Rentabilitatea unei investitii: cum se calculeaza si ce o poate influenta

BUCURESTI - 30 mai 2024

Comunicat tip General in Afaceri

Atunci cand te gandesti sa investesti in imobiliare, este important sa iei decizii documentate pentru a te asigura ca obtii o rentabilitate cat mai buna.
Iata cum poti sa calculezi rentabilitatea si care sunt caracteristicile unui imobil care o pot influenta cel mai mult.

Rentabilitatea unei investitii: cum se calculeaza si ce o poate influenta

Formula de calcul pentru rentabilitatea unei investitii

Rentabilitatea unei investitii este un indice care poate masura cat de eficienta este investitia in generarea de profituri sau randamente in raport cu suma de bani investita initial. Iar cea mai simpla metoda de a calcula rentabilitatea unei investitii atunci cand cumperi un apartament cu scopul de a-l revinde este sa raportezi costurile de achizitie la cele de vanzare.

In ceea ce priveste rentabilitatea unui apartament achizitionat cu scopul de a-l inchiria, este important sa estimezi profitul de care beneficiezi anual din chirii. Acesta se refera la veniturile obtinute din care scazi impozitul.
Imparte costul de achizitie al apartamentului la profitul anual obtinut din chirie si astfel vei afla cat de rentabila este investitia si in cat timp iti vei recupera banii.

In ambele situatii, pentru un rezultat cat mai real, nu uita sa incluzi in categoria de costuri si cheltuielile pe care le ai pentru autentificarea la notar a contractului de vanzare-cumparare si orice alte cheltuieli asociate cu investitia.

3 caracteristici ale unui imobil cu scop de investitie care ii pot influenta rentabilitatea

Ca rezultatele calcului rentabilitatii sa fie cele asteptate, inainte sa achizitionezi un imobil fii atent la aceste 3 caracteristici.

1. Locatia in care este amplasat

Indiferent ca alegi sa revinzi apartamentul sau sa-l inchiriezi, locatia se numara printre principalele aspecte pe care sa le ai in vedere inainte de a face o achizitie cu scop de investitie. Imobilele situate intr-o zona strategica din oras cu cerere ridicata, cum sunt apartamentele noi din Primaverii, au sanse mai mari sa atraga chiriasi sau cumparatori care sa fie dispusi sa cheltuie un buget consistent pentru a se bucura de stilul de viata dorit. In schimb, apartamentele situate la periferia orasului sau in zone mai putin accesibile pot intampina dificultati in acest sens.

2. Pretul
Un alt aspect important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand achizitionezi un imobil cu scop de investitie este pretul acestuia, deoarece influenteaza in mod direct rentabilitatea.

De aceea, inainte de a face o achizitie, este important sa te asiguri ca platesti pretul corect. Pentru a face acest lucru, poti sa colaborezi cu brokeri imobiliari care iti pot oferi informatii despre preturile din zona respectiva raportate la dotarile apartamentului sau poti sa te documentezi pe cont propriu. Daca alegi cea de-a doua optiune, atunci, ca sa-ti usurezi munca, poti sa te folosesti de platformele online cu anunturi imobiliare. Selecteaza zona care te intereseaza si fii atent la preturile si caracteristicile apartamentelor publicate spre vanzare, dar si inchiriere.

3. Caracteristicile constructiei

Nu in ultimul rand, fii atent la caracteristicile cladirii pentru ca nu este suficient ca un apartament sa fie amenajat modern in interior si sa dispuna de toate dotarile necesare. Atunci cand cladirea este una veche si necesita reparatii constante, acest lucru iti poate genera si mai multe costuri in viitor, aspect care influenteaza negativ rentabilitatea investitiei.

De aceea, pentru a evita astfel de situatii neplacute pe viitor, te poti orienta spre apartamente situate in dezvoltari imobiliare construite in ultimii ani, deoarece beneficiaza de infrastructura si materiale de constructie moderne si de calitate.

In concluzie, rentabilitatea este un indicator care iti poate spune cat de profitabila este investitia ta in imobiliare. Foloseste-te de informatiile din acest articol si, inainte de a face o achizitie imobiliara cu scop de investitie, calculeaza rentabilitatea tinand cont si de factorii care o pot influenta.


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/seo-monitor/rentabilitatea-unei-investitii-cum-se-calculeaza-si-ce-o-poate-influenta1