Analiza de risc, obiectivele si etapele sale

BUCURESTI - 9 decembrie 2020

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri

Considerata drept fundament pentru rezolvarea problemelor de siguranta publica si de mediu, analiza de risc este procesul de identificare a pericolelor potentiale si de evaluare a consecintelor negative ale acestora asupra proprietatilor, oamenilor sau afacerilor. Analiza de risc este un element central al procesului de gestionare a riscurilor.

Etapele analizei de risc

Etapele analizei de risc

Capacitatea de a ne proteja impotriva riscurilor depinde in mod direct de cat de bine a fost organizat procesul analizei de risc. Acesta are de indeplinit mai multe obiective simultan:

formarea unei imagini complete a situatiei la obiectul analizei in randul persoanelor responsabile, situatie ce poate provoca o amenintare la adresa vietii si sanatatii oamenilor, precum si a provoca daune materiale;

stabilirea modalitatilor de rezolvare a problemelor, pentru reducerea riscurilor;

stabilirea standardelor pentru un anumit proces;

stabilirea normelor de catre diferite autoritati.

Evaluarea de risc are mai multe prevederi constante, care nu depind in niciun fel de metodologia de analiza aleasa (statistica, combinata, consecintele acumularii riscurilor, analitice, oportunitatea costurilor, etc.) si de caracteristicile sarcinilor de rezolvat. De exemplu, sarcina comuna este intotdeauna determinarea nivelului acceptabil de risc, standardele de siguranta stabilite pentru personal, public si mediu.

Abordari principale privind analiza la risc

Ingineresc. Aceasta abordare se bazeaza pe calcularea esecurilor si evenimentelor inregistrate in trecut si preponderenta lor la nivel orar, pe analiza probabilistica a sigurantei dar si pe statisticile accidentelor petrecute in perioadele de timp anterioare.

Sociologic. Abordare bazata pe studiul atitudinilor oamenilor fata de diferite tipuri de riscuri (pe baza sondajelor de opinie). Un expert poate stabili procesul analizei de risc in urma caruia este posibila probabilitatea unui eveniment, o legatura intre acesta si consecintele dezastrelor si accidentelor la companii (prin intervievarea specialistilor dintr-un domeniu specific al stiintei).

Model. Abordare ce consta in proiectarea modelelor de impact al factorilor periculosi si nocivi asupra unei persoane si a mediului sau. Procesul de analiza include mai multe etape, planificarea si organizarea muncii, evaluarea de risc, identificarea pericolelor si dezvoltarea masurilor de reducere a riscurilor.

In etapa de planificare, este identificat un obiect care va fi analizat. In etapa de identificare, se face o lista a pericolelor care pot fi asociate cu acest obiect. Faza de evaluare implica calcularea dimensiunilor potentiale ale pericolelor si consecintelor respective. In etapa de proiectare, se iau masuri si se dezvolta intreprinderi care ar trebui sa contribuie la reducerea nivelului de risc.

Obiectul analizei de risc se poate referi la: oameni, plante sau animale. Atunci cand se analizeaza riscurile, se obisnuieste sa se utilizeze doua criterii: nivelul maxim de risc (acesta nu trebuie depasit, indiferent de domeniul de activitate) si aria riscului acceptabil.

Informatii necesare pentru evaluarea de risc

Pentru ca evaluarea de risc a unui obiect sau zone sa fie de inalta calitate (ceea ce este foarte important pentru masurile ulterioare de reducere a riscurilor), este necesar sa colectam informatii complete despre acestea. Astfel de informatii includ:

starea generala a mediului inconjurator in care se afla obiectul analizei de risc sau chiar intreaga zona (starea apei, analiza chimica a aerului, prezenta acizilor si a nitratilor in sol);

date geografice (densitatea populatiei, topografia, arterele de transport, localizarea intreprinderilor industriale, datele demografice, sistemele corpului de apa, datele climatice si altele);

obiecte si tipuri de activitati antropice (instalatii industriale, amplasarea conductelor, instalatii de tratare a apei etc.);

specializarea intreprinderilor (materiale utilizate, materii prime si substante, metode de eliminare a deseurilor periculoase si localizarea acestora, volumul emisiilor periculoase); informatii privind circulatia materialelor si substantelor periculoase (tipuri si cantitati de vehicule utilizate pentru transportul deseurilor).

Datorita tuturor informatiilor enumerate, devine posibila o analiza preliminara, al carei scop este identificarea pericolelor potentiale la instalatia sau in zona respectiva.

Analiza de risc este o activitate importanta ce se desfasoara atat la nivel de stat, cat si la nivel de companii. Datele obtinute joaca un rol important in prevenirea dezastrelor si a accidentelor din diverse domenii de activitate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/serbanescu-cristian/analiza-de-risc-obiectivele-si-etapele-sale