Care sunt tendințele viitoare în mediul de lucru: 4 recomandări pentru o tranziție confortabilă

BUCURESTI - 7 mai 2024

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Politic, Social

Piața muncii a traversat o perioadă a schimbărilor, atât în ceea ce privește modul și mediul de muncă, cât și interesul față de angajați. Schimbările nu s-au oprit, pentru că viitorul arată noi tendințe pe care angajatorii trebuie să le implementeze în organigrama, viziunea și misiunea companiei, pentru a se alinia cu noua realitate.

Care sunt tendințele viitoare în mediul de lucru: 4 recomandări pentru o tranziție confortabilă

Piața muncii a traversat o perioadă a schimbărilor, atât în ceea ce privește modul și mediul de muncă, cât și interesul față de angajați. Schimbările nu s-au oprit, pentru că viitorul arată noi tendințe pe care angajatorii trebuie să le implementeze în organigrama, viziunea și misiunea companiei, pentru a se alinia cu noua realitate.

Descoperă care sunt tendințele viitoare în mediul de lucru, dar și recomandările pe care le poți face pentru o tranziție confortabilă.

1. Nevoia de interacțiune face to face crește

Dacă în 2020 sistemul de muncă remote părea că împlinește nevoile majore ale angajaților, în ultimul timp, lucrurile încep să se schimbe.

Potrivit unui studiu efectuat de Genesis Property, companie fondată de antreprenorul Liviu Tudor, în rândul generației Z, spre exemplu, există nevoia de interacțiune face to face și de minimum trei zile lucrate de la birou, așteptări pe care nu le-ar putea îndeplini un sistem de muncă exclusiv „work from home”. Același studiu spune că, pentru 57% dintre tinerii generației Z, timpul petrecut cu echipa este principalul motiv pentru care preferă zilele de la birou.

Astfel, interacțiunea fizică este o tendință a viitorului, pe care angajații o caută în cadrul companiilor.

2. Biroul inteligent va deveni un standard, nu o opțiune

Viitorul muncii este caracterizat de inteligență și tehnologie avansată, însă nu doar în ceea ce privește aplicațiile folosite pentru ușurarea muncii. În scenă intră și biroul inteligent, care devine standard, nu opțiune. El definește modul de lucru pe care angajații îl caută, astfel încât să le sporească productivitatea și confortul la muncă.

Cum arată un birou inteligent? Acesta se caracterizează atât prin organizarea spațiilor, cât și prin măsurile moderne adoptate în companii:

- mobiliere fabricate din materiale de calitate, din grijă față de mediul înconjurător;
- spații de co-working și co-living pentru angajați, în incinta clădirilor și prin împrejurimi;
- facilități de relaxare și petrecere a timpului liber, după program, pentru angajați, cum ar fi restaurante, cafenele sau spații culturale, în campusul clădirilor;
- biroul gândit ca un hub informațional și operațional;
- accent pe facilități moderne: iluminat inteligent, stații de încărcare pentru mașini electrice etc.

3. Beneficiile extrasalariale se schimbă

În trecut, când vorbeam despre beneficiile salariale, remunerația era elementul cheie care asigura bunăstarea angajaților. Astăzi, lucrurile s-au schimbat, pentru că salariul nu mai este singurul care aduce satisfacția la locul de muncă.

Pe lângă salariu, fiecare angajator trebuie să includă beneficii salariale centrate pe nevoia angajaților, cum ar fi:

- un program de muncă ce încurajează echilibrul dintre viața profesională și cea personală;
- implementarea conceptului de people centricity, unde nevoile angajatului sunt puse pe primul loc, atât la nivelul confortului, cât și al valorilor;
- construirea unui mediu de lucru care să încurajeze comunicarea deschisă și feedback-ul constant;
- asigurarea unui pachet de beneficii care să includă abonamente de sănătate și culturale.

4. Inteligența artificială creează și amplifică oportunitățile profesionale

Expansiunea AI reprezintă principalul motor al schimbărilor din piața muncii. Deși majoritatea angajaților privesc cu frică schimbările pe care le aduce inteligența artificială față de joburile actuale, aceasta amplifică, de fapt, oportunitățile, nu le diminuează.

Prin urmare, AI joacă un rol major în diminuarea sarcinilor repetitive, care implică amprenta umană, și le oferă angajaților mai mult timp pentru creativitate. Mai mult, angajatorii implementează aplicații bazate pe inteligență artificială, cu scopul de a fi unelte valoroase în desfășurarea muncii zilnice. Tot inteligența artificială oferă un spectru larg pentru oportunitățile profesionale, pentru că vine în ajutor pentru fiecare domeniu, atât pentru sarcinile administrative, cât și pentru învățarea constantă.


Prin urmare, viitorul muncii nu are o imagine clară, fiind supus unor continue schimbări. Însă ce rămâne standard în tot acest val al provocărilor este nevoia de a crea un mediu sănătos și productiv pentru angajați. Cele patru recomandări de mai sus oferă ajutor angajatorilor, pentru o tranziție confortabilă la noua realitate.Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/seo-monitor/care-sunt-tendintele-viitoare-in-mediul-de-lucru-4-recomandari-pentru-o-tranzitie-confortabila1