Ploaia de meteori Perseide

Targoviste - 9 august 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Activitatea curentului de meteori Perseide va atinge faza maxima in data de 12-13 august cand se pot observa cu ochiul liber sute de meteori intr-o noapte.

Ploaia de meteori Perseide

Zilele acestea Pământul întâlneşte, în drumul său prin spaţiu, meteoroizii care circulă pe orbita cometei Swift-Tuttle. Întâlnirea anuală a Pământului cu acestă densitate de materie interplanetară determină apariţia unei ploi de meteori numită Perseide, după numele constelaţiei Perseu, locul unde se află radiantul acestui curent de meteori. Acest eveniment determină apariţia cu o frecvenţă din ce în ce mai mare a „stelelor căzătoare”, care va atinge faza maximă în noaptea de 12 spre 13 august, când se aşteaptă să fie văzuţi până la 80-100 de meteori pe oră. Observarea meteorilor se face cu ochiul liber, din zone cu cer curat lipsit de poluare luminoasă, situate în afara oraşelor, în fiecare seară, după orele 22 până dimineaţa.
După data de 13 august frecvenţa meteorilor va scădea treptat, dar activitatea va fi destul de bună încă 2-3 nopţi după această dată, curentul de meteori Perseide fiind activ în perioada 17 iulie – 24 august.
Cu ocazia acestui eveniment, Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a organizat deja în perioada 17-30 iulie prima parte a ediţiei a 15-a a Taberei naţionale de astronomie pentru tineret Perseide 2007, în localitatea Sâncraiu, judeţul Covasna, proiect finanţat de Autoritatea Naţională pentru Tineret prin Direcţia Judeţeană pentru Tineret Dâmboviţa. În cadrul taberei s-au desfăşurat cursurile şi atelierele de lucru ale Şcolii astronomice de vară, unde participanţii au avut ocazia să înveţe metodele de observare a curenţilor meteorici şi raportare rezultatelor.
În partea a doua a taberei, dedicată observării maximului de activitate a curentului meteoric Perseide, SARM organizează o Reţea naţională de observare cu expediţii, centre şi puncte de observare în mai multe locuri din ţară: Cabana Pârâul lui Blaga în Munţii Cindrel, Sighetu-Marmaţiei, Păulesca-Teleorman, Corbasca-Bacău, Târgu Mureş, Priboiu-Dâmboviţa, Horodnic de Jos-Suceava (unde are loc şi festivalul „Nopţi de Perseide”). Rezultatele observaţiilor vizuale şi fotografice obţinute vor fi trimise către bazele de date ale International Meteor Organization (IMO) şi NASA şi se vor constitui ca lucrări de reprezentare a României la conferinţele anuale IMO.

Despre Societatea Astronomica Romana de Meteori

Societatea Astronomică Română de Meteori este societatea naţională de astronomie din România şi ONG de tineret. Este reprezentantul International Meteor Organization (IMO) în România. Derulează proiecte şi programe de astronomie şi educaţie prin astronomie, promovează în străinătate tradiţiile româneşti şi creativitatea astroartistică în domeniul cosmosului. Organizează Şcoala astronomică de vară şi Tabăra naţională de astronomie pentru tineret Perseide, ASTROFOTO - Concursul naţional de astrofotografie, ASTRO - Conferinţa Naţională de Astronomie, Festivalul Naţional de Cosmopoezie şi reprezintă anual România la Conferinţa Mondială de Meteori.
http://www.sarm.ro
http://www.geocities.com/valisarm
http://www.cosmopoetry.ro
Valentin Grigore
0722829034
vali.grigore@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-astronomica-romana-de-meteori/ploaia-de-meteori-perseide2