NVIDIA SPRIJINĂ LIMBAJUL DE PROGRAMARE OPENCL, DESTINAT DEZVOLTĂRII APLICAŢIILOR PE UNITATEA DE PROCESARE VIZUALĂ

BUCURESTI - 11 decembrie 2008

Comunicat tip General in IT&C

Arhitectura de procesare paralelă NVIDIA CUDA permite rularea OpenCL

SIGGRAPH ASIA 2008—SINGAPORE— 11 DECEMBRIE 2008— NVIDIA® Corporation, liderul mondial în tehnologii de procesare vizuală anunţă astăzi sprijinul său pentru recent lansatul mediu de programare OpenCL 1.0, dezvoltat de organizaţia Khronos Group. OpenCL (limbaj deschis de programare) este o nouă platofrmă de programare care le permite dezvoltatorilor să creeze aplicaţii pe arhitectura de procesare paralelă a unităţii de procesare vizuală (GPU). Lansarea noului limbaj OpenCL reprezintă un nou pas important în revoluţia GPU şi le oferă dezvoltatorilor NVIDIA o soluţie avansată de programare.

NVIDIA a început revoluţia programării pe GPU odată cu lansarea tehnologiei NVIDIA® CUDA™ - arhitectura standard (ISA) de procesare intens paralelă. CUDA a fost concepută pentru a fi compatibilă cu orice interfaţă de procesare paralelă şi va permite rularea în condiţii optime a limbajului OpenCL. Tehnologia CUDA este prezentă pe mai mult de 100 de milioane de unităţi de procesare vizuală, îmbunătăţind performanţele grafice ale sistemului într-o serie variată de aplicaţii. Astfel, CUDA furnizează o bază uriaşă de platforme deja instalate pe care vor fi rulate aplicaţiile care folosesc OpenCL. Fiind compatibilă şi cu alte limbaje standard de programare precum C, Java, Fortran şi Python, arhitectura CUDA oferă dezvoltatorilor posibilităţi multiple de programare, contibuind astfel la dezvoltarea aplicaţiilor pe unitatea de procesare vizuală (GPU).

Introdusă pentru prima dată pe unitatea de procesare vizuală NVIDIA® GeForce® 8800 şi fiind prezentă pe toate unităţile de procesare vizuală (GPU) NVIDIA de astăzi, arhitectura CUDA stă la baza strategiei NVIDIA în dezvoltatea procesării paralele. CUDA a fost adoptată cu entuziasm de comunitatea mondială a cercetătorilor, oferind o creştere de 20 până la de 200 de ori a performanţei grafice în aplicaţiile folosite de oamenii de ştiinţă, în comparaţie cu ceea ce poate oferi un procesor (CPU). Arhitectura este prezentă într-o gamă variată de sisteme de procesare, de la supercomputere şi staţii de lucru, până la computere personale. Astăzi, mai mult de 25.000 de dezvoltatori pot folosi arhitectura CUDA pentru realizarea diverselor aplicaţii.
“Lansarea limbajului OpenCL reprezintă o realizare extrem de importantă pentru industria programării, iar NVIDA se bucură de rolul activ pe care-l joacă în dezvoltarea unui nou standard care promovează procesarea pe GPU,” a declarat Manju Hegde, general manager al diviziei CUDA, NVIDIA. “De asemenea, suntem încântaţi de contribuţia pe care a avut-o Apple la dezvoltarea limbajului OpenCL. Recunoaşterea rolului important pe care unitatea de procesare vizuală îl va juca în dezvoltarea aplicaţiilor generale a marcat un pas important în istoria procesării.”

Vice-preşedintele diviziei de conţinut integrat din cadrul NVIDIA, Neil Trevett deţine şi funcţia de Preşedinte al diviziei OpenCL din cadrul Khronos.

“Dezvoltarea unor interfeţe de programare precum OpenCL reprezintă efortul unor lideri precum NVIDIA de a participa la creşterea heterogenă a pieţei programării paralele prin realizarea unui nou standard deschis,” a declarat Trevett. “NVIDIA va continua să joace un rol activ în dezvoltarea OpenCL şi va susţine rularea OpenCL pe toate soluţiile sale, furnizându-le dezvoltatorilor un nou instrument de utilizare a puterii de procesare dezvoltate de arhitectura paralelă care se regăseşte în unităţile noastre de procesare vizuală (GPU).”

Despre SMARTPOINT CONSULTING SRL

Despre NVIDIA
NVIDIA (Nasdaq: NVDA) este liderul mondial în tehnologia de procesare vizuală şi compania care a inventat unitatea de procesare grafică (GPU), un procesor foarte performant care generează o grafică uimitoare pentru staţiile de lucru, computerele personale, consolele de jocuri şi dispozitivele mobile. NVIDIA deserveşte atât industria de divertisment şi segmentul utilizatorilor individuali prin produsele sale GeForce®, cât şi segmentul profesional, de design şi vizualizare prin produsele sale Quadro™ şi domeniul foarte performant de procesare cu ajutorul produselor sale Tesla™. NVIDIA are sediul în Santa Clara, California şi are birouri în Asia, Europa şi America.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.nvidia.co.uk.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/smartpoint/nvidia-sprijina-limbajul-de-programare-opencl-destinat-dezvoltarii-aplicatiilor-pe-unitatea-de-procesare-vizuala