Propunere Legislativă depusă la Senat pentru evitarea tergiversării termenilor inițierii proceselor civile de către judecători

BUCURESTI - 25 iulie 2014

Comunicat tip General in Politic

Se propune stabilirea unui termen limită, de cel mult 20 zile de la data la care au fost îndeplinite condițiile prevăzute de lege privind iniţierea procesului civil, pentru verificarea de către judecători și comunicarea către pârâți a cererii de chemare în judecată, salvându-se astfel luni de zile din durata actuală a proceselor civile şi asigurându-se condițiile în care părțile, dar în special reclamantul, pot contesta și lua măsuri pentru obligarea judecătorilor de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin privind celeritatea procesului.

Valeriu Todirascu

Valeriu Todirascu

Am depus la Senat o Propunere Legislativă pentru completarea și modificarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, detalii aici: http://www.tody.ro/document/2014-07-24-Senator-Valeriu-Todirascu-Propunere-Legislativa-de-modificare-a-Codul-de-procedura-civila

Nu sunt puține cazuri în care judecătorii, datori să verifice îndeplinirea tuturor condițiilor de chemare în judecată, nu efectuează niciun demers şi, astfel, se pierd luni de zile fără să se trimită adrese către reclamant pentru completarea cererii, către pârât pentru depunerea întâmpinării sau fără să se stabilească un prim termen de judecată.

Astfel, părțile sunt în imposibilitate de a contesta sau de a lua măsuri pentru a obliga judecătorul să-şi îndeplinească obligaţiile ce îi revin conform prevederilor Art. 200 alin. (1) și 201 alin. (1) unde se menționează că judecătorul trebuie să efectueze demersuri ”de îndată”.

Pentru prelungirea unui proces în mod nejustificat, Noul Cod de Procedură Civilă a instituit procedura Contestației pentru tergiversarea procesului, reglementată în art. 522 și urm.

Părțile interesate pot recurge la această acțiune doar atunci când, conform art. 522 alin (2) pct. 1, ”legea stabileşte un termen de finalizare a unei proceduri, de pronunţare ori de motivare a unei hotărâri, însă acest termen s-a împlinit fără rezultat”.

Legea nu prevede, însă, un termen limită pentru verificarea de către judecător privind îndeplinirea cerințelor de formă ale cererii de chemare în judecată.

De asemenea, legea nu prevede nici termenul, de la data la care au fost îndeplinite condițiile prevăzute de lege, în care judecătorul trebuie să comunice cererea de chemare în judecată către pârât.

Deși legea stabilește anumite termene limită pentru îndeplinirea obligațiilor de către părți (cu titlu de exemplu - 10 zile pentru completarea și modificarea cererii de chemare în judecată, 10 zile pentru depunerea răspunsului la întâmpinare etc.), acestea încep să curgă de la data la care judecătorul constată că sunt îndeplinite condițiile de formă ale acțiunilor sau sunt depuse la dosar de către părți toate actele solicitate de instanță.

Rațiunea noului Cod de Procedură Civilă a fost celeritatea soluționării proceselor, iar această propunerea de modificare a Codului de procedură civilă, pe care am depus-o la senat, va asigura îndeplinirea la timp a obligaţiilor de către judecători şi va da posibilitatea cetăţenilor să recurgă cu şanse de succes la procedura Contestației privind tergiversarea procesului.

Senator Valeriu Todirașcu

detalii activitate parlamentară: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/propunere-legislativa-depusa-la-senat-pentru-evitarea-tergiversarii-termenilor-ini-ierii-proceselor-civile-de-catre-judecatori