Senatorul Valeriu Todiraşcu, Noua Republică, propune măsuri pentru aplicarea declarației de condamnare a comunismului

BUCURESTI - 28 iunie 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Toate celelalte ţări membre UE care au aparţinut lagărului comunist au muzee în care sunt dezvăluite atrocităţile regimului comunist. Muzee ale Dictaturii Comuniste se găsesc azi la Praga, Varşovia, Budapesta etc. Un muzeu impresionant a fost înfiinţat în anul 1994, în fostul sediu STASI, în capitala Germaniei, muzeu care este vizitat anual de peste 300.000 de oameni, mai mult de jumătate dintre ei elevi şi studenţi. "In fiecare regiune istorică a României ar trebui să se regăsească un Muzeu al Dictaturii Comuniste", apreciază senatorul Valeriu Todirașcu.

Au trecut mai mult de 23 de ani de la “Revoluţia” din 1989 pe care mulţimile au dorit-o anticomunistă şi, totuşi, comunismul, în forma lui cea mai odioasă de național-comunism, răzbate încă până în cele mai înalte structuri ale Statului Român (Guvern şi Parlament). Şcoala românească nu s-a dezbărat de comunism nici la nivelul manualelor şi nici la nivelul unor profesori care lasă să transpară, în orele de clasă, nostalgia după tinereţea lor comunistă. Populismul practicat de majoritatea oamenilor politici sprijiniţi de media are sorginte comunistă şi determină amânarea la nesfârşit a modernizării statului, condamnând România la menţinerea înapoierii faţă de statele vest-europene.

S-a făcut foarte puţin pentru ca populaţia să înţeleagă pe deplin ororile dictaturii comuniste, pentru ca tânăra generaţie să păstreze memoria înaintaşilor şi să cunoască istoria adevărată a ţării, pentru a nu se risca o întoarcere a societăţii la ideologia utopică şi criminală a comunismului. "Muzeul de la Sighet este un exemplu de ceea ce ar trebui să se facă pentru înţelegerea monstruozităţii acestei ideologii. Nu este suficient, însă. Un Muzeu al Dictaturii Comuniste ar trebui să se regăsească în fiecare regiune istorică a ţării, pentru că toate au suferit răni adânci în această tristă perioadă, şi în primul rând în Bucureşti", sustine senatorul Valeriu Todirașcu.

“Casa Radio”, clădirea situată în strada Ştirbei Vodă de unde dictatorul Ceauşescu a urmărit ultima manifestaţie de 23 August, a rămas neterminată, parţial demolată, ca o relicvă faraonică a grandomaniei ceauşiste. Din păcate, această clădire, aflată în propietatea statului dar în administraţia unei firme private, nu poate fi vizitată şi utilizată de către cei care au fost nevoiţi să îşi sacrifice tinereţea pentru a contribui cu muncă şi venituri la înălţarea construcţiilor megalomane a epocii de “glorie” a naţional comunismului. Ea zace între bălării şi reprezintă o pată cenuşie în peisajul oraşului.

Iată de ce senatorul Valeriu Todirașcu, Partidul Noua Republică, a introdus în Parlament un proiect de lege menit să recupereze această clădire în administraţia Ministerului Culturii care să o transforme într-un complex muzeal şi de săli de conferinţe, inclusiv amenajarea în această clădire a Muzeului Dictaturii Comuniste. Detalii aici: http://www.tody.ro/document/2013-06-26-Senator-Valeriu-Todirascu-Propunere-legislativa-Muzeul-Dictaturii-Comuniste

"Sperăm că şi Capitala României va fi înzestrată în curând cu un astfel de muzeu, şcoală pentru tânăra generaţie şi obiectiv turistic de prim rang pentru vizitatorii interni şi străini", mai spune Valeriu Todirașcu.

 

Senator Valeriu Todirașcu – Partidul Noua Republică

e-mail: valeriu.todirascu@senat.ro

activitate parlamentara: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senator-valeriu-todirascu/senatorul-valeriu-todirascu-noua-republica-propune-masuri-pentru-aplicarea-declara-iei-de-condamnare-a-comunismului