Film romanesc premiat la Festivalul International de Film de Animatie de la Belgrad

BUCURESTI - 30 octombrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Filmul « Ploaia », realizat de Constantina Mihaila, a obtinut premiul ASIFA (Asociatia Internationala a Realizatorilor de Filme de Animatie) Serbia la Festivalul International de Film de Animatie de la Belgrad.

Film romanesc premiat la Festivalul International de Film de Animatie de la Belgrad

Premiul este cu atit mai semnificativ cu cit “Ploaia” este primul film de animatie realizat de Constantina Mihaila si reprezinta prima sa participare in competitia oficiala a unuia dintre cele mai prestigioase festivaluri de animatie din Sud-Estul Europei.

Pornind de la obiecte obisnuite, cuie si lanturi de diferite dimensiuni, pe care artista le face sa se miste intr-un ritm obsedant, filmul este un experiment, realizat in cheie minimalista, si incearca descrierea unei stari.

Festivalul International de Film de Animatie Balkanima s-a desfasurat la Belgrad la inceputul lunii octombrie. Aflat la cea de-a patra editie, festivalul este considerat unul dintre cele mai puternice de gen din Europa, bucurindu-se de un bun renume datorita calitatii filmelor selectate in cele doua competitii oficiale (filme de autor si filme studentesti), precum si calibrului programelor de animatie prezentate in afara concursului.

Editia din acest an a festivalului Balkanima a reunit in competitia oficiala 120 de filme de animatie apartinind unor realizatori din intreaga Europa (Marea Britanie, Polonia, Franta, Olanda, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Ungaria, Serbia etc). Printre acestia, realizatorul rus Aleksandrov Petrov, laureat al premiului Oscar pentru film de animatie.
Marele premiu al festivalului a fost acordat in acest an filmului polonez “Ichthys”, o metafora a asteptarii si a trecerii timpului.

In afara competitiei au fost prezentate istoria filmului de animatie din Serbia (care are la activ un premiu de calibru la Festivalul International de Animatie de la Venetia), istoria filmului de animatie german, istoria filmului de animatie olandez, precum si o retrospectiva a filmului olandez contemporan.Despre sfera communication

Constantina Mihaila a absolvit Universitatea de Arte Plastice Bucuresti- Grafica si are un master in Animatie, Multimedia si Design la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti.


Meda Popea, meda.popea@gmail.com, 0723-250044.