Conferinţa Naţională de Medicina Familiei la ediţia sa jubiliară
BUCURESTI - 27 martie 2014
Comunicat tip General in Sanatate
Asociaţia medicilor de familie Bucureşti – Ilfov ( AMFB ) organizează în aceste zile sub egida Societății Naționale de Medicina Familiei ( SNMF ) , a zecea ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicină Familiei, “Echilibrul delicat între ştiinţă, artă şi comunicare”.
CNMF 2014 - ediție jubiliară
Sandra Alexiu, Directorul CNMF 2014
Asociaţia medicilor de familie Bucureşti – Ilfov (AMFB) organizează în aceste zile sub egida Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) , a zecea ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicină Familiei, “Echilibrul delicat între ştiinţă, artă şi comunicare”.
Conferința din acest an înregistrează patru premiere notabile :
1. lansarea rezultatelor oficiale ale chestionarului inițiat de Grupul de Vaccinologie (grup de excelență din cadrul Departamentului profesional - științific al SNMF) privind atitudinea medicilor de familie români cu privire la activitatea de vaccinare ;
2. lansarea unui nou curs pe platforma educaționala Formaremedicala.ro a SNMF (e-learning) împreună cu broșura ”Recomandări pentru o alimentație sănătoasă la copilul mic”;
3. lansarea unui nou grup de excelență al SNMF. Grupul ”Respiro” reprezintă prima colaborare a două organizații profesionale ale medicilor de familie, Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și reunește medici de familie instructori formatori cu mare experiență clinică și educațională și cu o preocupare deosebită pentru îngrijirea pacienților cu patologie respiratorie acută sau cronică;
4. o sesiune de premiere a unor mari prieteni ai Asociației Medicilor de Familie București și membri fondatori ai specialității de medicina familiei.
În urmă cu două luni, Grupul de Vaccinologie (grup de excelență din cadrul Departamentului profesional - științific al SNMF) a inițiat un chestionar online pentru a studia atitudinea medicilor de familie români cu privire la activitatea de vaccinare, având în vedere faptul că medicii de familie sunt principalii vaccinatori în România, sunt cei care au cel mai strâns contact cu populația țării încă de la naștere.
Chestionarul a fost distribuit online pe platforma FormareMedicala.ro, unui eşantion de 1628 medici de familie cu structură rural urban de aproximativ 50% - 50%. La chestionar au răspuns 887 medici de familie. Rezultatele chestionarului vor fi expuse în sesiunea de vaccinologie de vineri, 28 martie. Dintre acestea extragem câteva date relevante:
- Medicii de familie în proporţie covârșitoare (90%) consideră că este utilă extinderea PNI pentru a include şi alte boli prevenibile prin vaccinare și că e important ca unele dintre vaccinurile opţionale contra cost să devină parte a programului naţional de imunizare. Dintre cei 90% care au considerat importantă extinderea PNI, cei mai mulţi, (90%) au identificat bolile pneumococice ca fiind cele mai importante boli care ar trebui prevenite prin vaccinare și consideră că introducerea vaccinării antipneumococice este esențială având în vedere datele de mai sus. 62% dintre medicii chestionați au menționat și importanța reintroducerii vaccinului HPV în schema națională de vacinare.
- Medicii de familie consideră în procent majoritar (98%) că ar fi utile campanii de informare a populaţiei, care să dobândească din surse autorizate cunoştinţe despre vaccinare. De remarcat faptul că în aceeaşi măsură cu Ministerul Sănătăţii, medicii de familie consideră că este propria lor responsabilitate către cetăţenii ţării pentru ca un număr cât mai mare de boli să fie prevenite prin vaccinare.
La CNMF 2014 se lansează și noul curs pe platforma de e-learning a SNMF, Formaremedicala.ro, cursul de nutriția copilului mic, precum și broșura „Recomandări pentru o alimentație sănătoasă la copilul mic” care fac parte dintr-o campanie națională inițiată de SNMF cu sprijinul Nutricia Early Life Nutrition care dorește să evidențieze importanța nutriției în primele 1000 de zile, fereastră unică de intervenție nutrițională în care alimentația are un rol covârșitor și poate preveni dezvoltarea bolilor cronice cu impact major în perioada de adult (obezitate, diabet zaharat etc).
Nenumărate alte teme vor fi prezente în sesiunile conferinței, care se desfășoară în șase săli în paralel.
“Doresc să mulțumesc pe această cale tuturor invitaților dar și celor care participă la editia jubiliara a Conferinței Naționale a Medicilor de Familie din acest an. Ne bucurăm nespus că am ajuns la ediția cu numărul 10 și că în continuare, temele dezbatute în cadrul acestei manifestări nu numai ca sunt sunt foarte apreciate de participanti, dar vin și în ajutorul lor cu cele mai noi informații din domeniu.” (Dr. Rodica Tănăsescu, Președintele AMFB și SNMF).
Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.
-
Sandra Adalgiza Alexiu - Vicepresedinte SNMF - coordonator departament comunicare
-
Pentru telefon si e-mail click aici
- SOCIETATEA NATIONALA DE MEDICINA FAMILIEI
-
Pagina contact: Contact SOCIETATEA NATIONALA DE MEDICINA FAMILIEI/MEDICINA GENERALA