Beneficii extrasalariale acordate angajaților: care sunt cele mai frecvente beneficii acordate în 2023?

BUCURESTI - 5 septembrie 2023

Comunicat tip General in Afaceri, HR

Importante instrumente de motivare a forței de muncă, beneficiile extrasalariale joacă un rol esențial în creșterea satisfacției angajaților și în îmbunătățirea climatului organizațional.

Acordarea de beneficii extrasalariale contribuie la atragerea și reținerea talentelor în companie, dar și la consolidarea brandului de angajator. Pe lângă impactul pozitiv asupra angajaților, beneficiile extrasalariale pot aduce avantaje organizației în sine. Angajații motivați și satisfăcuți sunt mai predispuși să fie productivi și să colaboreze eficient.

Ce beneficii extrasalariale acordă cu preponderență companiile în 2023?

Un studiu EY România, realizat la începutul anului pe tema beneficiilor extrasalariale oferite angajaților, arată că în topul beneficiilor pe care companiile le acordă se află:

- tichetele de masă;

- cadourile în bani sau în natură;

- decontarea contravalorii transportului la și de la locul de muncă.

Astfel, peste 9 din 10 companii oferă bonuri de masă, mai bine de 85% dintre organizațiile respondente acordă cadouri, inclusiv tichete cadou pentru ocazii speciale, iar 67% dintre aceștia decontează contravaloarea transportului pentru angajați. În același sondaj, 60% dintre companiile participante afirmă că acordă angajaților acces la servicii private de sănătate.

Când vine vorba despre asigurări de viață, 40% dintre angajatori susțin că valorizează și suportă costul acestei cheltuieli. Astfel, oferind un plan de protecție și economisire pentru viitor, cu NN asigurare de viata angajatorii pot investi în motivarea și retenția salariaților.

Totodată, pe ultimul loc în clasamentul acestui sondaj se regăsește contribuția la fondurile de pensii facultative, caz în care 32% dintre companii au comunicat că aleg să cotizeze suplimentar pentru angajați.

De remarcat este faptul că angajatorii acordă relevanță atât nevoilor curente ale angajaților, cât și celor pe termen mediu sau lung.

Angajații, pe de altă parte, încadrează în topul beneficiilor extrasalariale dorite tichetele de masă, urmate de cadouri sau beneficii în natură, acoperirea costurilor concediului de odihnă prin acordarea voucherelor de vacanță, dar și telemunca, după cum arată un studiu Benefit realizat anul acesta.

Modificări legislative referitoare la acordarea beneficiilor extrasalariale

Începând cu anul 2023, OG 16/2022 aduce modificări Codului Fiscal cu referire la plafonul pentru veniturile neimpozabile acordate de angajatori. Prin urmare, pentru a fi scutite de plata impozitului pe venit, companiile pot acorda beneficii extrasalariale care să nu depășească, în mod cumulat, plafonul de 33% din salariul de bază aferent postului.

În categoria acestor beneficii sunt incluse primele acordate pentru servicii turistice, contravaloarea hranei și a chiriei puse la dispoziția salariaților de către angajator, primele pentru asigurarea de sănătate sau contribuția la un fond de pensii facultative, dar și contravaloarea cheltuielilor pentru angajații care își desfășoară activitatea de acasă, în limita sumei de 400 de lei.

Pe lângă aceste beneficii, care însumat trebuie să se încadreze în plafonul de 33%, există o serie de venituri neimpozabile, care nu fac obiectul acestui calcul. După cum sunt menționate în Codul Fiscal, aceste beneficii se referă la:

- cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichetele cadou;

- bonurile de masă și cele de vacanță;

- indemnizația de delegare și indemnizația de detașare;

- contravaloarea transportului la și de la locul de muncă;

- ajutoarele pentru naștere, adopție, înmormântare sau ajutoare pentru condiții medicale grave;

- cheltuielile alocate pregătirii profesionale a angajaților;

- costul abonamentelor telefonice.

Beneficiile extrasalariale enumerate nu fac obiectul impozitării, așa cum menționează OG 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. În funcție de beneficiile pe care le acordă, angajatorii trebuie să verifice care dintre acestea reprezintă beneficii neimpozabile și care dintre ele fac obiectul plafonului de 33%, asigurându-se că limita nu este depășită.

Această facilitate fiscală acordată firmelor motivează angajatorii să ofere pachete de beneficii extrasalariale în acord cu nevoile angajaților, care consideră că beneficiile sunt la fel de importante ca majorările de salariu, conform studiului Benefit.

Beneficiile extrasalariale reflectă angajamentul companiilor față de bunăstarea angajaților lor, stimulând satisfacția în muncă și asigurând retenția de personal. Importanța pe care angajații o acordă acestor tipuri de beneficii, corelată cu facilitățile fiscale oferite de legislație, este un motiv în plus pentru ca angajatorii să-și revizuiască pachetele de beneficii extrasalariale și să ia în considerare oferirea acestor avantaje drept factor compensator și motivator.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/nn-ro/beneficii-extrasalariale-acordate-angajatilor-care-sunt-cele-mai-frecvente-beneficii-acordate-in-20231