Pana in 2050, peste 22% din populatia globala va avea peste 60 de ani

BUCURESTI - 29 august 2016

Comunicat tip Produse / Servicii in IT&C

Proiectul pan european Brain@Home, coordonat de SIVECO Romania, propune o solutie viabila de mentinere a vietii active pentru persoanele in varsta

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), datorita imbunatatirii starii de sanatate la nivel global, numarul de persoane varstnice este in crestere. Se estimeaza ca, pana in 2050, peste 22% din populatia globala va avea peste 60 de ani. Acest fenomen este deja realitate in unele tari dezvoltate precum Germania, Italia sau Suedia.

Pe de alta parte, peste tot in lume se inregistreaza o crestere galopanta a bolilor cronice.

Astfel, daca in 2001, afectiunile cronice reprezentau 46% din toate bolile, fiind responsabile pentru 60% dintre cele 56,5  milioane de decese raportate anual pe planeta, se anticipeaza ca, pana in 2020, aceasta proportie va deveni covarsitoare. Numai pentru afectiunile cronice neurologice cresterea ar fi de 57%.

Acestea sunt statisticile bazate pe realitatile societatii moderne.

Procesul de imbatranire este unul complex, fara o legatura directa intre abilitatile fizice si mentale, ceea ce inseamna ca ajutorul de care are nevoie o persoana trebuie adaptat in mod unic cerintelor sale individuale. 

Cum putem, totusi, transforma provocarile cu care se confrunta persoanele varstnice in oportunitati pentru ele si pentru intreaga societate?

Acest lucru este nu numai fezabil, dar si la indemana, cu ajutorul unor solutii inteligente puse, in special, la dispozitia acelor seniori a caror conditie sociala si de sanatate le poate spori independenta de actiune si, implicit, calitatea vietii.

In pofida conceptiei traditionale ca utilizarea tehnologiilor moderne este foarte scazuta in randul populatiei cu varsta inaintata, exista un volum urias de date care atesta ca seniorii au capacitate ridicata de a absorbi tehnologii adaptate nevoilor lor si sunt extrem de interesati in auto-gestionarea simptomelor bolilor cronice de care sufera.

Astfel, in conditiile in care primesc ajutorul si instrumentele utile, prin programe dedicate si adaptate nevoilor lor, persoanele varstnice isi pot ameliora considerabil starea de sanatate fizica si mentala.

Un astfel de program este Brain@home.

Demarat in iunie 2016 acest proiect pan-european este coordonat de SIVECO Romania in colaborare cu 5 parteneri din 3 tari: Casa di Cura Privata del Policlinico (Italia), MediaHospital (Italia), Pannon Business Network Association (Ungaria), InfomatiX (Ungaria), Universitatea Bucuresti (Romania).

In urmatorii 2 ani si jumatate, vor fi implementate 3 centre pilot in Romania, Italia si Ungaria.

In fiecare centru, vor fi recrutati cate 40 de beneficiari, in varsta de peste 65 ani.

Activitatile proiectului cuprind:

    Dezvoltarea unei platforme informatice prin intermediul careia persoanele varstnice sa aiba acces la un mediu motivant, interesant si captivant, care sa-i ajute sa-si instruiasca creierul si sa se implice in activitati fizice intr-un spatiu sigur, propria casa /camin.Construirea unui sistem hardware compus din dispozitive portabile destinate stimularii instruirii mentale.Construirea unei platforme de tip gaming cu rol in instruirea sociala. Toate jocurile si aplicatiile interactive sunt stocate in cloud. Scorul obtinut de catre un utilizator intr-un joc poate fi comparat cu cel al celorlalti utilizatori.Constituirea unei comunitati virtuale pentru persoanele varstnice si asistentii, familiile, prietenii acestora, in care sa-si impartaseasca si disemineze cunostintele si aspectele inedite despre calatorii sau locuri interesante.Implementarea unui sistem care stocheaza rezultatele medicale si permite utilizatorilor, asistentilor, medicilor generalisti/medicilor de familie accesul (pe web, pe telefonul mobil etc.) la aceste date si evolutii.Realizarea unei analize privind imbunatatirea starii generale, calitatii vietii, stadiului cognitiv, dupa parcurgerea programului de instruire. 

Principalele beneficii pe care proiectul le aduce:

    Imbunatatirea calitatii vietii participantilor la program.Imbunatatirea functiilor fizice, cognitive si sociale pe care persoanele in varsta le pierd progresiv in cursul procesului natural de imbatranire - acest aspect e monitorizat cu precadere la persoanele care se confrunta  cu lipsa unor abilitati functionale, platforma avand si un rol de detectare timpurie - a riscului privind  declinul cognitiv si de semnalare a necesitatii -unui examen clinic.Elaborarea unui model valid pentru replicarea pe scara larga, la nivelul intregii Europe, a solutiei Brain@Home, cu respectarea diversitatii socio-culturale. Adoptarea platformei de catre muzee, teatre de opera, situri istorice, ca o modalitate de a ajunge la fostii vizitatori, care au astfel acces de la distanta la comorile lor spirituale. 

 “Suntem onorati sa coordonam un astfel de proiect, in care putem sa valorificam rezultatul demersurilor de cercetare din cadrul SIVECO. Brain@Home este un proiect care vizeaza o problematica de mare actualitate la nivel european oferind solutii pentru o categorie sociala aflata in crestere. In lumea de azi, tehnologiile fac posibila incluziunea sociala a tuturor cetatenilor, depasind barierele create de timp si spatiu. Calitatea vietii este cel mai important aspect diferentiator pentru o persoana in varsta. Si Brain@Home este o solutie pentru imbunatatirea acesteia“, declara Monica Florea, directorul departamentului de proiecte europene din cadrul SIVECO Romania.

Despre SIVECO Romania

SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

SIVECO Romania este singura firma romaneasca de software care furnizeaza servicii informatice diect catre organisme ale Comisiei Europene.
Compania s-a specializat in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice.

De-a lungul celor peste 24 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.
Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/pana-in-2050-peste-22-din-populatia-globala-va-avea-peste-60-de-ani