SMART ALLIANCE a prezentat la gala eFinance provocările anului 2016 în industria IT

BUCURESTI - 2 februarie 2016

Comunicat tip General in Banci / Asigurari, IT&C, Tehnologie

La cea de-a XIII-a ediție a premiilor eFinance, Gabriel MUNTEANU, președintele Asociației SMART ALLIANCE și keynote-speaker în cadrul evenimentului, alături de reprezentanți ai ARB, ANIS, IBM Romania și Veritas Technologies, a prezentat provocările din România cu care se confruntă sectoarele IT&C și cel bancar în anul 2016 .

Gabriel MUNTEANU, keynote-speaker la Gala eFinance, 26 ianuarie 2016

Gabriel MUNTEANU, keynote-speaker la Gala eFinance, 26 ianuarie 2016

 Una dintre soluțiile găsite de noi pentru această provocare și poate chiar soluția pentru toate aceste provocări ale industriei ar fi colaborarea de tip cluster. 

Gabriel MUNTEANU

Provocările majore cărora trebuie să le facem față în anul ce abia a început vor fi in continuare cele care au devenit deja mai mult decât o provocare si anume:

    - Lipsa resurselor umane specializate;
    - Lacunele sistemului educațional in formarea si pregătirea de specialiști IT;
    - Atragerea de fonduri europene;
    - Lipsa sau lacunele sistemului legislativ aplicat industriei IT.

În ceea ce privește lipsa din ce in ce mai mare a specialiștilor certificați in Industria IT,  o lipsă accentuată și de migrația populației în țările cu un nivel de trai mai ridicat dar și lacunele sau inexistența unui sistem educațional care să livreze specialiști certificați pe tehnologii reale și de ultimă generație pentru companiile IT, Clusterul SMART ALLIANCE va acorda atenție deosebită acestui fenomen prin lansarea în regim de învățământ dual a Academiei SMART ALLIANCE. Această Academie are ca scop creșterea și dezvoltarea resurselor tehnice certificate atât ale Clusterului, cât și la nivel național, în general.

Clusterele de inovație reprezintă o țintă specială pentru liniile de finanțare. Chiar dacă România s-a clasat pe ultimul loc în Europa la absorbția banilor europeni, iar accesarea fondurilor europene este în continuare o provocare majoră - sperăm ca în acest an să apară din ce în ce mai multe linii de finanțare accesibile și cât mai puțin birocratice, fapt ce va face companiile mici și mijlocii să ia în serios această sursă de finanțare.

Legislația specifică și aplicarea ei, fiind si o cauză a nivelului mic de absorbție al fondurilor europene, necesită îmbunătățiri, poate chiar este nevoie de o lege specială pentru industria IT. România ar trebui să își construiască o strategie pe dezvoltarea industriei IT ca motor de bază al economiei naționale.

 

Pe de altă parte, în ultima perioadă ne confruntăm, la nivel global, cu câteva trenduri pozitive și inovative, care, în mod evident, aduc și provocări. Printre acestea se regăsesc: Internet of Things (IoT), Digitalizarea, dezvoltarea de produse de nișă cu valoare adăugată, dar ”cea mai importantă provocare va fi cea legată de găsirea unei forme sau model de business de integrare, colaborativ și transparent, model care poate acoperi și ajuta la înfruntarea cu succes a tuturor provocărilor industriei în care evoluăm”, Gabriel MUNTEANU.

La nivel mondial, conceptul de Big Data este un trend care continuă și în anul 2016. Volumul de date este în creștere, numărul de surse de date de asemenea, necesitatea de a accesa cât mai multă informație la o viteză mai mare, acuratețea și importanța datelor pe care le folosește o companie - acestea sunt provocări uriașe pentru companiile din domeniul IT în scopul eficientizării și creării de soluții. O altă cauză pentru care Big Data este un trend și în anul 2016 este posibilitatea de a procesa și analiza datele unei companii fie ele istorice sau viitoare în timp real și mergând până la o analiză predictivă cât mai corectă și detaliată.

Conceptul de IoT (Internet of Things) este o direcție prioritară în inovația de produs. Pentru ca acest concept să prospere, furnizorii și clienții trebuie să adopte standarde deschise care îmbunătățesc monitorizarea și gestionarea dispozitivului, colectarea și analiza big data, despre care am menționat anterior. IoT presupune și crearea de platforme, care au la bază administrarea, securizare si integrarea de multiple tehnologii și standarde. Partea delicată a acestui concept este securizarea de date, deoarece va exista o cantitate mare de date care oferă informații cu privire la utilizarea dispozitivelor personale, iar lipsa de securitate duce la încălcarea unuia din drepturile fundamentale ale omului, cea legat de viața privata a utilizatorului.

Piața muncii se schimbă mai rapid ca niciodată, aducând mari oportunități cât și provocări. 200 de milioane de oameni sunt șomeri, iar unul din două posturi la nivel global riscă să fie eliminat din cauza automatizării. Digitalizarea economiei devine tot mai importantă, transformarea digitală furnizează industriilor oportunități incomparabile pentru crearea de valoare. Clusterul are în aria de competențe inclusiv soluții de Marketing Digital și tot ceea ce ține de digitalizare , de la Facturare Electronică și soluții de automatizare a oricărui proces sau flux tehnologic prin portarea acestor procese în mediul digital, mergând până la soluții de Augmentare și Realitate Virtuală, un alt trend al anului curent.

Făcând o concluzie, tehnologia nu mai reprezintă un secret, însă cea mai importantă provocare pentru anul 2016 este cea legată de  inovarea de produs și proces și găsirea unei forme sau model de business de integrare, colaborativ și transparent, model care poate acoperi și ajuta la înfruntarea cu succes a tuturor provocărilor industriei în care evoluăm.

Una dintre soluțiile găsite de noi pentru această provocare și poate chiar soluția pentru toate aceste provocări ale industriei ar fi colaborarea de tip cluster . În Uniunea Europeana exista aproximativ 2000 de clustere, dintre care până în 300 sunt în domeniul IT&C. În România mai puțin de 10 sunt dedicate inovării în acest domeniu, datorită faptului că este mai mult decât o provocare să aliniezi spirite antreprenoriale puternice, într-o piață concurențială și destul de haotică. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/smart-alliance/smart-alliance-a-prezentat-la-gala-efinance-provocarile-anului-2016-in-industria-it