Un reportaj TVR, distins la Premiile CIRCOM Regional

BUCURESTI - 27 aprilie 2004

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Televiziunea Română a obţinut o nouă distincţie în cadrul unei competiţii internaţionale, mulţumită unui reportaj despre traficul de fiinţe vii, realizat de Cristina Madgearu (Redacţia Social-Economic a TVR).

Reportajul, intitulat "Marfa vie", a obţinut o menţiune specială la Premiile CIRCOM Regional, anunţate, la data de 24 aprilie 2004, de directorul general al TG 4 (Irlanda), Pol O'Gallchoir, gazda sesiunii de jurizare, şi de David Lowen, preşedintele Premiilor CIRCOM Regional.
Distincţiile şi premiile a căror valoare se ridică la aproximativ 36.500 de euro vor fi decernate la data de 27 mai 2004, în cadrul Conferinţei CIRCOM de la Wroclaw, transmisă în direct la TVP3 Polonia.
Reportajul prezentat de TVR a fost realizat în septembrie 2003 şi difuzat în luna octombrie la Televiziunea Publică, având în prim-plan povestea unei reţele de traficanţi de cerşetori. Realizatoarea a introdus în material declaraţiile procurorilor care au reuşit să rezolve acest caz în care era implicată o reţea de 17 traficanţi din Braşov. Noutatea adusă de reportaj a constat în realizarea, în premieră, a unor interviuri cu traficanţii. După cum a declarat Cristina Madgearu, reportajul nu ar fi fost posibil fără sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).
Selecţia a fost realizată dintr-un număr de 173 de filme provenind din 26 de ţări. Premiile au fost acordate după cum urmează: Marele Premiu pentru documentar - TVP 3 Polonia, Marele Premiu pentru ştiri - staţia Hessischer Rundfunk, (studio ARD la Frankfurt am Main, Germania), Premiul pentru probleme de actualitate a revenit aceleiaşi staţii TV, Premiul pentru programele trans-frontaliere unei coproducţii ce a implicat 20 de televiziuni din Europa, intitulat „The New Teenage Europe”, Premiul pentru programe sportive - TVP Katowice Polonia, Premiul pentru cel mai original program a fost acordat Omrop Fryslan din Olanda, Premiul SVT Suedia pentru documentar a fost acordat France 3 Alsacia, iar Premiul France 3 pentru documentar - TVP 3 Szczecin Polonia. Alături de reportajul TVR, printre producţiile recomandate de juriu pentru menţiuni speciale s-au mai aflat, la secţiunea „Documentar”, un reportaj al TVP 3, la secţiunea „Ştiri” un program TVP3 Wroclaw, la „Sport” programele RTE Ireland şi Imrop Fryslan, la secţiunea „Probleme de actualitate” un reportaj BBC Northern Ireland şi la „Cel mai original program” o propunere a Imrop Fryslan.
Premiile CIRCOM Regional au fost acordate pentru prima dată în 1990, organizaţia existând din 1983. Producţiile înscrise în concurs sunt analizate de un juriu format din experţi ce lucrează ca producători la studiourile regionale ale televiziunilor publice membre ale organizaţiei şi sunt finanţate de Comisia Europeană, Parlamentul European, France 3 şi staţiile care organizează Conferinţa anuală a CIRCOM Regional. Fiecare ediţie a conferinţei anuale este găzduită de un studio teritorial al unei reţele publice naţionale membre a CIRCOM, anul acesta fiind rândul Televiziunii Publice Poloneze să organizeze acest eveniment.


Despre Societatea Romana de Televiziune

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI REPREZENTARE AL SRTv

Calea Dorobanţilor nr.191, sector 1, Bucureşti
Tel. +40-21-223.32.75 - Fax: +40-21-231.50.12
E-mail: comunicare@tvr.ro


Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/societatea-romana-de-televiziune/un-reportaj-tvr-distins-la-premiile-circom-regional