Fonduri structurale destinate agriculturii romanesti – premiza pentru coeziunea economica si sociala intre statele membre UE

BUCURESTI - 27 noiembrie 2006

Comunicat tip General in IT&C

12 miliarde Euro destinaţi investiţiilor în sectorul agricol şi forestier în perioada 2007 - 2013

Recent, a avut loc conferinţa “Fondurile Structurale pentru Agricultura Românească în perioada Post Aderare', eveniment la care compania SIVECO România a participat în calitate de partener oficial.
Conferinţa a avut ca tematică politicile globale privind agricultura românească, complementaritatea dintre obiectivele politicii agricole şi de dezvoltare rurală şi politica de coeziune, urmărind în acelaşi timp şi prezentarea detaliată a posibilităţilor de accesare a fondurilor europene destinate dezvoltării agriculturii româneşti în perioada post aderare.

Compania SIVECO România este implicată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii IT destinate sectorului agricol. Una dintre referinţele importante ale companiei în acest domeniu, prezentate şi cu ocazia recentei conferinţe, o reprezintă sistemul integrat de administraţie şi control (IACS) pentru agricultură, proiect implementat împreună cu compania ABG Ster - Projekt din Polonia în cadrul Agenţiei de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Sistemul va asigura compatibilitatea între schemele naţionale de sprijin pentru fermieri şi între schemele de sprijin ale Uniunii Europene, precum şi:
- Evidenţa fermierilor, a fermelor şi a exploataţiilor agricole;
- Calcularea şi autorizarea plăţilor pe fermă, inclusiv activităţile de control al calităţii şi de audit;
- Executarea efectivă a plăţilor către fermieri;
- Contabilizarea plăţilor – proceduri contabile standard pe baza conturilor de venituri şi cheltuieli.

'Noi suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o implică un astfel de proiect, inclusiv de importanţa comunicării privind desfăşurarea lui. Referinţele SIVECO sunt excepţional de bune în domeniul proiectelor de eGovernment, fiind certificate inclusiv prin recunoaşteri internaţionale de vârf (cum sunt calificativul de „Best Practice” conferit de Comisia Europeană, distincţia eEurope Awards etc.). După cum se ştie, proiectele mari, complexe, aşa cum sunt cele de eGovernment nu pot fi realizate decât de firme mari, având un număr mare de profesionişti, foarte bine pregătiţi, cu experienţă în gestionarea de proiecte de asemenea dimensiuni. De altfel, cel mai bun semnal privind performanţele noastre în proiecte de eGovernment este interesul manifestat de ministere din mai multe ţări pentru replicarea proiectelor noastre de eLearning şi eHealth', spune doamna Irina Socol, Director General SIVECO România.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România va putea accesa programele de finanţare destinate agriculturii, prin intermediul a două fonduri structurale - Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), acestea venind în continuarea programului SAPARD derulat în anii anteriori. Pachetul financiar destinat acestui sector se ridică la valoarea de 12 miliarde euro pentru perioada 2007- 2013 şi va fi destinat investiţiilor în creşterea competitivităţii sectorului agricol şi forestier, gospodăririi terenurilor agricole şi forestiere, îmbunătăţirii calităţii vieţii în mediul rural, şi susţinerii mecanismelor de piaţă, toate acestea având ca obiectiv strategic eliminarea discrepanţelor dintre zonele dezvoltate şi cele mai puţin dezvoltate ale ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Folosirea banilor din cele două fonduri constituite în cadrul Politicii Agrare Comune, respectiv FEGA şi FEADR se va realiza prin intermediul a două agenţii de plăţi în agricultură, ce au drept scop facilitarea accesului fermierilor la orice formă de sprijin financiar, fie intern sau extern şi îndeplinirea pas cu pas a angajamentelor asumate faţă de UE: Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), care se va ocupa de fondurile gestionate prin FEGA şi Agentia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (ADPRP), care se va ocupa de fondurile FEADR şi FEP (Fondul European pentru Pescuit).

Fondul European de Garantare Agricolă face parte din bugetul general al Comunităţii Europene, volumul acestuia împreună cu celelalte fonduri pentru sprijinul agriculturii reprezentând aproximativ jumatate din bugetul general al UE. În aceste condiţii apare ca o necesitate asigurarea credibilităţii PAC important fiind să se implementeze sisteme adecvate prin care să se asigure cheltuirea într-o manieră corectă şi transparentă a acestor fonduri. În acest context, fiecare Stat Membru trebuie să implementeze sisteme IT adecvate prin care să asigure administrarea şi controlul sprijinului financiar acordat fermierilor.

Prin implementarea sistemului integrat de administraţie şi control IACS, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură va deţine toate elementele materiale pentru acreditarea ca agenţie de plăţi. Astfel va fi deplin capabilă să implementeze prevederile din Politica Agricolă Comună referitoare la modalităţile de utilizare a fondurilor FEGA, care să fie cheltuite într-o manieră corectă. Implementarea şi finalizarea la termenele stabilite a sistemului integrat de administrare şi control (IACS) pentru agricultură în România, prin realizarea componentelor informatice, reprezintă o etapă importantă în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, preocupare constantă pentru Ministerul Agriculturii, Apelor şi Pădurilor şi pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Odată cu acreditarea APIA ca agenţie de plăţi, prevederile Politicii Agricole Comune (PAC) ale Uniunii Europene vor permite acordarea alocaţiilor de sprijin pentru fermieri (plăţi directe) într-un mod corect şi transparent.

Despre APIA şi IACS

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură a fost înfiinţată în anul 2005 ca urmare a necesităţilor de gestionare a fondurilor alocate dezvoltării agriculturii, fiind direct responsabilă pentru implementarea unui Sistem Integrat de Administrare şi Control care să gestioneze bugetul Politici Agricole Comune alocat României după aderare. La momentul de faţă, IACS rămâne principalul instrument de administrare şi de control al plăţilor pe fermă.
Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) dezvoltat de către compania SIVECO România, în cooperare cu ABG Ster - Projekt este sistemul principal de evidenţă şi control al agenţiei pentru plăţi directe şi al măsurilor de dezvoltare rurală, cuprinzând o bază de date a cererilor de subvenţie, un sistem de identificare a parcelelor agricole (LPIS), un registru al fermelor şi un sistem de controale (administrative, încrucişate, la faţa locului, prin teledetecţie). Prin sistemul informatic vor putea fi stabilite şi urmărite acţiunile de control pe teren, acţiunile de verificare încrucişată şi verificările de conformitate. Selecţia zonelor, fermelor şi a fermierilor care vor fi controlaţi se va face pe baza unor criterii multiple, printre care selecţia aleatoare în proporţie de 20%, selecţie pe baza abaterilor înregistrate.
În primii trei ani de lucru în România plăţile se vor face în baza unei scheme relativ simple, de plată unică pe suprafaţă – SAPS Single Area Payment System. Plăţile către fermieri, utilizatorii parcelelor de teren agricol, se bazează pe suprafaţa de teren agricol pentru care fermierul face solicitare de sprijin, iar fermierii trebuie să îndeplinească o serie de criterii specifice înainte de a primi plata solicitată.
De asemenea, va deveni operaţională funcţia de monitorizare permanentă a stării oricărei solicitări de sprijin, cu timp scurt de răspuns şi maximă completitudine şi precizie – se va şti cât s-a plătit ca sprijin pentru fiecare fermier, când s-a depus solicitarea de sprijin şi pentru care terenuri agricole, care sunt criteriile de eligibilitate pentru fiecare destinatar al alocaţiilor de sprijin, în orice moment şi care este eficienţa fondurilor cheltuite.

Despre SIVECO Romania

Despre SIVECO România

Înfiintata la începutul anului 1992, SIVECO România SA este cea mai importanta firma producatoare de software din România, asigurand cea mai mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din România în tari din Comunitatea Europeana si Statele Unite ale Americii. Între actionarii SIVECO România se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands B.V.SIVECO România detine pozitii de top pe piata interna de solutii de afaceri (EAS) si de servicii IT. Adresandu-se cu precadere organizatiilor mari si mijlocii, compania ofera solutii eficiente de e-business, eLearning si e-Health.
În decursul celor 14 ani de existenta, SIVECO România si-a dobândit o solida reputatie pe piata internationala, produsele sale fiind utilizate de catre 1800 de clienti din 35 de tari care se alatura celor 450 de beneficiari interni. De asemenea, compania s-a specializat în executia de proiecte informatice majore care implica dezvoltari la cerere de solutii software accesibile prin Internet si Intranet, integrarea cu alte sisteme, distributie geografica a locatiilor de acces si numar mare de utilizatori.
SIVECO România a implementat cu succes proiecte de eGovernment în cadrul unor institutii publice importante - Ministerul Educatiei si Cercetarii din România, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Externe , Casa Nationala de Asigurari pentru Sanatate, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Autoritatea Nationala a Vamilor - si a oferit solutii performante unor companii private de referinta - PETROM, Orange, Raiffeisen Bank, Citibank, Aerostar Bacau etc.
SIVECO România SA este certificata ISO 9001:2000 de catre compania franceza AFAQ-AFNOR, cotata printre primele 5 în lume din punct de vedere al prestigiului auditului pe care îl efectueaza si are incheiate parteneriate solide cu cele mai mari companii de software (Oracle Certified Partner, Microsoft Certified Partner) si hardware (IBM Business Partner, HP Sales and Service Partner) din lume.
Compania SIVECO Romania este membra a mai multor asociatii profesionale si de afaceri din România (AmCham, CCIFER, ARIES, ATIC, ANIAP)si internationale (Asociatia Europeana pentru Tehnologia Informatiei - EITA si Information Society Technologies Advisory Group -ISTAG) si a aderat la importante initiative globale precum UNPD Global Compact si WEF Transparency. Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitând www.siveco.ro.
SIVECO ROMANIA SA
Bd. Maresal Averescu 8-10
Corp Stefan Odobleja
Sector 1, cod 011455
Tel: +4 031 8055422, 021 3181201
Fax: +40 (21) 3181202
[email protected]

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/fonduri-structurale-destinate-agriculturii-romanesti-premiza-pentru-coeziunea-economica-si-sociala-intre-statele-membre-ue