Precizari SIVECO privind raportul realizat de corpul de control al MFE referitor la implementarea proiectelor e-guvernare Suceava

BUCURESTI - 17 octombrie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Afaceri, Politic

Cu referire la documentul intitulat „Concluziile raportului misiunii de control a Serviciului Corp Control, Anticoruptie si Integritate privind implementarea proiectelor e-guvernare Suceava (SMIS 48457 si 48451)” facut public de Ministerul Fondurilor Europene printr-un comunicat de presa precum si de ministrul in functie pe contul Facebook, SIVECO Romania face urmatoarele precizari:

Regretam modul in care Ministerul Fondurilor Europene lanseaza acuzatii deosebit de grave, nemeritate, la adresa firmei noastre. Atragem atentia ca, in realitate, documentul publicat nu se refera la nicio suspiciune de frauda care ar putea fi atribuita SIVECO si nici la vreo pretinsa favorizare a SIVECO. Mai mult, companiei nu i-a fost adus la cunostinta raportul invocat in presa; am solicitat astazi MFE remiterea acestui raport pentru a putea exprima un punct de vedere in deplina cunostinta de cauza.

Observam totusi ca rezumatul publicat grupeaza in mod tendentios doua proiecte distincte, dand impresia ca neregulile enumerate se aplica si proiectului Suceava I, derulat de SIVECO Romania in calitate de furnizor. Facem precizarea ca intre societatea noastra si Expert One Research nu a existat nicio asociere pentru implementarea vreunui proiect la CJ Suceava, „asocierea” celor doua companii si proiecte distincte fiind una intentionat efectuata de catre MFE exclusiv pentru mass media.

Documentul contine nu doar afirmatii tendentioase, ci si false. De exemplu, in pofida afirmatiei ca la Bogdanesti „nu se utilizeaza sistemul informatic achizitionat”, in realitate la Primaria Bogdanesti componenta Registru Agricol se foloseste in mod curent si are datele completate la zi.

Chiar mai grava este afirmatia repetata ca firma noastra nu ar fi indeplinit cerintele din Caietul de sarcini sau ca „solutia informatica implementata [este] nefunctionala in parametrii prevazuti in contract”. Nu numai ca am respectat toate prevederile contractuale, dar firma noastra a facut eforturi mai presus de obligatiile contractuale tocmai pentru a asigura eficienta achizitiei.

Pentru a da o imagine a derularii proiectului, precizam ca:

1. SIVECO Romania a castigat proiectul Suceava I cu un pret extrem de competitiv, valoarea contractului fiind de 3.008.612 lei plus TVA – adica doar 58,8% din bugetul achizitiei si 45,4% din bugetul proiectului;

2.  Pentru a sprijini utilizarea in productie a sistemului implementat (de altfel aflata exclusiv in responsabilitatea Consiliului judetean si a primariilor partenere in proiect) SIVECO a depus eforturi foarte mari, dincolo de obligatiile contractuale:

- Desi Caietul de sarcini prevede ca ar fi trebuit sa primim datele initiale intr-un format prestabilit, acest lucru nu s-a intamplat. Datele care trebuiau sa fie migrate in aplicatie ne-au fost transmise intr-un format nestandard, criptat, necesitand un efort semnificativ de analiza, interpretare si structurare, pe care ni l-am asumat;

- In perioada de mentenanta a sistemului, echipa SIVECO a acordat sprijin neconditionat ori de cate ori a fost solicitata, efectuand peste 400 de ore de asistenta tehnica la sediul primariilor – mai presus de cerintele contractuale;

- Din dorinta de a sprijini beneficiarii in adoptia sistemului, la unele primarii consultantii SIVECO au efectuat chiar introducerea in sistem a datelor contabile pentru 3 luni de zile, desi nici aceasta nu era o obligatie care ne revenea;

- Am efectuat sesiuni suplimentare de instruire, la solicitarea Consiliului Judetean Suceava, la urmatoarele date: 24-26 noiembrie 2015, 25 februarie 2016, 18 - 22 aprilie 2016, 27 iulie 2016, 8-12 august 2016, 21-23 septembrie 2016

- La solicitarea Consiliului Judetean, in perioada de sustenabilitate, pentru dezvoltarea capacitatilor sistemului informatic integrat, am furnizat si instalat cu titlu gratuit o serie de functionalitati suplimentare fata de cerintele proiectului.

4. De asemenea, in intreaga perioada din decembrie 2015 pana in prezent, utilizatorii sistemului au beneficiat de asistenta din partea SIVECO atat la sediul primariilor, cat si de la distanta. Acolo unde a existat implicarea beneficiarului, componentele sistemului sunt utilizate zilnic, cu bune rezultate.

5. Precizam ca toata corespondenta noastra de proiect demonstreaza implicarea noastra in sensul cresterii adoptiei sistemului, si niciodata in sensul minimizarii efortului propriu.

Enumeram mai jos trei dintre numeroasele adrese care demonstreaza afirmatia:

1. Adresa 2172 / 13 martie 2015 in care insistam pentru completarea protocoalelor de interoperabilitate incheiate de MCSI cu alte institutii ale administratiei centrale, in vederea atingerii optime a obiectivelor din Caietul de sarcini.

2. Adresa 12022 / 25 septembrie 2015 prin care atrageam atentia asupra lipsei de sprijin din partea furnizorilor sistemelor IT existente si raportam ca SIVECO a executat migrarea datelor prin eforturi proprii, desi nu avea aceasta obligatie.

3. Adresa 3989 / 4 mai 2016 care contine rezultatul monitorizarii punerii in productie a sistemului, facuta din dorinta de crestere a adoptiei sistemului - fara a avea o obligatie contractuala in acest sens.

Incepand cu 1 ianuarie 2017, mentinerea in format electronic a registrului agricol devine obligatorie pentru toate primariile rurale din Romania. Este total lipsita de fundament afirmatia ca acest sistem ar reprezenta o „nevoie inventata”.

Adoptia sistemului la nivelul celor 15 primarii este inegala, dar acest fenomen este firesc in orice proiect IT administrativ, si in niciun caz nu poate fi imputat firmei noastre.

Ne manifestam intreaga disponibilitate in colaborarea cu toate institutiile Statului abilitate sa verifice aspectele de legalitate in legatura cu proiectul Suceava I derulat de noi, precum si cu orice alt proiect.

Ne rezervam, de asemenea, dreptul de a ne proteja imaginea prin toate caile legale.

Despre SIVECO Romania

SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

SIVECO Romania este singura firma romaneasca de software care furnizeaza servicii informatice direct catre organisme ale Comisiei Europene.

Compania s-a specializat in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice.

De-a lungul celor peste 24 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/precizari-siveco-privind-raportul-realizat-de-corpul-de-control-al-mfe-referitor-la-implementarea-proiectelor-e-guvernare-suceava