Smart Business Technology Series episode 3 a prezentat soluții practice pentru alinierea la Regulament General privind Protecția Datelor Personale

BUCURESTI - 26 mai 2017

Comunicat tip Produse / Servicii in IT&C

Smart Alliance - Innovation Technology Cluster a organizat, pe 24 mai 2017, la Hotel Epoque, București, a treia ediție a Smart Business Technology Series. Tema acestui eveniment a fost General Data Protection Regulation (GDPR), un nou regulament care să ofere persoanelor fizice mai multă putere asupra datelor sale personale și a felului în care sunt prelucrate de companii. În cadrul evenimentului au fost prezentate modificările legislative impuse, consecințele și impactul pentru organizații, dar și multiple soluții tehnice care să faciliteze o tranziție ușoară de la modul actual de lucru la cel impus de noua legislație GDPR.

Noul Regulament privind Protecția Datelor Personale, va fi adoptat pe întreg teritoriul Uniunii Europene din data de 25.05.2018. Acesta se va aplica oricărei entități care prelucrează date cu caracter personal pe întreg spațiul european, indiferent de sediul central (ex. Facebook, Google, Whatsapp, Bitdefender etc).

Interesul pentru problematica ridicată de GDPR este unul din ce în ce mai mare, în special din cauza timpului scurt rămas pentru implementarea modificărilor. La eveniment au participat 35 de entități, reprezentate de peste 60 de persoane, atât din instituții de stat, cât și din companii private, fiecare fiind direct afectate de noul GDPR. Astfel, în cadrul evenimentului Smart Business Technology Series au putut afla mai multe informații și, mai ales, cum se va modifica organizația lor pentru a se putea alinia la Regulamentul General privind Protecția Datelor.

„Evenimentele Smart Business Technology Series aduc la cunoștință entităților din România cele mai bune soluții software și hardware pentru problemele pe care le au. În cadrul ediției a treia, am urmărit să oferim o prezentare generală a problematicii GDPR, printre cele mai importante teme fiind posibilitatea persoanelor fizice de a cere ștergerea integrală a datelor, obligația entității de a avea consimțământul subiectului înainte de a prelucra datele sale cu caracter personal, dar și a amenzilor, care pot ajunge la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală, oricare este mai mare. De ceea ce trebuie să ținem cont este că timpul este foarte scurt, iar durata implementării soluțiilor variază, de la o companie la alta. În urma unui audit aflăm în ce proporție entitatea este conformă noului GDPR, dacă există o persoană în cadrul companiei care poate fi numit Responsabil cu Protecția Datelor sau dacă această funcție trebuie externalizată.” a declarat Gabriel Traian MUNTEANU, Președinte Smart Alliance - Innovation Technology Cluster.

Speakerii invitați au acoperit cele mai importante teme ale problematicii GDPR, atât din punct de vedere legislativ, cât și a cerințelor tehnice și soluțiilor software integrate. Astfel, Societatea Civilă de Avocați Cunescu, Balaciu & Asociații, reprezentați de unul dintre parteneri, Beatrice ONICA-JARKA, a prezentat cadrul legislativ care se va impune de la data intrării în vigoare. Un alt punct important a fost legat de obligațiile companiilor, printre care limitarea datelor pe care o companie le poate avea despre o persoană fizică, notificarea în maximum 72 de ore în cazul în care s-a produs o breșă și datele au fost compromise, dar și consecințele pentru violarea GDPR - proceduri administrative complexe și amenzi mari. Cosmin MĂCĂNEAȚĂ, Managing Partner Omega Trust, a prezentat la modul general cum se va modifica cadrul organizațional și instituțional. Din cauza specificității fiecărui tip de organizație și a particularităților fiecăreia, adoptarea noului GDPR diferă, de la sistemul informatic de securitate implementat, până la traininguri și înțelegerea rolului pe care-l are Responsabilul de Protecție a Datelor, cum ar fi că persoana care deține această funcție va raporta doar la cel mai înalt nivel, sau că nu poate fi concediată pentru modul în care aplică regulamentul. Din partea Romsym Data, Răzvan Șocu a prezentat, punctual, soluții software integrate pentru asigurarea respectării principiilor de bază, alese să rezolve anumite probleme pentru alinierea la regulamentul noului GDPR.

Partenerii acestui acest eveniment au fost membrii fondatori Smart Alliance – Innovation Technology Cluster, Omega Trust, firmă de audit și consultanță și NTX Entex Logic, integrator de soluții IT; Societatea Civilă de Avocați Cunescu, Balaciu & Asociații și Romsym Data, unul dintre cei mai mari distribuitori de soluții software din România.

Despre Smart Alliance

Fondat în 2015, Smart Alliance – Innovation Technology Cluster este cel mai mare cluster de companii de IT&C din România și este alcătuit din 19 companii de IT&C cu capital 100% românesc, acționariatul fiind un criteriu de selecție al membrilor. Scopul Smart Alliance – Innovation Technology Cluster este de a derula servicii și activități de susținere a companiilor românești din domeniul IT&C și promovarea lor pe piața globală, sub un brand puternic. Smart Alliance – Innovation Technology Cluster oferă servicii de IT&C personalizate pentru: Customer Relationship Management, Customer Experience Management, Contact Center; Enterprise Resource Planning; Enterprise Content Management; Document Management System; Data Management Solutions; Business Process Management; Business Intelligence Analytics și Custom Solutions. Pentru mai multe informații, accesați: www.smartalliance.ro sau contact@smartalliance.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/smart-alliance/smart-business-technology-series-episode-3-a-prezentat-solutii-practice-pentru-alinierea-la-regulament-general-privind-protectia-datelor-personale