Taxele incasate de cabinetele de medicina familiei SUNT LEGALE!

BUCURESTI - 9 iunie 2010

Comunicat tip General in Sanatate

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina Familiei constata cu surprindere faptul ca se aduc acuzatii nefondate si injurii la adresa activitatii desfasurate de cabinetele de medicina de familie atat din partea presei, cat si din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Taxele incasate de cabinetele de medicina familiei SUNT LEGALE!

Aceste interpretari tendentioase si utilizarile fragmentate ale unor acte normative duc la acuzatii menite sa produca disensiuni in relatia medic-pacient si disfunctionalitati in furnizarea de servicii medicale.
Incepand din luna martie, conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 44 din 20/01/2010 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131 din 26/02/2010, toate consultatiile ( cu exceptia urgentelor, a bolilor acute si subacute) trebuie programate, inclusiv cele finalizate cu bilete de trimitere catre alte specialitatI sau examinari paraclinice (laborator, radiologie, ecografie,etc)
In conformitate cu noul contract cadru, cu incepere din aprilie 2010, Casa de asigurari recunoaste un numar de 20 de consultatii in medie pe zi, adica maxim 420 de consultatii pentru o luna cu 21 de zile lucratoare, inclusiv pentru consultatiile finalizate cu bilete de trimitere catre alte specialitati sau examinari paraclinice.
In conformitate cu HG nr 262/2010 (contractul-cadru), art 15 lit. f. prevede ca orice furnizor in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, inclusiv cabinetele de medicina de familie, au dreptul sa incaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situatiile programabile, daca asiguratul solicita efectuarea serviciilor respective inaintea datei programate.
In consecinta, pacientii care solicita orice servicii medicale trebuie programati, in limita numarului de servicii recunoscute de casa de asigurari, data programarii depinzand de numarul de servicii medicale solicitate. Pacientii care solicita furnizarea acestor servicii medicale inaintea datei programate sau fara programare, trebuie sa achite contravaloarea acestor servicii medicale.
In cazul in care pacientul solicita si achita furnizarea serviciului inaintea datei programate, consideram ca nu este afectat dreptul pacientului de a beneficia de celelalte drepturi ce deriva din drepturile de asigurat ale pacientului: reteta compensata, bilete de trimitere catre alte specialitatI, internare sau examinari paraclinice.
Regretam raspunsurile repetat neclare care sugereaza populatiei ca este ilegala incasarea de taxa (cu chitanta) in afara pachetului de servicii contractat cu casele de asigurari. Taxarea unor servicii medicale si mai ales a unor servicii medicale la cerere, este perfect legala si este prevazuta in Co-Ca 2010.
Regretam lipsa de deschidere a CNAS, in situatia in care SNMF si FNPMF au solicitat repetat o intalnire in vederea clarificarii unor aspecte ramase incerte si emiterii unui protocol de aplicare a Normelor si Contractului-Cadru 2010.
Dar, mai ales, regretam repetarea acelorasi practici de manipulare a opiniei publice impotriva medicilor, vechi de zeci de ani, prin informatii trunchiate sau deformate, pentru a arunca pe umerii medicilor gravele disfunctionalitati ale sistemului medical.




Presedinte FMPMF, Dr. Doina Mihaila
Presedinte SNMF, Dr. Rodica Tanasescu

Despre Societatea Nationala de Medicina Familiei

Societatea Nationala de Medicina Familiei
Federatia Nationala a Patronatelor de Medicina Familiei
FNPMF
Str. George Enescu nr. 27-29, sector 1, Bucuresti
Fax +40212110062
SNMF
Str. Grigore Cobalcescu nr. 2, sector 1, Bucuresti
Fax +40213154656

office@snmf.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-nationala-de-medicina-familiei/taxele-incasate-de-cabinetele-de-medicina-familiei-sunt-legale