Medical Forum la prima editie

BUCURESTI - 12 mai 2009

Comunicat tip General in Sanatate

Revista Pharma Business a organizat, la finele saptamanii trecute, Medical Forum Bucuresti, prima editie dintr-o serie mai lunga de evenimente dedicate medicilor de familie din Romania. Desfasurat sub patronajul Societatii Nationale de Medicina Familiei din Romania, Medical Forum s-a bucurat de prezenta a peste 300 de specialisti, lucrarile fiind moderate de presedintele SNMF, dr. Rodica Tanasescu. Printre invitati s-au numarat Ministrul Secretar de Stat in MS - dr. Aurel Nechita, Vicepresedintele Comisiei de Sanatate a Senatului - Iosif Secasan, Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului - dr. Daniel Boda, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania - prof. dr. Vasile Astarastoae, Reprezentatul Organizatiei Mondiale a Sanatatii - dr. Victor Olsavszky, Seful Catedrei de Medicina Familiei, UMF Bucuresti - conf. dr. Dumitru MATEI, Presedintele Patronatului National al Medicilor de Familie - dr. Doina Mihaila.

Medical Forum la prima editie

Pe parcursul celor doua zile ale evenimentului, temele aflate in dezbatere au abordat problematici importante pentru intreg sistemul de medicina primara marcat de toate politicile sanitare aplicate in scopul reformarii lui. Toti cei prezenti au fost insa de acord ca medicina de familie, ca si componenta a medicinii primare, precum si rolul medicului de familie in cadrul sistemului sanitar romanesc sunt elemente de maxima importanta pentru buna desfasurare a activitatii acestui domeniu.

„Despre rolul medicinei de familie nu mai este nevoie sa dicutam, pentrut ca ea este cea mai importanta specialitate in medicina primara. Este adevarat ca nici un sector de activitate din sanatate in acest moment nu poate fi finantat corespunzator, asa cum ar trebui. Dar un lucru este cert, ca trebuie sa ne facem datoria si ca orice posibilitate de a stimula medicina in general, si in special cea de familie, este o obligativitate.”, a declarat dr. Aurel Nechita, Ministru Secretar de Stat, Ministerul Sanatatii.

Vicepresedintele Comisiei de Sanatate a Senatului, Iosif Secasan, a idetificat si posibile puncte de plecare pentru asigurarea calitatii actului medical la nivelul cabinetului de medicina familiei. „Sigur ca pentru a acorda importanta care se cuvine medicinei primare este nevoie sa majoram valoarea punctului, este necesar sa multiplicam serviciile, pe care dvs le prestati in cabinet, intr-un pachet minimal de baza, sa platim suplimentar acele servicii pe care medicii de familie le presteaza in baza competentelor…”, a fost de acord senatorul Iosif Secasan.

Prof. dr. Vasile Astarastoaie, Presedinte CMR, a atras atentia asupra pericolului reprezentat de lipsa eticii morale in practica medicala, unde valorile sunt determinate de forta de munca, de cei care lucreaza in sistem, construiesc, daca sunt lasati de acesta, si transmit mai departe aceste valori. „Atat timp cat nu ne intereseaza etica morala, ci numai aspectul social, economic, inseamna ca noi nu avem un sistem de sanatate. Daca nu exista sisteme de sanatate performante, atunci trebuie sa le construim! Dar nici un sistem de ingrijiri de sanatate nu poate functiona fara medici. Si atunci cand ai deficit de medici sistemul intra in colaps. Un sistem de ingijiri de sanatate este construit pe doi parteneri: medic si pacient. Or aici trebuie sa existe valori comune, pe baza carora sa construiasca sistemele de ingrijiri de sanatate”, a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Presedintele SNMF, dr. Rodica Tanasescu, a intarit, la randul sau ideea ca pacientul trebuie sa se afle in centrul preocuparilor profesionale ale medicului de familie, dar pentru aceasta este nevoie si de implicarea comunitatilor locale. „Ne dorim sa ne desfasuram activitatea medicala la un nivel cu adevarat performant, dar ne dorim si sa avem timpul necesar sa ne alocam priceperea pacientilor nostri. A asigura asistenta medicala nu este numai responsabilitatea medicilor, ci si a comunitatilor locale. Initiativa legislativa pe care am demarat-o sub titulatura “Sanatate pentru toti”, doreste sa puna in practica finantarea pentru sanatate, acel 6% din PIB pentru Sanatate pe care toate formatiunile l-au promis si care ar trebui sa devina lege! Initiativa a fost acceptata si am inceput sa strangem semnaturile. Noi, medicii de familie, vrem sa ne facem treaba si dorim ca decidentii sa ne respecte”, a conchis dr. Rodica Tanasescu

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/senior-interactive/medical-forum-la-prima-editie