4 aspecte interesante despre brânză pe care nu le știai

BUCURESTI - 6 iunie 2023

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, HoReCa, Retail

Brânza este unul dintre cele mai populare și mai consumate alimente din lume. Există indicii care arată că oamenii știau să prepare diferite tipuri de brânză în urmă cu mai bine de 8000 de ani, dar se crede că tehnica era cunoscută și cu mai mult timp înainte. Obiecte de ceramică descoperite în Croația, care datează de aproximativ 7200 de ani, sunt dovezi ale producției de brânză, iar cea mai veche bucată de brânză are 3200 de ani și a fost găsită în necropola Saqqara din Egipt.

4 aspecte interesante despre brânză pe care nu le știai

4 aspecte interesante despre brânză pe care nu le știai

Cel mai versatil aliment

Dacă nu este cel mai versatil aliment, atunci cu certitudine este printre primele. Brânza poate fi consumată ca atare sau adăugată în zeci de alte preparate dulci sau sărate. În plus, există peste 2000 de variante de brânză din lapte de vacă, bivoliță, capră și oaie, dar și variante din lapte de măgar, iac sau elan, acestea din urmă fiind și printre cele mai rare și mai scumpe.

Textura și aroma diferitelor tipuri de branzeturi depind de originea laptelui și de tipul de hrană al animalului de la care provine laptele, de unde și imensa varietate de gusturi. Transformarea laptelui în brânză se face prin utilizarea de cheag, care este un amestec de bacterii care determină coagularea cazeinei din lapte.

Tolerată de cei cu intoleranță la lactoză

Intoleranța la lactoză este o disfuncție a intestinului uman care nu poate digera lactoza, zahărul conținut natural de lapte. Cu toate acestea, cei cu intoleranță la lactoză pot consuma aproape orice fel de brânză pentru că lactoza se transformă sau este eliminată în zer.

Cu cât un tip de brânză este mai tare, cu atât va avea un nivel mai redus de lactoză și un procent mai mare de grăsime și proteine.

E bună și când este veche

Unele tipuri de brânză sunt singurele alimente cu mucegai care pot fi consumate. Ba mai mult, acestea nu sunt doar foarte gustoase, ci și foarte sănătoase, mucegaiurile albe și albastre pe care acestea le conțin fiind precursori naturali ai antibioticelor.

Calitatea, gustul și proprietățile unor brânzeturi cresc pe măsură ce se învechesc. Un tip de brânză, care se produce în localitatea Edam din Olanda, este cunoscută ca fiind brânza care nu se strică niciodată. Trecerea timpului nu o alterează, ci doar duce la întărirea acesteia și la obținerea unui gust mai intens. Calupurile de brânză Edam sunt sigilate cu ceară roșie și păstrate în beciuri cu temperatură și umezeală constantă, unde pot evolua lent, de la varianta moale și dulce, până la o brânză foarte tare, cu gust și aromă intensă. Procesul de maturare poate dura și mai mulți ani.

Acesta era un produs popular pe care marinarii din secolele al XIV-lea și al XVIII-lea îl luau în călătoriile lor lungi pe mare și pe care l-au dus în coloniile olandeze îndepărtate.

Utilă în dieta sănătoasă

În funcție de tipul de lapte folosit pentru preparare și de vechime, proporția de grăsimi variază de la 16 la 20% în brânzeturile tinere și moi, până la 45-50% în cele tari și uscate. Toate tipurile de brânzeturi conțin cantități mari de calciu și alte minerale esențiale, astfel că datorită acestui fapt sunt considerate un aliment care este inclus pe lista celor sănătoase, cu beneficii reale pentru oase și mușchi.

În ciuda unui nivel relativ ridicat de grăsimi, mai ales în cazul brânzeturilor „vechi” sau al celor preparate din lapte gras, brânza este un aliment util în dieta pentru scăderea în greutate datorită aportului ridicat de proteine.

Studii publicate în jurnalele medicale arată că un consum moderat de brânză, zilnic – în medie între 40-50 de grame – este asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular, dar și cu reducerea riscului de afecțiuni metabolice cronice.

La toate acestea se mai poate adăuga și faptul că brânza face parte din categoria alimentelor pentru care oamenii dezvoltă pasiuni, dar și că cel mai bun gust și cea mai plăcută aromă a brânzeturilor se poate simți atunci când aceasta are temperatura mediului ambiant. Toate acestea sunt motive în plus să mâncăm brânză mai des.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sezamo/4-aspecte-interesante-despre-branza-pe-care-nu-le-stiai