Mergi la medicul tău de familie şi controlează-ţi tensiunea arterială!

BUCURESTI - 8 aprilie 2013

Comunicat tip General in Sanatate

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sarbatoresc Ziua Mondiala a Sanatatii printr-un mesaj adresat tuturor romanilor:
Este mai bine sa previi decât sa tratezi – controleaza-ti tensiunea arteriala !

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global unul din trei adulti cu varsta peste 25 de ani are tensiunea arteriala ridicata. 12% din consultatiile oferite de medicii de familie sunt dedicate controlului hipertensiunii arteriale.  Medicii de familie depisteaza anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arteriala si monitorizeaza numerosii pacienti deja diagnosticati.

Hipertensiunea arteriala, adica valoarea tensiunii arteriale peste 135/85 mmHg, este denumita si "ucigasul silentios" deoarece simptomele sunt nespecifice si usor de ignorat. Hipertensiunea arteriala afecteaza creierul, inima, rinichii si ochii, dar boala contribuie mai ales la aparitia unor afectiuni  cardiovasculare grave. Peste 9 milioane de decese apar anual in lume din cauza complicatiilor hipertensiunii arteriale.

"Mesajul de astazi al Societatii Nationale de Medicina Familiei este cel pe care-l adresam zi de zi pacientilor nostri in cabinet - Este mai bine sa previi decât sa tratezi! Daca ai in familie cel putin un caz de hipertensiune arteriala, daca nu ti-ai masurat niciodata tensiunea arteriala, daca nu esti sigur ca nu ai hipertensiune, fa un gest simplu, o vizita in cabinetul medicului tau de familie si masoara-ti corect tensiunea arteriala! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii!

La fel de importante pentru pacientii deja diagnosticati sunt respectarea unui stil de viata sanatos si a tratamentului pe termen lung.  Ignorarea tratamentului constant si corect, a vizitelor la medic se platesc, din pacate extrem de scump, in ani de suferinta a pacientilor si familiilor lor.

Dializa, interventiile chirurgicale la nivel cardiac, tratamentul de lunga durata in urma unui accident vascular cerebral, toate acestea presupun suferinta si costuri enorme pentru pacienti si familiile lor, dar si pentru sistemul medical in ansamblu si pot fi evitate cu ajutorul medicilor de familie" - Dr. Rodica Tanasescu, medic de familie, presedinte SNMF.

”Sistemul de sanatate se refera adesea la costuri. Controlul profilactic asigurat de medicul de familie reduce costurile in sistemul de sanatate. Daca hipertensiunea arteriala ar fi depistata la timp pentru toata populatia tarii, daca s-ar respecta tratamentul corect, complicatiile acestui ”ucigas in serie” ar fi incomparabil mai mici, ca si costurile in invaliditate sau bani. Ca profesionisti suntem ingrijorati de ignorarea acestui adevar simplu. Economiile se fac prin profilaxie si prin cresterea compliantei la tratament”- Dr. Doina Mihaila, medic de familie, presedinte FNPMF.

“Din pacate constatam frecvent ca pacientii isi masoara  gresit tensiunea arteriala. O pozitie incorecta, lipsa unei perioade minime de repaus inainte de masurare sunt doar câteva dintre cauzele care duc la rezultate eronate. In cabinet, medicul de familie demonstreaza si explica toate regulile pentru o masurare corecta, astfel incât pacientii nostri stiu apoi sa isi monitorizeze corect tensiunea si acasa, daca este cazul. De asemenea, facem recomandarile necesare pentru scaderea valorilor tensiunii arteriale chiar si fara un tratament medicamentos, de exemplu prin reducerea consumului de sare dar si prin stoparea fumatului. Pacientii consultati de medicul lor de familie capata astfel informatiile necesare pentru a fi partenerii medicilor in controlul asupra starii lor de sanatate!” – Dr. Sandra Alexiu, medic de familie, secretar SNMF.

Asadar, de Ziua Mondiala a Sanatatii, mesajul SNMF si al FNPMF este unul simplu si speram noi, convingator:

Mergi la medicul tau de familie si controleaza-ti tensiunea arteriala!

Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) este o organizatie profesionala, stiintifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizatii judetene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti.
Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronala care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea si aprobarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.