Pe 21 martie, peste 150 de scoli din Romania participa la Experimentul Eratosthenes!

BUCURESTI - 16 martie 2016

Comunicat tip General in IT&C, Stiinta / Cercetare, Tehnologie

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului european Inspiring Science Education, in care SIVECO Romania este partener si coordonator national

Pe 21 martie, peste 150 de scoli din Romania participa la Experimentul Eratosthenes!

Departamentul de Cercetare si Dezvoltare Ellinogermaniki Agogi organizeaza si anul acesta Experimentul Erastosthenes. Evenimentul se va desfasura in perioada 16-21 martie 2016  in cadrul proiectului european Inspiring Science Education, in care SIVECO Romania este partener si coordonator national.

Anul acesta si-au anuntat participarea la eveniment peste 700 de scoli din intreaga lume, dintre care peste 150 sunt din Romania.

Organizarea acestui experiment destinat stimularii curiozitatii elevilor in timpul echinoctiilor de toamna si primavara a devenit o traditie. El plaseaza elevii si interactiunea lor in centrul activitatii de cercetare, urmarind replicarea modului in care s-a determinat circumferinta Pamantului in urma cu peste doua mii de ani.

Acest experiment fost efectuat pentru prima data in jurul anului 240iH, de catre matematicianul grec Eratosthenes, care si-a propus sa masoare circumferinta Pamantului cu ajutorul umbrei unui bat cu lungimea de un metru.

In ce consta Experimentul Erathostenes?

Primul pas din desfasurarea experimentului consta in determinarea orei exacte a amiezii utilizand Solar Calculator sau Stellarium.

De exemplu, in 23 septembrie 2015, momentul amiezei a fost la ora 11:20, cand Soarele s-a aflat in dreptul ecuatorului ceresc, a rasarit si a apus chiar in punctele cardinale est si vest, iar durata zilei a fost egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptii. 

Se plaseaza o tija cu lungimea de un metru intr-un loc insorit din curtea scolii si se masoara umbra sa de cel putin 5 ori. Se urmareste calcularea valorii unghiului θ, facut de razele solare cu tija. 

In locatiile aflate pe acelasi meridian, longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180° in acelasi moment. De aceea, se practica reconstituirea experimentului Eratostene intre scoli aflate la aproximativ aceeasi longitudine si la distante cat mai mari intre ele, pentru a mari precizia determinarii.

In pasul urmator se face calculul distantei dintre locatiile unde se masoara umbra.

In cazul cand nu exista scoala pereche, se poate lucra considerand o locatie cu aceeasi longitudine situata pe Ecuator, unde umbra batului este in acel moment 0 cm. 

Pentru a calcula circumferinta Pamantului se va apela la proportionalitatea dintre unghiul la centrul cercului si lungimea arcului de cerc pe care acesta il subintinde. 

Cum pot participa scolile din Romania la Experimentul Erathostenes

Inscrierea unei scoli din Romania pentru participarea la Experimentul Eratosthenes se poate face pana pe 20.03 pe http://eratosthenes.ea.gr/en/content/register-your-school 

In comunitatea special creata pe portalul ISE, Eratosthenes Community se gasesc planuri de lectii care promoveaza Invatarea bazata de cercetare (Inquiry-based Learning). 

In subcomunitatea Eratosthenes Community - Romania exista versiunile traduse in limba romana ale acestor planuri de lectie, atat pentru gimnaziu cat si pentru liceu. 

Evaluarea cunostintelor elevilor precum si progresul lor in timpul activitatii experimentale poate fi facuta cu ajutorul chestionarelor (pre-chestionar si post-chestionar) aflate pe http://eratosthenes.ea.gr/en/content/eratosthenes-experiment, atat online cat si in format pdf. 

In perioada 21-30 martie, profesorii care efectueaza experimentul au posibilitatea de a participa la Concursul de lectii online Eratosthenes Online Lesson Contest la care pot castiga un stagiu la scoala de vara ISE Summer Academy 2016 de la Atena. 

Pana pe data de 10 Aprilie 2016, cele mai reusite fotografii realizate in timpul experimentului, pot fi inscrise la Concursul de fotografii Eratosthenes Photo Contest.

Mai multe informatii se gasesc pe http://eratosthenes.ea.gr/ si http://www.inspiringscience.eu/. 

Date de contact:

Experimentul Eratosthenes  angelos@ea.gr / ekypriotis@ea.gr, http://eratosthenes.ea.gr/

Proiect Inspiring Science Education information@inspiringscience.eu, http://www.inspiringscience.eu/news/eratosthenes-experiment-2016-21-march, http://portal.opendiscoveryspace.eu/community/eratosthenes-community-romania-820413

Despre SIVECO Romania

Despre SIVECO Romania
SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.
SIVECO Romania este specializata in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice.
De-a lungul celor 24 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/pe-21-martie-peste-150-de-scoli-din-romania-participa-la-experimentul-eratosthenes