheltuielile cu medicamentele cu sute de milioane de euro anual.

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/plangere-penala-depusa-la-dna-impotriva-deturnarii-a-2-4-miliarde-de-eur-de-catre-functionarii-ministerului-sanatatii