Preşedintele Senatului Tăriceanu încalcă Regulamentul în timpul votării Legii partidelor

BUCURESTI - 29 aprilie 2014

Comunicat tip General in Politic

La finalul votului electronic s-a constatat o prezenţă la vot de 87 în timp ce cvorumul ar fi trebuit să fie de 89 senatori. Preşedintele Senatului a constat astfel lipsa cvorumului, a suspendat şedinţa Senatului, dar contrar prevederilor Regulamentului Senatului, a consemnat că propunerea legislativă în cauză a fost respinsă.

Partidele polItice sunt reduse la funcţia lor primitivă de cucerire şi păstrare a puterii. În aceste condiţii, partidele româneşti nu mai au aproape nimic „politic“, se disting de alte organizaţii economice numai prin mijloace, nu şi prin scopuri. Sistemul nostru de partide nu produce personalităţi, mai degrabă le distruge.”

Alexandru Gussi, „Revista 22”, 14.01.2014

În şedinţa din 23.04 a plenului Senatului s-a dezbătut și supus la vot Inițiativa Legislativă L47/2014, pe care am iniţiat-o, de modificare a Legii 14/2003 a partidelor politice.

La finalul votului electronic s-a constatat o prezenţă la vot de 87 senator în timp ce cvorumul ar fi trebuit să fie de 89 senatori.

Preşedintele Senatului, D-l Călin Popescu-Tăriceanu a constat astfel lipsa cvorumului, a suspendat şedinţa Senatului, dar contrar prevederilor Regulamentului Senatului, a consemnat că propunerea legislativă în cauză a fost respinsă.

La întrebarea din plenul senatului, dacă se va vota din nou această iniţiativă, neîntrunind cvorumul, preşedintele şedinţei a afirmat că nu este cazul pentru că a fost respinsă şi numai dacă ar fi fost admisă, trebuia repetat votul.

Această abordare a președintelui Senatului este una falsă și periculoasă pentru că diferenţiază în mod arbitrar cvorumul necesar adoptării unei legi faţă de cvorumul necesar respingerii acesteia.

Prevederile Regulamentului Senatului privind verificarea întrunirii cvorumului înaintea votului se referă la situaţiile în care votul NU este electronic, iar în cazul votării acestei legi, lipsa cvorumului de ședință a fost confirmat prin votul electronic. Iată ce menționează în regulamentul senatului, la Art.121: „(1) Senatul adoptă legi, hotărâri, moţiuni şi alte acte cu caracter politic, în prezenţa majorităţii senatorilor; (2) Înainte de votare, liderii grupurilor parlamentare pot cere preşedintelui Senatului verificarea întrunirii cvorumului de şedinţă; (3) În cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, preşedintele Senatului suspendă şedinţa şi anunţă ziua şi ora de reluare a lucrărilor”.

Prin urmare, atât adoptarea legilor, cât și respingerea lor trebuie să se facă în aceleaşi condiţii de cvorum, respectiv a prezenței majorității senatorilor.

Votarea Legii L47/2014 de modificare a Legii partidelor, trebuia să se petreacă în prezenţa cvorumului, iar lipsa cvorumului nu putea duce la constatarea respingerii prin acel vot a legii in cauză, așa cum a procedat în mod greșit Președintele Senatului Tăriceanu.

Această Inițiativă Legislativă propunea soluții de reformare profundă a clasei politice prin măsuri privind defesenizarea actualelor partide politice, respectiv prin:

- separarea puterilor în interiorul partidelor prin traspunerea în statutele partidelor a prevederilor din Constituție de la Art.8 și Art.40 care în mod imperativ cer partidelor respectarea principiilor democratice și ale statului de drept;

- diminuarea fenomenul baronilor de la orice nivel din partid prin creșterea frecvenței alegerilor interne, o dată pe an;

- diminuarea fenomenul traseismului politic prin desemnarea candidaților partidului cu un an înaintea alegerilor;

- garantarea dreptului constituțional de asociere al cetățenilor prin diminuarea la 1.000 a numărului de membri fondatori necesar înființării unui partid nou, cel mai mare număr în UE fiind acum cel din România, respectiv 25.000, în comparație cu 2 membri fondatori necesari în Slovacia, 10 în Ungaria, 50 în Bulgaria și 1.000 în Polonia.

Urmează votul Camerei Deputaților. Detalii suplimentare aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=17723&cam=1

Lista senatorilor care au votat împotriva Propunerii legislative privind modificarea şi completarea Legii Nr.14/2003 a partidelor politice, 23-04-2014, 12:46

Prezenţi: 87; Pentru: 10; Împotrivă: 75; Abţineri: 1; Nu au votat: 1

Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton