NEWTON aduce inovatie si tehnologie in scolile speciale

BUCURESTI - 21 iunie 2017

Comunicat tip General in IT&C, Stiinta / Cercetare, Tehnologie

Elevii de la scolile speciale pentru deficienti de auz vor invata fizica si chimie folosind tehnologia 3D, Augmented Reality si Virtual Reality. Continutul a fost dezvoltat de SIVECO Romania, in cadrul proiectului european NEWTON

NEWTON aduce inovatie si tehnologie in scolile speciale

Emil are 12 ani si, desi intelege continutul lectiilor, are dificultati mari la scriere. Ii e greu sa ia notite, iar testele scrise sunt un obstacol aproape de netrecut. Dar de data aceasta, dupa lectia de fizica, a fost laudat de profesoara pentru rezultatul foarte bun la test si pentru raspunsurile excelente la lectia despre vaporizarea si condensarea apei. 

Este una dintre putinele dati cand Emil, elev al Scolii Speciale pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria”, termina lectia la timp si cu succes. O activitate care presupunea eforturi mari atat din partea elevului, cat si a profesoarei, a devenit placuta si neasteptat de usoara. Lectia pe care a parcurs-o, alaturi de alti 14 colegi, despre condensarea si evaporarea apei, face parte dintr-un proiect european care are ca obiectiv principal cresterea motivatiei de invatare pentru elevii din invatamantul secundar si gimnazial, din scolile profesionale si din scolile dedicate persoanelor cu dizabilitati fizice. 

Lansat in martie 2016, in cadrul programului Horizon 2020, proiectul NEWTON (Networked Labs for Training in Sciences and Technologies for Information and Communication) transforma procesul de invatare intr-o activitate placuta, interesanta si utila, cu ajutorul celor mai recente inovatii tehnologice: gamification (invatarea bazata pe elemente specifice jocurilor) si invatarea auto-dirijata (invatarea autonoma). 

Avand in vedere raspunsul lor entuziast la lectia pre-testata la finele anului scolar, elevii sunt foarte motivati sa participe la cursurile de stiinta de anul viitor. "Scoala noastra este centrul pilot din Romania pentru consortiul din proiectul NEWTON. 15 studenti din scoala noastra au participat astazi la o lectie de pre-testare care s-a dovedit a fi un succes total. Suntem foarte bucurosi sa participam la un astfel de proiect, in care apelam la educatia informala bazata pe realitatea augmentata, realitate virtuala, medii imersive. Elevii ar trebui sa poata avea acces la cunostinte in functie de nevoile lor specifice, cu ajutorul tehnologiei. Elevii nostri au nevoi diferite fata de copiii din alte scoli, astfel incat procesul educational trebuie sa fie interactiv si bazat pe vizualizare. Cu ajutorul tehnologiei 3D din lectiile dezvoltate de SIVECO Romania, fizica tocmai a devenit materia preferata a elevilor nostri", a declarat profesoara Florica Stoica, director la Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria”, din Bucuresti

Compania de software care dezvolta continutul personalizat, multi-senzorial si multimodal din cadrul proiectului, inclusiv eContent pentru studentii cu nevoi speciale, este, de asemenea, din Romania. 

Pentru proiectul NEWTON, SIVECO Romania implementeaza platforma multipremiata AeL Learning Management System, precum si functionalitati ca Realitate Augmentata si de tip gamification in toate lectiile

De asemenea, SIVECO colaboreaza cu Universitatea Bucuresti pentru implementarea acestui proiect-pilot in Scoala ”Sfanta Maria”, pentru 100 de copii cu deficiente de auz. 

SIVECO a fost selectat pentru a participa la acest proiect datorita experientei acumulate in dezvoltarea de proiecte educationale complexe, a capacitatii sale de a implementa tehnologii de varf (realitate augmentata, continut interactiv multi-senzorial) si continut multicultural (in limba engleza, limbile franceza, greaca, rusa etc), precum si referinte foarte bune obtinute in marile proiecte internationale, in Cipru, Malta, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Azerbaidjan. 

Proiectul NEWTON, care pune accent pe modalitatile de educatie non-formala si informala, include:

- educatie informala bazata pe realitatea augmentata, care implica jocuri, spatii virtuale, medii imersive

- continut multimedia educational (multi-senzorial, multimodal), productii cinematografice, accesibil in medii virtuale de invatare, adaptabil la profilul utilizatorului si mediul de invatare. 

Aceste abordari sunt valabile in special in ceea ce priveste cresterea interesului pentru stiintele exacte, deoarece faciliteaza intelegerea subiectelor considerate dificile. 

NEWTON acorda o atentie deosebita tinerilor cu dizabilitati, iar trei dintre parteneri au experienta tehnica, pedagogica si psihologica in acest domeniu, din proiectele anterioare. Implementarea la Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria” se concentreaza exclusiv pe cursantii cu dizabilitati fizice si, pe langa tehnologiile noi, (de exemplu, realitatea augmentata, gamification) utilizeaza metode pedagogice specifice. 

Proiectul va dura pana in februarie 2019, fiind coordonat de Dublin City University (Irlanda). 

Avand in vedere scara pan-europeana si complexitatea acesteia, 14 parteneri din 7 tari participa la realizarea proiectului: Dublin City University din Irlanda, Universitatea San Pablo - CEU din Madrid (Spania), Colegiul National al Irlandei, Universitatea Brunel (Anglia), Universitatea Tehnica din Bratislava (Slovacia), SIVECO Romania, Universitatea Bucuresti (Romania), White Loop Limited (Anglia), Dincolo de Italia, Grupul QUI! Italia, ATOS IT Solutions, Slovacia, Adaptemy (Republica Ceha) si ATOS Research and Innovation (Spania).

Despre SIVECO Romania

SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

Organizatie reconstruita pe model european, cu centre de competenta unice si specialisti competitivi la nivel international, SIVECO Romania este singura firma romaneasca de software care furnizeaza servicii informatice direct catre organisme ale Comisiei Europene.

Compania s-a specializat in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice. In ultimii ani, portofoliul de produse si servicii al companiei a fost completat cu noi solutii inovative, adaptate actualului model de business al organizatiei, vizand extinderea catre noi piete si categorii de beneficiari.

De-a lungul celor 25 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/newton-aduce-inovatie-si-tehnologie-in-scolile-speciale