Comunicat de presa FNPMF si SNMF

BUCURESTI - 16 martie 2010

Comunicat tip General in Sanatate

Consideram ca este absolut obligatorie alocarea de minim 10% din FNUASS pentru medicina primara in acest an, optim 12%, suma care poate asigura functionarea cabinetelor medicale de medicina familiei, fara a pune in pericol furnizarea de servicii medicale populatiei.

Comunicat de presa FNPMF si SNMF

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de medicina Familiei / Medicina Generala (SNMF) analizand situatia actuala a asistentei medicale primare si imensa discrepanta dintre locul destinat acesteia, declarat de catre toate oficialitatile romanesti si realitatea importantei acordate, reflectata prin nivelul infim de finantare a acesteia, va aduce la cunostiinta urmatoarele:
1.Toate oficialitatile care reprezinta autoritati romanesti au declarat ca asistenta medicala primara reprezinta cel mai important segment al furnizorilor de servicii medicale, fiind o prioritate nationala. Insusi ministrul sanatatii Cseke Attila a declarat recent ca: „Nu mi se pare in regula ca in Romania sa cheltuim peste 46% din Fondul National de Asigurari de Sanatate pentru servicii medicale acordate in unitatile spitalicesti, in timp ce pentru medicina de familie sa alocam doar 5,8%. Aici trebuie reasezat sistemul”.
2.Raportul comisiei prezidentiale din 2008 a aratat ca finantarea asistentei medicale primare nu a depasit niciodata 10%, uzual fiind in jur de 5%, recomandand ca aceasta sa creasca la 10-15% din FNUASS.
3.Societatea Academica Romana, in raportul din luna noiembrie 2009, subliniaza ca in prezent avem cel mai mic buget alocat sanatatii din ultimii zece ani, comparabil cu cel alocat de cele mai sarace tari din lume si cu cel mai mare dezechilibru de finantare spital versus medicina primara din Uniunea Europeana, inclusiv cu cel mai mic procent alocat medicinii primare din uniune.
4.In Uniunea Europeana, procentul mediu alocat asistentei medicale primare este de 12%. De asemenea, in Uniunea Europeana, venitul medicilor se situeaza la 2,5-3 ori nivelul venitului mediu national.
5.Prin comparatie, veniturile medicilor de alte specialitati prevazute in grila de salarizare a personalului din sistemul bugetar este mai mare decat venitul medicilor de familie, rezultat dupa plata personalului, a taxelor si impozitelor aferente si a cheltuielilor cu functionarea cabinetului medical.
6.Unul din factorii importanti care stimuleaza migratia personalului medical este nivelul mic al veniturilor comparativ cu media europeana, in conditiile in care si alte state puternice din punct de vedere economic se confrunta cu deficit de medici, in general, si de medici de familie, in special, iar in acest moment, datorita recunoasterii studiilor, procedura de emigrare este foarte facila.
7.Sumele medii alocate pentru functionarea cabinetelor de medicina de familie sunt incomparabil mai mici fata de cele alocate functionarii cabinetelor de medicina scolara – unitati exclusiv bugetare. Chiar si in urma reducerii substantiale a fondurilor alocate medicinii scolare prin standardele de cost ce se vor introduce, se aloca mai mult numai pentru salarizarea personalului medical dintr-un cabinet de medicina scolara, decat intregul venit mediu al unui cabinet de medicina de familie - care cuprinde si cheltuielile substantiale de functionare, intretinere si, in plus, alte cheltuieli obligatorii care nu se regasesc la medicina scolara . In prezent, Ministerul Sanatatii si Consiliile locale aloca (drept minim necesar) pentru functionarea unui cabinet de medicina scolara, suma de minim 10.700 lei/luna, pe cand unui cabinet de medicina de familie i se aloca, in medie, 8.077 lei.
8.Structura minima de personal a unui cabinet medical in contract cu casa de asigurari este de un medic specialist de medicina de familie si o asistenta medicala. Un astfel de cabinet deserveste un minim de 1.000 de asigurati, iar din veniturile cabinetului rezultate din furnizarea de servicii asiguratilor din lista trebuie sa se asigure atat veniturile medicului si asistentei, cel putin la acelasi nivel cu cel al medicilor si asistentelor de acelasi nivel profesional din institutiile bugetare, cat si taxele aferente impreuna cu cheltuielile necesare administrarii si functionarii cabinetului
9.In anul 2008 s-a alocat medicinii primare aproximativ 9% din FNUASS, adica 1.330 milioane lei, incepand sa ne indreptam catre normalitate, demers oprit brutal in anul 2009 prin alocarea doar a sumei de 830 milioane lei, suma majorata doar in urma protestelor energice ale medicilor de familie, care la un astfel de nivel al finantarii ar fi fost amenintati cu falimentul in proportie de peste 70%. Doar aplicand inflatia pe aceasta perioada ar trebui ca in anul 2010 finantarea asistentei medicale primare din FNUASS sa depaseasca 1.600 de milioane de lei, adica in jur de 10 procente din actualul FNUASS, dar optim ar fi 12%, adica 1.860 mil. lei.
10.Cabinetul de medicina de familie din mediul rural si din zonele izolate este singurul furnizor de servicii medicale si unica optiune accesibila tuturor cetatenilor din zona. Veniturile actuale ale cabinetelor de medicina de familie nu permit investitii in renovarea cladirilor si dotarea cabinetelor cu atat mai mult ca cat multe localitati rurale au un numar mic de locuitori.

In aceste conditii consideram ca este absolut obligatorie alocarea de minim 10% din FNUASS pentru medicina primara in acest an, optim 12%, suma care poate asigura functionarea cabinetelor medicale de medicina familiei, fara a pune in pericol furnizarea de servicii medicale populatiei.

Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei

Societatea Nationala de Medicina Familiei
Federatia Nationala a Patronatelor de Medicina Familiei
SNMF-Dr. Rodica Tanasescu, presedinte, tel./fax: 021 3154656
FNPMF-Dr. Doina Mihaila, presedinte, tel./fax: 021 2110062
doina.mihaila@hotmail.com; rodica.tanasescu@snmf.r

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-nationala-de-medicina-familiei/comunicat-de-presa-fnpmf-si-snmf3