Cursul valutar

BUCURESTI - 25 noiembrie 2019

Comunicat tip General in Afaceri, Finante / Contabilitate

Cursul valutar este stabilit in functie de cererea si oferta de pe piata valutara. Valoarea unei monede este data de puterea ei de cumparare. Economistul francez Francois Perroux spunea ca fiecare popor are moneda pe care o merita, fiind un element important in aprecierea performantei acelei economii.

curs valutar euro

curs valutar euro

Cursul valutar este stabilit in functie de cererea si oferta de pe piata valutara. Valoarea unei monede este data de puterea ei de cumparare. Economistul francez Francois Perroux spunea ca fiecare popor are moneda pe care o merita, fiind un element important in aprecierea performantei acelei economii. Banca centrala, in cazul nostrum BNR are rol de “centru valutar”, pe langa alte functii ale sale, in aceasta directie – stabilirea si supravegherea aplicarii reglementarilor cu privire la valuta, administrarea rezervei de valuta a tarii, etc – calculeaza si publica cursul de referinta al fiecarei zile, curs care reprezinta o referinta, mai ales in cazul tranzactiilor internationale, care se exprima in valuta. In Romania, moneda de referinta este EURO, inlocuind dolarul inca din 2003.  BNR are un rol important in mentinerea unui curs valutar cat mai stabil, in prevenirea volatilitatii pe piata valutara. Din pacate, nu doar actiunile BNR au ascendent asupra valutelor, ci si alti factori, la fel de importanti, incepand de la cel politic intern, pana la evolutiile economice si financiare de la nivel modial.

Ultima perioada de timp continua trendul  pe care EURO l-a inregistrat in ultimii cel putin doi ani; din pacate, acesta nu este un trend pozitiv, deprecierea accelerandu-se, in ultima perioada, asa cum arata si ultimul curs valutar BNR afisat, sub impulsul framantarilor politice, a schimbarilor care s-au produs pe aceasta scena, dar si prin corelare cu ceea ce se intampla, din punct de vedere financiar si economic, la nivel modial. Chiar si in raport cu moneda Americana sau yenul japonez EURO a cunoscut o depreciere destul de semnificativa, ceea ce a starnit ingrijorare, atat pe piata interna, cat si in plan extern, punand in expectative eventualii investitori care ar fi fost interesati sa se implice in economia romaneasca. Asa cum arata cursul valutar BNR, volatilitatea s-a mai diminuat in ultima perioada, insa specialistii pareciaza ca este vorba de o perioada de expectativa, trendul fiind unul descrescator si pentru perioada urmatoare.  

                Evolutia curs euro este strans legata de ceea ce se intampla pe piata financiara mondiala, atat in raport cu dolarul, in functie de miscarile dictate de  actiunile factorilor de decizie ai SUA, in principal in legatura cu “razboiul commercial SUA-China”, cat si in raport cu alte valute importante, precum lira britanica, care, odata ce surprizele legate de Brexit au disparut, pare ca incepe sa se stabilizeze. Declaratiile imprevizibile ale presedintelui Trump pot spori volatilitatea, redresarea dolarului din ultima vreme putand fi, roicand, pusa sub semnul intrebarii. Si preturile metalelor pretioase au fost in scadere, atingand chiar cote minime, la anumite momente, avand in vedere ca a avut loc, de curand,  o lichidare globala a obligatiunilor.

                Cursul valutar BNR este actualizat constant, in functie de toate aceste evolutii de pe piata interna si internationala. Toate evolutiile sunt interdependente, legate una de cealalata, influentand atat trendul prezent cat si directiile viitoare. Majoritatea specialistilor se pronunta pentru o crestere a EURO si in perioada urmatoare, mai ales daca situatia politica de la Bucuresti nu se va stabiliza. Acest fapt poate determina, in consecinta, o crestere a preturilor, la majoritatea produselor, dar si la servicii, chirii si alte utilitati, care se raporteaza la moneda EURO.

                Aveti nevoie de un convertor valutar bun si gratuit gasesti la noi pe site.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/seo-comweb/cursul-valutar