Simpozionul "Inovatie si creativitate in predarea disciplinelor din aria curriculara Tehnologii"

Cluj - Napoca - 22 martie 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Tehnologie, Cursuri

Casa Corpului Didactic Cluj, in parteneriat cu SIVECO Romania, organizeaza in perioada 22 - 24 martie 2013 la Hotel Belvedere din Cluj-Napoca, simpozionul „Inovatie si creativitate in predarea disciplinelor din aria curriculara Tehnologii”, derulat in cadrul proiectului „Abordari inovative in didactica disciplinelor din aria curriculara Tehnologii”.

Simpozionul va reuni peste 150 de participanti, reprezentanti ai partenerilor implicati in proiect, ai autoritatilor locale si centrale din domeniul educational, precum si cadre didactice si formatori implicati in proiect.

Evenimentul are ca tema principala prezentarea proiectului, a activitatilor si rezultatelor inregistrate pe parcursul derularii acestuia in perioada septembrie 2010 - martie 2013, precum si prezentarea de exemple de bune practici obtinute in urma elaborarii de proiecte in domeniul educational de catre beneficiarii programului de formare.

Totodata, vor fi prezentate si dezbatute teme actuale privind educatia si rolul formarii continue in dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, precum si rezultatele procesului de evaluare a impactului programului de formare in randul cadrelor didactice participante la proiect.

Obiectivul general al proiectului a urmarit dezvoltarea competentelor in didactica disciplinelor din aria curriculara Tehnologii pentru 800 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar, din judetele Cluj, Bihor, Mures si Sibiu, printr-un program modern de formare continua.

In urma implementarii proiectului „Abordari inovative in didactica disciplinelor din aria curriculara Tehnologii” a fost creat in primul rand un sistem modern de predare in scoli, bazat pe:

- Dezvoltarea unui program de formare acreditat in didactica disciplinelor din aria curriculara Tehnologii, de 89 de ore

- Realizarea unui manual al programului de formare, insotit de resurse curriculare

- Dezvoltarea si implementarea unui portal al proiectului care permite derularea de secvente de formare la distanta si valorificarea exemplelor de buna practica

- Brosura cu exemple de buna practica in predarea disciplinelor din aria curriculara Tehnologii.

Programul de formare desfasurat in cadrul proiectului a inclus 5 sesiuni de formare derulate in perioada mai 2011 – decembrie 2012, la care au participat in total 818 cadre didactice. Dintre acestea, 786 (96,09%) au absolvit cursul, dovedind astfel abilitati metodice, de evaluare si utilizare a tehnologiilor moderne, insusite prin parcurgerea celor 5 module ale programului de formare.

Cursurile de formare s-au desfasurat in 23 de locatii pentru activitatile fata in fata, dar si prin intermediul platformei de tutoriat online pentru formarea la distanta. Structura acesteia a permis cursantilor sa creeze cu indrumarea si sprijinul formatorilor o biblioteca virtuala impresionanta, cuprinzand teme de proiectare didactica, demers educational si evaluare. Au fost realizate asftel 800 de portofolii cu teme apartinand disciplinelor din aria curriculara Tehnologii, cele mai multe regasindu-se in economie (14%), educatie tehnologica (16,5%), informatica (13%) si mecanica (17%).

Configuratia cursului a determinat implicarea activa a participantilor, fiind asigurat astfel schimbul de experienta intre cadrele didactice si imbunatatirea competentelor de comunicare si relationare ale acestora.

In cadrul evenimentului vor fi prezentate si rezultatele detaliate ale analizei de impact al proiectului in randul cadrelor didactice participante. Proiectul „Abordari inovative in didactica disciplinelor din aria curriculara Tehnologii” a reprezentat un pas important in directia ”revolutionarii sistemului de predare, in schimbarea si inlocuirea metodelor traditionale cu cele moderne”, conform principalei concluzii rezultate in urma studiului si exprimate de catre majoritatea participantilor.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara - 1 – „Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere”, Domeniul major de interventie: 1.3. – „Dezvoltarea resurselor umane in educatie si formare profesionala”.

Informatii de contact: Dorina Kudor, ccd@ccdcluj.ro; telefon: 0744.479.161, www.aidd-fse.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/siveco-romania/simpozionul-inovatie-si-creativitate-in-predarea-disciplinelor-din-aria-curriculara-tehnologii