Traian Băsescu deţine soluţia aplicării rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea la 300 a numărului maxim de parlamentari

BUCURESTI - 23 septembrie 2013

Comunicat tip General in Politic

Astăzi se împlinesc 1.400 de zile (aproape 4 ani) de la decizia românilor, exprimată prin referendumul din 2009, declarat valid şi obligatoriu de către Curtea Constituţională, de a reduce numărul de parlamentari la maximum 300 şi de a avea un Parlament unicameral.

Majoritatea parlamentară actuală, în total dispreţ pentru democraţie, refuză să pună în aplicare cerinţele referendumului DIN 2009. Mai mult, aceasta încearcă să schimbe regulile referendumului pentru a permite modificarea Constituţiei cu ajutorul a numai 25% din populaţie, sperând ca noua Constituţie să infirme votul democratic a peste 50% din populaţia tării care a stabilit limita maximă a numărului de parlamentari şi modul de organizare a Parlamentului.

În calitate de senator al României m-am adresat Avocatului Poporului cerând intervenţia la Curtea Constituţională pentru declararea ca neconstituţională a legii nr.35/2008 a alegerii Senatului şi Camerei Deputaţilor. Răspunsul primit, confirmă starea de neconstituţionalitate a Legii nr.35/2008 declarată, implicit, de Curtea Constituţională, care a stabilit în motivarea DECIZIEI nr.682 din 27 iunie 2012, că Referendumul din 2009, deşi consultativ, are caracter obligatoriu. Totuşi, Avocatul Poporului consideră că nu poate interveni pentru punerea în practică a prevederilor Referendumului din 2009 şi că singurul organism care poate face aceasta este Parlamentul României: http://www.tody.ro/document/2013-08-02-Senator-Valeriu-Todirascu-Raspuns-Avocatul-Poporului-solicitare-atacare-CC-Legea-35-2008

Constatând că Parlamentul României nu a dorit şi nu doreşte nici astăzi să îndeplinească voinţa poporului exprimată prin referendum, ceea ce încalcă principiul statului de drept, solicit Preşedintelui României, domnului Traian Băsescu, să se adreseze Curţii Constituţionale, în baza Art.34, alineatul 1 al Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, pentru a sesiza existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie, care a organizat Referendumul din 2009, şi Parlamentul României, care refuză punerea în practică a acestuia, şi să solicite Curţii Constituţionale declararea Legii nr.35/2008 ca neconstituţională, impunând astfel modificarea ei în termenul legal.

Nu este admisibil ca următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau la termen, să fie organizate după aceeaşi lege care a adus în Parlament un număr aproape dublu de parlamentari faţă de cel dorit de popor.

Consider că Preşedintele Traian Băsescu, care a dorit reformarea Statului şi a iniţiat Referendumul din 2009, este dator să întreprindă toate demersurile pentru a pune în aplicare rezultatul acestuia, pentru respectarea Constituţiei şi principiilor statului de drept, încălcate de Parlamentul României prin ignorarea voinţei populare liber exprimate în anul 2009.

 

Biroul de presă al senatorului Valeriu Todiraşcu – Partidul Noua Republică

e-mail: valeriu.todirascu@senat.ro

detalii activitate parlamentară: http://www.tody.ro/document/Senator-Valeriu-Todirascu-detalii-activitate-parlamentara-2012-2016