Propunere Legislativă depusă la Senat de stopare a deturnării banilor destinați despăgubirii pentru malpraxis

BUCURESTI - 18 iulie 2014

Comunicat tip General in Politic, Sanatate, Social

Se propune schimbarea actualei situații în care doar 5% din sumele colectate din asigurările de malpraxis ajung la pacienţii prejudiciaţi, fapt confirmat la linkul de mai jos de Autoritatea de Supraveghere Financiară care precizează că în 2011 și 2012 au rămas neutilizate 94% și 95% din sumele colectate, bani rămaşi la dispoziţia firmelor de asigurări. Acest fapt reprezintă o deturnare a banilor medicilor și angajatorilor, care plătesc acele polițe de asigurări obligatorii, și o confiscare a dreptului de a fi despăgubiți al pacienților prejudiciați.

Valeriu Todirascu

Valeriu Todirascu

Am depus la Senat a doua Propunere Legislativă pentru modificarea Legii malpraxisului, detalii aici: http://www.tody.ro/document/2014-06-26-Senator-Valeriu-Todirascu-Propunere-Legislativa-pentru-modificarea-Legii-malpraxisului

Lista senatorilor care au respins prima Propunere Legislativă similară o găsiți aici http://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/senatul-respinge-modificarea-legii-malpraxisului-medical

În 24 martie 2014 Guvernul Ponta a promis că în 2 luni va modifica legea malpraxisului, conform imaginilor video de aici http://youtu.be/8lUD_hJRaO4 când reprezentantul Guvernului Ponta a respins în plenul Senatului prima Propunere Legislativă inițiată de mine.

Suplimentar, în 3 aprilie 2014 ministrul Bănicioiu a declarat că „Proiectul de lege privind malpraxisul medical urmează să fie finalizat în următoarele două săptămâni”, conform site-ului agenției de stiri Agerpres.

Nici una din aceste promisiuni nu a fost onorată de Guvernul Ponta.

Astfel, companiile de asigurări continuă să despăgubească pacienții prejudiciați în proporţie medie de numai 5% din sumele încasate, fapt confirmat de Autoritatea de Supraveghere Financiară care precizează că în 2011 și 2012 au rămas neutilizate 94% și 95% din sumele colectate, bani rămaşi la dispoziţia firmelor de asigurări, detalii aici: http://www.tody.ro/document/2013-09-25-Daune-platite-in-2012-pentru-asigurarile-de-malpraxis-media-despagubilor

Acest fapt reprezintă o deturnare a banilor medicilor și furnizorilor, care plătesc acele polițe de asigurări, și o confiscare a dreptului pacienților de a fi despăgubiți atunci când se produce malpraxisul.

Actuala lege a malpraxisului este cea care face posibilă evitarea pe cât posibil a plății despăgubirilor. Din acest motiv, medicii și pacienţii sunt plasați într-o poziție antagonică față de pacienți, în loc ca ei să se afle, cum ar fi normal, pe aceiași parte a baricadei, în luptă cu boala.

Astfel medicii, sunt obligaţi să suporte încă odată despăgubirile stabilite în instanţă către pacienții afectaţi de malpraxis, deşi aceştia au asigurările plătite la zi.

Despăgubirile de malpraxis sunt însă foarte rare în comparaţie cu frecvenţa cu care apar aceste prejudicii, sunt tardive şi se obţin cu mare dificultate, aproape numai în urma unor procese civile îndelungate.

Majoritatea pacienţilor prejudiciaţi nu reuşesc să ceară şi să obţină despăgubirile la care sunt îndreptăţiţi, în principal din cauza deficienţelor legislative.

Această Propunere Legislativă, depusă la Senat, oferă posibilitatea soluționării problemelor din domeniul malpraxisului prin aplicarea următoarelor modificări:

- Pacienții vor putea fi despăgubiți imediat și echitabil în urma înțelegerii amiabile cu asiguratorul, fără intervenţia medicului, instanţei sau a experţilor costisitori, eventual prin apelarea la un mediator autorizat.

- Medicii vor putea fi asistați de către asiguratori în fazele ulterioare înțelegerii amiabile, așa cum este  comisia de malpraxis sau procesul civil. Suplimentar, medicii vor putea fi protejaţi de posibilitatea creşterii insuportabile a costului poliţei de asigurare, prin plafonarea despăgubirilor maxime acordate pacientului prejudiciat, atunci când ar fi dovedită vina medicilor.

- Erorile medicilor vor fi judecate în funcție de condiţiile, corespunzătoare sau nu, de muncă, prin eliminarea responsabilității directe a medicilor atunci când malpraxisul s-a produs din cauza dotărilor insuficiente, condițiilor improprii de muncă, infecțiilor intraspitalicești sau a viciilor ascunse ale dispozitivelor medicale.

- Contractul de asigurare va fi elaborat de către arbitrii pieții asigurărilor de malpraxis, așa cum ar trebui să fie Ministerul Sănătății şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar contractele nu vor mai fi întocmite ilegitim de către companiile de asigurări.

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/propunere-legislativa-depusa-la-senat-de-stopare-a-deturnarii-banilor-destina-i-despagubirii-pentru-malpraxis