Închirierea unui imobil pe termen lung sau în regim hotelier. Care variantă este mai avantajoasă

BUCURESTI - 20 martie 2023

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Turism

Decizia de a inchiria un apartament pe termen lung sau in regim hotelier depinde de circumstantele individuale si de obiectivele financiare pe termen lung ale fiecarui proprietar in parte. Ambele optiuni au avantaje si dezavantaje, de aceea, inainte de a lua o decizie este bine sa te documentezi corespunzator.

Închirierea unui imobil pe termen lung sau în regim hotelier. Care variantă este mai avantajoasă

Închirierea unui imobil pe termen lung sau în regim hotelier. Care variantă este mai avantajoasă

Descopera in cele ce urmeaza avantajele si dezavantajele inchirierii pe termen lung si ale celei in regim hotelier.

Inchirierea unui imobil pe termen lung

Inchirierea pe termen lung a unui imobil presupune semnarea unui contract, de obicei pe o perioada de cel putin un an, intre proprietar si chirias. Acest tip de inchiriere are cateva avantaje, dar si dezavantaje de care sa tii cont.


Avantajele inchirierii unui imobil pe termen lung:


- Obtinerea unor venituri stabile pe termen lung.

- Costuri mai mici de intretinere/ administrare a proprietatii – atunci cand inchiriezi un imobil pe termen lung, chiriasii au responsabilitatea de a mentine proprietatea intr-o stare buna. In cazul inchirierii pe termen scurt, va trebui sa asiguri curatenia imobilului dupa plecarea fiecarui chirias.

- Mai putine riscuri – in cazul inchirierii pe termen lung a unui imobil, exista mai putine riscuri de daune sau pierderi financiare deoarece ai dreptul de a-ti alege chiriasii inca de la inceputul procesului si de a include anumite clauze in contractul de inchiriere.


Descopera tot ce trebuie sa stii despre un contract de inchiriere si ce modificari legislative au aparut in 2023.


Dezavantajele inchirieii unui imobil pe termen lung:


- Lipsa flexibilitatii – inchirierea pe termen lung presupune un angajament de lunga durata fata de chiriasi, motiv pentru care, in situatii neprevazute, nu te vei putea baza pe disponibilitatea apartamentului tau.

- Venituri lunare mai mici – de obicei, chiria obtinuta prin semnarea unui contract pe termen lung este mai mica decat in cazul in care optezi pentru inchirierea imobilului in regim hotelier.


Inchirierea unui imobil in regim hotelier

La fel ca inchirierea unui imobil pe termen lung, si atunci cand alegi inchirierea in regim hotelier exista cateva avantaje si dezavantaje de care sa tii cont. Iata care sunt acestea:


Avantajele inchirierii unui imobil in regim hotelier:


- Venituri mai mari pe termen scurt – daca apartamentul tau este localizat intr-o zona buna a orasului, in apropiere de centru si de alte atractii turistice, atunci vei putea percepe un cost mai mare per noapte si vei putea obtine venituri mai mari decat in cazul inchirierii pe termen lung.

- Flexibilitate – poti decide sa iti inchiriezi apartamentul in regim hotelier pe o anumita perioada de timp, avand in acelasi timp flexibilitatea de a-l folosi atunci cand ai nevoie. De exemplu, daca in timpul anului locuiesti in afara tarii si te intorci pentru o perioada de doar cateva saptamani, atunci ai posibilitatea de a locui in apartamentul tau si de a reincepe procesul de inchiriere in regim hotelier dupa ce pleci din tara.

- Management facil al procesului/ al proprietatii – daca nu iti doresti sa investesti timp in administrarea proprietatii, atunci poti sa apelezi la firme specializate care se ocupa de imobilele inchiriate in regim hotelier. Acestea iau legatura cu cei care inchiriaza apartamentul, se asigura ca sederea lor este una buna si curata apartamentul dupa plecarea fiecarui chirias. 


Dezavantajele inchirierii unui imobil in regim hotelier:


- Costuri mai mari: indiferent ca alegi sa te ocupi personal de administrarea proprietatii pe care o inchiriezi in regim hotelier sau externalizezi acest serviciu, va trebui sa suporti costurile de curatenie, intretinere si gestionarea inchirierilor pe termen scurt, lucru care duce la scaderea profitului pe care il obtii.

- Riscuri mai mari decat in cazul inchirierii pe termen lung – atunci cand inchiriezi un apartament in regim hotelier, il expui la riscul de daune sau neplati din partea diversilor turisti care inchiriaza apartamentul.


Indiferent de optiunea pe care o alegi pentru obtinerea unui venit suplimentar, nu uita ca atunci cand alegi apartamentul pe care urmeaza sa il inchiriezi sa tii cont de zona in care acesta se afla, modul in care este amenajat si dotarile de care dispune. Toate aceste lucruri pot creste randamentul investitiei tale.


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/skia/inchirierea-unui-imobil-pe-termen-lung-sau-in-regim-hotelier-care-varianta-este-mai-avantajoasa