Astronomi romani pe podiumul mondial si ploaia de meteori Perseide

Targoviste - 11 august 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Pe 11 august are loc o premiere deosebita facuta de UNESCO si UAI la Rio de Janeiro. Tot pe 121 august debuteaza a 17-a editie a Taberei de astronomie Perseide 2009.

Astronomi romani pe podiumul mondial si ploaia de meteori Perseide

Societatea Astronomică Română de Meteori pe podiumul mondial
Tabăra Naţională de Astronomie Perseide 2009

Astăzi, 11 august, la Rio de Janeiro în Brazilia, va avea loc ceremonia de premiere a organizatorilor de evenimente în cadrul proiectului „100 de Ore de Astronomie”care s-a desfăşurat în perioada 2-5 aprilie. 1370 de evenimente s-au organizat în peste 100 de ţări şi au fost înregistrate în cadrul acestui proiect al Anului Internaţional al Astronomiei 2009. Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a organizat la Târgovişte un festival de astronomie cu zeci de acţiuni pentru publicul larg şi grupuri organizate. Acest eveniment a fost înscris la categoria „Cel mai amplu eveniment” la concursul susţinut de UNESCO şi Uniunea Astronomică Internaţională şi organizat de Astronomi fără Frontiere (AWB) şi Observatorul European de Sud (ESO).
Evenimentul organizat la Târgovişte de SARM a câştigat locul doi în lume (alături de un altul organizat în Franţa şi după cel organizat în China) şi a primit distincţia „Highly Commended”. Este o recunoaştere deosebită pentru România şi pentru rezultatele deosebite obţinute de SARM în domeniul astronomiei şi al educaţiei în astronomie în cei peste 26 de ani de activitate.
Ceremonia de înmânare a recunoaşterilor din partea UNESCO şi UIA va avea loc astăzi, 11 august, în cadrul celei de-a XXVII-a Adunări Generale a UAI şi va fi condusă de Mike Simmons (SUA), co-preşedinte al proiectului „100 de Ore de Astronomie”. Evenimentul va fi transmis de USTREAM TV şi va putea fi urmărit pe internet la adresa
http://www.video.rnp.br/overmedia/videos.jsp?_contexto=grupo&_idContexto=57
Din păcate, niciun delegat al SARM nu a putut face deplasarea la Rio de Janeiro pentru a primi această recunoaştere. Distincţia va fi preluată de d-na Magda Stavinschi, preşedinte al Comisiei de Educaţie din cadrul UAI şi va fi înmânată Societăţii Astronomice Române de Meteori la întoarcerea în ţară.

Tot astăzi debutează ediţia a 17-a a Taberei Naţionale de Astronomie Perseide 2009 care se va desfăşura în perioada 11-19 august în Munţii Făgăraş, la Cabana Salvamont Argeş, pe Transfăgărăşan. Aici vor avea loc o şcoală astronomică de vară şi sesiuni de observaţii asupra curenţilor de meteori Perseide (care va avea maximum de activitate pe 11 şi 12 august) şi kappa Cygnide (cu maximum pe 17 august). Lectori sunt Valentin Grigore, preşedintele SARM, prof. Adriana Nicolae (membru în conducerea SARM) şi Dr. Ovidiu Văduvescu, cercetător la reţeaua de telescoape Isac Newton din insulele Canare. Dânsul va face şi o prezentare a proiectului EURONEAR, primul proiect european (preponderent românesc) de studiere a asteroizilor care se apropie foarte mult de Pământ. Participă tineri din Târgovişte şi din ţară, inclusiv olimpici internaţionali la astronomie şi astrofizică. Rezultatele observaţionale ale acestei tabere vor fi prezentate la Conferinţa Organizaţiei Internaţionale de Meteori care va avea loc în luna septembrie în Croaţia, unde SARM va reprezenta România. Ediţia de anul acesta a acestei manifestări unice în România (în mod tradiţional finanţată de Ministerul Tineretului şi Sportului) nu va beneficia anul acesta de nici un fel de finanţare, cheltuielile fiind suportate de către participanţi şi organizatori. Partener al acestei ediţii este Salvamont Argeş.

Despre Societatea Astronomica Romana de Meteori

Se asteapta ca anul acesta curentul de meteori Perseide sa aiba o activitate mai puternica decat de obicei.
Valentin Grigore, 0722829034
vali_sarm@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-astronomica-romana-de-meteori/astronomi-romani-pe-podiumul-mondial-si-ploaia-de-meteori-perseide