INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA
Alege impactul, alege increderea, alege Comunicatedepresa.ro! Cere o oferta personalizata pentru campanii electorale pe ziare.com, acasa.ro si comunicatedepresa.ro!Contacteaza-ne la info@comunicatedepresa.ro sau la 0374.112.675.
Top 7 mituri despre sănătatea oaselor
BUCURESTI - 25 iulie 2024
Comunicat tip General in Afaceri
Pentru mulți oameni oasele par niște componente statice și banale ale organismului, însă acestea sunt țesuturi vii care se adaptează și se reînnoiesc de-a lungul vieții. În ciuda rolului lor important, există mai multe mituri referitoare la sănătatea oaselor. Iată care sunt cele mai răspândite dintre ele.
Calciul este singura substanță necesară pentru sănătatea oaselor (Fals)
Calciul joacă un rol vital pentru a menține oasele sănătoase. Cu toate acestea, alte substanțe nutritive precum vitamina D, fosfor, magneziu și zinc sunt implicate atât în dezvoltarea oaselor, cât și în menținerea sănătății lor.
Ouăle, nucile, legumele verzi, iaurtul și fructele de mare conțin majoritatea nutrienților necesari oaselor. Pentru a acoperi necesarul zilnic de substanțe nutritive benefice pentru oase poți lua și un supliment precum calciu magneziu zinc Naturalis.
Pentru a avea oase puternice, laptele este suficient (Fals)
Laptele și lactatele, în general, sunt benefice pentru oase și pentru sănătate, în ansamblul ei. Cu toate acestea, calciul și vitamina D prezente în lapte se regăsesc și în alimente precum produse din soia, sardine, fasole, linte, ciuperci, ficat de pui, alimente fortificate.
Doar exercițiile cu greutăți sunt bune pentru oase (Fals)
Atât exercițiile cu greutăți și bandă de rezistență, cât și cele care implică greutatea propriului corp (de exemplu, mers, alergat sau tenis) sunt benefice pentru oase. Ambele categorii de exerciții supun oasele unui stres sănătos și le ajută să se dezvolte armonios.
O altă categorie de exerciții precum cele pentru menținerea echilibrului (yoga sau tai chi) susține sănătatea oaselor. Astfel, o practică regulată te ajută să reduci riscul de cădere și fracturare a oaselor. Nu uita să vorbești cu medicul înainte de a începe orice program de exerciții fizice, deoarece, dacă ai deja oase slăbite, este posibil să nu poți realiza anumite activități fizice.
Bărbații nu trebuie să se îngrijoreze de sănătatea oaselor (Fals)
Deși femeile au un risc de cinci ori mai mare decât bărbații de peste 50 de ani de a avea probleme osoase, mai mulți bărbați au probleme de acest fel. Aproximativ 27% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani au o masă osoasă scăzută, iar procentul crește până la 40% pentru bărbații de peste 65 de ani.
Bărbații au un schelet mai mare decât femeile și există tendința de apariție a unor afecțiuni osoase la o vârstă mai înaintată decât la femei. În jurul vârstei de 70 de ani, atât femeile, cât și bărbații pierd din masa osoasă aproximativ în același ritm.
Pierderea osoasă este inevitabilă cu înaintarea în vârstă (Parțial adevărat)
Pentru majoritatea oamenilor, dezvoltarea osoasă se încheie între 25 și 30 de ani. Odată ce se atinge un vârf de dezvoltare, masa osoasă este stabilă până aproape de 50 de ani, după care începe să se deterioreze treptat.
Totuși, există anumite lucruri pe care le poți face pentru a menține sănătatea oaselor precum:
O alimentație echilibrată;
Activitate fizică regulată;
Evitarea fumatului;
Limitarea alcoolului;
Menținerea unei greutăți sănătoase.
Astfel de obiceiuri pot încetini sau chiar preveni progresului unor boli precum osteoporoza sau osteopenia.
Tinerii nu trebuie să se preocupe de sănătatea oaselor (Fals)
Creșterea și dezvoltarea oaselor continuă după adolescență, în prima parte a vieții de adult. În acest timp corpul depozitează calciu și alte minerale în oase pentru a construi fundația necesară pe durata întregii vieți. În jurul vârstei de 30 de ani, oasele sunt cele mai puternice și ating maximul masei osoase.
Deși afecțiuni precum osteoporoza apar mai ales la vârstnici, stilul de viață dezordonat cu o alimentație nesănătoasă, sedentarism, consum excesiv de alcool, fumat și administrarea unor medicamente (glucocorticoizi, diuretice, antiepileptice, anticoagulante, antidepresive etc.) pot crește semnificativ riscul de probleme osoase la vârste mai mici.
Este mai ușor să iei măsuri pentru a preveni pierderea osoasă printr-un stil de viață echilibrat decât să inversezi problemele de oase care pot apărea mai târziu.
Fracturile sunt singurele semne ale problemelor osoase (Fals)
Fracturile apar atunci când oasele nu mai pot suporta traumele fizice. Deși reprezintă o problemă gravă care necesită intervenția medicului, nu sunt singurul indicator al oaselor slăbite sau al osteoporozei. Iată la ce simptome să fii atent:
Dureri regulate de spate;
Unghii casante;
Retragerea gingiilor;
Slăbirea forței musculare;
O postură incorectă.
Dacă ești informat cu privire la miturile despre oase, vei fi mai pregătit să ai grijă de sănătatea ta. Poți lua decizii informate legate de alimentație, sport și stilul de viață pentru a avea oase puternice pentru mai mult timp.