Normele COCA 2012 au fost trimise la MO fara consultarea Organizatiilor Medicilor de Familie

BUCURESTI - 27 decembrie 2011

Comunicat tip Administrativ / Management in Sanatate

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie ( FNPMF ) şi Societatea Nationala de Medicina Familiei ( SNMF ) sunt profund nemultumite de faptul ca Normele de aplicare a Contractului-Cadru pentru anul 2012 au fost aprobate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ( CNAS ) şi de Ministerul Sanatatii şi se afla la Monitorul Oficial pentru a fi publicate fara nici un fel de consultare serioasa cu organizatiile reprezentative ale medicilor de familie.

                Cerem pe aceasta cale retragerea normelor de la MO pentru a fi discutate cu reprezentantii furnizorilor de servicii medicale.

                Suntem din nou pusi in fata faptului implinit in lipsa unui dialog real, a unor consultari constructive si nu formale asa cum a fost cea din 10 octombrie, singura intalnire cu CNAS, de altfel.

                Ne-am asteptat ca dupa votarea bugetului de stat sa ne intalnim institutional cu CNAS. Avand in vedere ca bugetul alocat asistentei medicale primare a crescut in anul 2012 fata de anul 2011, ne-am asteptat sa regasim cresterea si in Norme, dar acest lucru nu s-a intamplat. Unde va ajunge suplimentarea de buget promisa de decidenti, daca Normele nu contin nici o modificare prin care aceste fonduri sa ajunga la furnizori? Este neclar si din ce fonduri se vor plati garzile pe care le fac medicii de familie in cele peste 100 de centre de permanenta din intreaga tara. Peste 700 de medici de familie asigura asistenta medicala primara in afara programului cabinetelor, in weekend, sarbatori legale de Craciun si Anul Nou, dar plata garzilor intarzie adesea.

                Anul 2011, an de protest pentru medicina de familie a adus niste amendamente normelor, venind in sprijinul pacientilor nostri. Putem proba insa oricand unele derapaje de la respectarea Normelor din 2011. Normele pentru anul 2012 anuleaza mult din ce s-a obtinut pentru pacienti in anul 2011 si prin urmare cei care vor suferi cel mai mult vor fi tot cetatenii Romaniei, pacientii nostri, care contribuie la strangerea fondului pentru sanatate si care de acum  vor suporta si coplata. Intrucat medicilor le sunt acceptate doar 20 de consultatii pe zi, conform noilor norme cel de-al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat, pentru ca NU va beneficia de consultatii gratuite si nici de retete compensate, bilete de trimitere si alte facilitati rezervate statutului de platitor de asigurari de sanatate.

                Suntem mereu compatimiti pentru birocratie excesiva, dar zilnic apar noi obligatii birocratice, toate sustinute din bugetul propriu al cabinetelor in defavoarea consultatiilor si a actului medical propriu-zis.

                Ni se promit intentii de dezvoltare a asistentei primare, ieftina si eficienta  in orice sistem de sanatate. In schimb, suntem asaltati de obligatii noi, total nemedicale, constrangeri in activitatea curenta, toate in defavoarea pacientilor si a medicilor. Ni se impun softuri nefunctionale si incompatibile dar si documente care vin in contradictie cu softurile.

                Ne intrebam daca exista un interes real pentru sanatatea populatiei sau se doreste doar o stare conflictuala permanenta initiata de cei care ar trebui sa fie gestionarii banilor pe care cetatenii ii platesc ca asigurari de sanatate?

               

 

Presedinte FNPMF

Dr. Doina Mihaila                                                                                                      

Presedinte SNMF

Dr. Rodica Tanasescu

Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF)
Presedinte SNMF
Dr. Rodica Tanasescu
www.snmf.ro

Federatia Nationala a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF)
Presedinte FNPMF
Dr. Doina Mihaila