Romanii pot testa gratuit solutia antivirus BitDefender pentru telefoane mobile

BUCURESTI - 13 septembrie 2006

Comunicat tip General in IT&C

BitDefender, divizia de securitate a datelor a SOFTWIN, a lansat versiunea publică pentru testare a aplicaţiei sale antivirus pentru protecţia telefoanelor mobile şi a echipamentelor digitale de buzunar (PDA), realizat pentru sistemele de operare Symbian şi Windows Mobile.

Tehnologia oferă protecţie a dispozitivelor mobile, scanând fişierele accesate de utilizator şi oferind în plus opţiunea de a scana fişiere după dorinţa acestuia. BitDefender Mobile Antivirus v2 va putea fi actualizat constant, prin GRPS, conexiune Wi-Fi, sau prin sincronizarea echipamentului mobil cu un computer conectat la Internet.

'Le oferim utilizatorilor şi producătorilor de echipamente posibilitatea de a testa gratuit această aplicaţie, ce va deveni pe viitor extrem de utilă. Cercetarea şi dezvoltatea tehnologiei în acest domeniu a inceput în echipa BitDefender încă de acum 2 ani. În 2004, când a fost detectat primul virus pentru echipamente mobile, am lansat imediat o aplicaţie dedicată acestora, care proteja sistemul de operare. De atunci, lucrăm la dezvoltarea unei aplicaţii profesionale, iar la inceputul acestui an am lansat prima versiune beta', a declarat Carmen Maierean, BitDefender Product Manager.

Produsul poate fi descărcat de doritori de pe adresa http://beta.bitdefender.com/mobile/login.php . Lansarea antivirusului pentru mobile plasează BitDefender între primele 5 companii mondiale care au abordat acest segment.

Deşi nu există încă numeroşi viruşi pentru echipamentele mobile de buzunar, mai multe descoperiri din ultimul timp demonstrează că astfel de infecţii vor deveni tot mai numeroase în următorii ani, pe măsură ce funcţiile dispozitivelor vor deveni din ce în ce mai apropiate de ale unui computer personal. Până acum, au fost semnalate circa 150 de aplicaţii pentru echipamentele mobile care pot fi calificate drept 'virus', prin acţiunea pe care o au asupra sistemului de operare. Nu au existat atacuri majore, iar viruşii care circulă au fost realizaţi mai mult pentru a arăta că se poate, fără a produce efecte distructive majore.

Viruşii care au fost depistaţi şi au în vizor astfel de echipamente pot şterge bazele cu date de contact, pot să apeleze numere cu suprataxă, pot să fure date personale şi să producă o serie întreagă de alte neplăceri (descărcarea bateriei, distrugerea fişierelor, etc.). Astfel, problema viruşilor pentru echipamente mobile nu mai poate fi ignorată.

Telefoanele mobile inteligente au toate dotările necesare pentru răspândirea rapidă a unei infecţii cu viruşi informatici. Au procesor, mediu de stocare (memorie internă sau card), sisteme de operare tot mai complexe, conexiuni la Internet, posibilitatea de a primi şi transmite mai depare mesaje e-mail, mesageria online sau MMS.

Utilizarea Blackberry şi a altor sisteme push-email (mesajul ajunge direct pe celular fără a mai verifica tot timpul contul) va duce în final la înmulţirea acestor probleme, spun specialiştii în domeniu. Deocamdată doar 8% dintre posesorii de celulare trimit şi primesc mesaje e-mail, dar numărul lor va creşte cu siguranţă pe viitor.

Conform studiilor realizate de compania VisionGain, piaţa de aplicaţii antivirus pentru echipamentele mobile va însuma încasări de 12,16 miliarde de dolari anul viitor (incluzând aici investiţiile făcute de operatorii de telefonie mobile la nivel de servere).

Despre SOFTWIN

BitDefender este o suită de peste 54 de soluţii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficientă a ameninţărilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporaţii.
Realizată pentru a oferi protecţie completă reţelelor şi sistemelor companiilor, gama de soluţii BitDefender cuprinde, pe lângă produse pentru protecţia antivirus, antispam, personal firewall şi soluţii de administrare a securităţii. De asemenea, echipa BitDefender oferă consultanţă organizaţiilor în realizarea şi stabilirea politicilor de securitate a datelor pentru reţelele de calculatoare.
BitDefender este o divizie a SOFTWIN SRL, al cărei sediu central se află în România, la Bucureşti. SOFTWIN are reprezentanţe externe în Germania, Marea Britanie, Spania şi SUA.

Cosmin Mares
pr@softwin.ro