Senatul respinge sancționarea în Codul penal a încălcării jurământului

BUCURESTI - 6 martie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Educatie / Cultura, Politic, Social, Juridic

Actualul Cod penal tolerează încălcarea jurământului, fără să se aplice circumstanţe agravante dacă se dovedeşte în instanţă că persoanele aflate sub jurământ au un comportament necinstit şi folosesc încrederea societăţii pentru încălcarea cu intenţie a legilor ţării, jurământul rămânând, astfel, o declaraţie de intenţie fără nicio garanţie față de cetățeni privind respectarea promisiunilor, chiar dacă societatea îi recompensează pe cei aflați sub jurământ cu încredere, onoruri şi privilegii.

În şedinţa din 4 martie 2015 a plenului Senatului, cu 85 de voturi ale senatorilor PSD, LC și UDMR, din 115 prezenți, a fost respinsă inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, detalii suplimentare aici (VIDEO) http://youtu.be/UZIFYjfysxk și aici (WEB) http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?cod=18378

Urmează votul Camerei Deputaților.

Legile României cer ca pentru exercitarea unei funcţii publice să se depună un jurământ prin care să se declare ataşamentul pentru interesul cetăţenilor, pentru Constituţie şi legile ţării.

Aceste prevederi legale se aplică Preşedintelui României, Avocatului Poporului, senatorilor sau deputaților, miniștrilor și altor funcționari publici.

Jurământul are menirea să conştientizeze persoana care va ocupa funcţia de demnitate publică despre faptul că cel care jură este dator să exercite funcţia publică cu bună credinţă şi în slujba societății și să transmită societăţii faptul că acea persoană este demnă de respect pentru că a jurat să fie devotată interesului public.

Funcționarii publici, cărora li se cere să jure că îşi vor desfăşura activitatea în interes public şi nu servind interesul personal, ca majoritatea oamenilor obişnuiţi, sunt, recompensați de societate cu încredere, onoruri şi privilegii pentru devotamentul către societate pe care demnitarii îl promit.

Cu toate acestea, încălcarea jurământului astăzi nu are nicio consecinţă juridică în legislaţia actuală, respectiv Codul penal nu sancţionează încălcarea jurământului, transformându-l astfel într-o declaraţie de intenţie fără nicio garanţie față de cetățeni privind respectarea promisiunii, și tot Codul penal omite să includă încălcarea jurământului în cadrul circumstanţelor agravante atunci când cel aflat sub jurământ încalcă legea.

Inițiativa legislativă pe care am depus-o la Senat, propunea corectarea acestei omisiuni prin introducerea la Art.77 al legii privind Codul penal de circumstanţe agravante, unde încălcarea jurământului fiind una dintre aceste circumstanţe care să ducă la sporirea pedepsei.

Dacă s-ar dovedi în instanţă că aceste persoane, care au jurat să aibă un anumit comportament onest şi în slujba societăţii, au avut un comportament necinstit şi au folosit încrederea societăţii pentru încălcarea cu intenţie a legilor ţării, instanţa ar trebui să considere încălcarea jurământului depus ca o circumstanţă agravantă.

Codul penal ar trebui să protejeze suplimentar cetăţenii României faţă de posibilitatea ca demnitari ai statului să le înşele încrederea şi să comită cu intenţie fapte penale, nesocotind jurământul depus.

Jurământul ar trebui să capete inclusiv o responsabilitate juridică și nu să rămână doar o responsabilitate morală, iar persoanele aflate în funcţii de demnitate publică care vor comite, cu intenţie, infracţiuni care presupun şi încălcarea jurământului, ar trebui pedepsite, nu ca restul cetățenilor simpli, ci la nivelul responsabilităților în plus, dar și a onorurilor și privilegiilor în plus primite de la cetățeni, care s-au bucurat de încrederea publică inclusiv pe baza depunerii jurământului.

Lista senatorilor care au votat pentru raportul de respingere a propunerii legislative pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, 04-03-2015 16:34, detalii suplimentare aici: http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=108770e4-42b1-4049-b07a-3a95c0df665d

PSD, Agrigoroaei Ionel

PSD, Andronescu Ecaterina

PSD, Arcaş Viorel

PSD, Bădălău Niculae

PSD, Badea Leonardo

PSD, Belacurencu Trifon

PSD, Bereanu Neculai

PSD, Bodog Florian-Dorel

PSD, Bota Marius-Sorin-Ovidiu

PSD, Bujor Dumitru-Marcel

PSD, Bumbu Octavian-Liviu

PSD, Butnaru Florinel

PSD, Butunoi Ionel-Daniel

PSD, Calcan Valentin-Gigel

PSD, Chelaru Ioan

PSD, Chiriac Viorel

PSD, Coca Laurenţiu Florian

PSD, Constantinescu Florin

PSD, Cordoş Alexandru

PSD, Corlăţean Titus

PSD, Coste Marius

PSD, Costoiu Mihnea-Cosmin

PSD, Creţu Gabriela

PSD, Cristache Iulian

PSD, Deneş Ioan

PSD, Donţu Ovidiu-Liviu

PSD, Dumitrescu Florinel

PSD, Dumitrescu Cristian-Sorin

PSD, Duruţ Aurel

PSD, Federovici Doina-Elena

PSD, Fifor Mihai-Viorel

PSD, Firea Gabriela

PSD, Frătean Petru-Alexandru

PSD, Isăilă Marius Ovidiu

PSD, Lazăr Sorin-Constantin

PSD, Marin Nicolae

PSD, Mihăilescu Petru-Şerban

PSD, Mitu Augustin-Constantin

PSD, Mocanu Victor

PSD, Moga Nicolae

PSD, Mohanu Nicolae

PSD, Nicolae Şerban

PSD, Oprea Ştefan-Radu

PSD, Păunescu Teiu

PSD, Pavel Marian

PSD, Pop Gheorghe

PSD, Pop Liviu-Marian

PSD, Popa Constantin

PSD, Popa Florian

PSD, Purec Ion-Simeon

PSD, Rogojan Mihai-Ciprian

PSD, Rotaru Ion

PSD, Saghian Gheorghe

PSD, Sârbu Ilie

PSD, Savu Daniel

PSD, Severin Georgică

PSD, Silistru Doina

PSD, Stuparu Timotei

PSD, Suciu Matei

PSD, Tămagă Constantin

PSD, Teodorovici Eugen-Orlando

PSD, Valeca Şerban-Constantin

PSD, Vasiliev Marian

PSD, Vochiţoiu Haralambie

PSD, Voinea Florea

LC, Anghel Cristiana-Irina

LC, Banias Mircea-Marius

LC, Barbu Daniel-Constantin

LC, Ehegartner Petru

LC, Ilieşiu Sorin

LC, Mihai Alfred-Laurentiu-Antonio

LC, Nasta Nicolae

LC, Năstase Ilie

LC, Nistor Vasile

LC, Niţă   Mihai

LC, Pelican Dumitru

LC, Popescu-Tăriceanu Călin-Constantin-Anton

UDMR, Klárik László-Attila

UDMR, László Attila

UDMR, Pataki Csaba

UDMR, Tánczos Barna

UDMR, Vegh Alexandru

UDMR, Verestóy Attila

Neafiliați, Ghişe Ioan

Neafiliați, Iovescu Ioan

 

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 6 martie 2015

 

Senator Valeriu Todirașcu

Despre Senat, cabinet senatorial Valeriu Todirascu

http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016