Magiunul de prune Topoloveni, singurul produs traditional romanesc protejat la nivel european

BUCURESTI - 29 aprilie 2011

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri, Industrie, Media / Publicitate

Comisia Europeana a acordat in data de 8 aprilie 2011 Magiunului de prune Topoloveni prima certificare de Indicatie Geografica Protejata pentru un produs traditional romanesc. Noua eticheta a Magiunului, care va contine logo-ul certificarii, va fi lansata in prezenta mai multor oficialitati, in cadrul unei conferinte de presa, care va avea loc marti 3 mai, ora 10.30, la Hotel Royal Bucuresti – Sala Mircea Voda (Bd. Mircea Voda 28, Bucuresti).

Topoloveni

Topoloveni

Dupa mai bine de patru ani de la integrarea Romaniei in UE, un singur produs alimentar romanesc de calitate a obtinut protectia marcii la nivel european si totodata promovarea la nivelul statelor membre ale UE si garantia oferita consumatorilor ca produsul este autentic, traditional si intruneste criteriile europene de securitate, igiena, etichetare, control de sanatate si informare nutritionala.

Protejarea denumirii de ”Magiun de prune Topoloveni” de catre UE n-ar fi fost posibila fara istoria si traditia de peste 100 de ani a acestui produs, atestata de catre documentele vremii:

*Denumirea produsului este cunoscuta inca din anul 1914 cand in Topoloveni s-a infiintat prima fabrica de magiun din tara cunoscuta sub denumirea de „Cooperativa din Topoloveni”, unde se producea magiun din prune si din alte fructe.

*In anul 1972 a luat fiinta, pe actualul amplasament al fabricii, sectia de sucuri, magiun, fructe si legume deshidratate, facand parte din „Intreprinderea de legume si fructe Pitesti”.

*In anul 1981 a fost transferata la „Intreprinderea de prelucrarea si industrializare a legumelor si fructelor Topoloveni”. In anul 2001, fabrica de magiun a fost preluata prin cumparare de catre societatea comerciala Sonimpex Serv Com S.R.L.

Datorita metodei specifice de obtinere şi reputatiei sale legate de zona geografica a localitatii Topoloveni, ”Magiunul de prune Topoloveni” se incadreaza foarte bine in sistemul Indicatie Geografica Protejata, care certifica calitatea produsului. Priceperea localnicilor de selectare a prunelor, urmarirea procesului de fierbere in cazane cu pereţi dubli, verificarea organoleptica a produsului au contribuit la pastrarea in aceasta zona geografica şi la dezvoltarea metodei sanogenetice de obţinere a magiunului fara adaos de zahar sau alţi conservanţi.

Graţie protecţiei asigurate de marca Indicatie Geografica Protejata, “Magiunul de prune Topoloveni”— care a fost ani la rand un aliment nelipsit de pe masa multor romani la micul dejun —va putea ajunge de acum in orice colţ al ţarii şi al lumii, ca ambasador al bunului gust romanesc!

***

Despre Marca de Indicatie Geografica Protejata 

Comisia Europeana a acordat in data de 8 aprilie 2011 Magiunului de prune Topoloveni prima certificare de Indicatie Geografica Protejata pentru un produs traditional romanesc. ”Specialitatea romaneasca se adauga unei liste de mai mult de 1000 de denumiri de produse protejate in baza legislatiei privind protectia indicatiilor geografice, a denumirilor de origine si a specialitatilor traditionale”, a fost mentionat in comunicatul Comisiei.

Publicarea in Jurnalul oficial al UE ca marca protejata reprezinta o recunoastere a autenticitatii, traditiei, istoriei, ariei geografice, reputatiei si a calitatilor exceptionale ale Magiunului de prune Topoloveni si il plaseaza in gama PREMIUM pe piata alimentelor conservate. Marca de Indicatie Geografica Protejata stabileste in Uniunea Europeana:

*Drepturi ale producatorului: diferentierea prin calitate va atrage o rentabilitate mai mare, in comparatie cu competitia; marca de Indicatie Geografica Protejata confera posibilitatea de a beneficia de ajutoare de promovare a produselor alimentare de inalta calitate (din bugetul Fondului European de Garantare Agricola—FEGA).

*Drepturi ale consumatorilor: informarea ca produsul manifesta o inalta valoare adaugata (origine, autenticitate, caracteristici specifice: ingrediente—prune recoltate la deplina maturitate, atent selecţionate din soiuri diverse, fara adaos de zahar sau aditivi—, metode de productie originale şi care prezerva calitaţile naturale ale prunelor—fierbere in cazane speciale cu pereţi dubli, fara foc direct, prin amestecare continua cu agitatoarele de lemn), eticheta fiind cea care indica faptul ca e vorba despre un produs de calitate si garanteaza ca alimentul a fost produs conform caietului de sarcini. De asemenea, consumatorii vor putea alege in cunostinta de cauza sa cumpere produse din propria lor regiune sau din alte regiuni specifice si vor putea hotari daca produsul certificat ca avand o inalta calitate ofera un raport bun pret / calitate.

***

Despre Magiunul de prune Topoloveni

Testele realizate la Institutul de Cercetari Alimentare Bucuresti si la Institutul LAREX au demonstrat lipsa zaharului adaugat si a aditivilor alimentari din magiunul de prune Topoloveni. Din analize a rezultat ca reduce riscul constipatiei, determina scaderea colesterolului, previne aparitia maladiilor cardiovasculare, previne obezitatea, este benefic asupra sanatatii oaselor, are efect in scaderea aparitiei cancerelor, in special al celui de colon , previne aparitia imbatranirii precoce si a celulitei, stimuleaza sistemul imunitar (este un bun adaptogen natural) prin cresterea rezistentei la infectiile virale. Datorita cantitatii foarte mari de fibre alimentare, magiunul stimuleaza procesele naturale de detoxifiere, prevenind astfel si oboseala cronica. Ca energizant general al organismului ajuta la furnizarea de “combustibil” gata de utilizat de catre creier, muschi si alte organe vitale. De asemenea, poate fi consumat de persoanele suferinde de diabet, avand index glicemic scazut (39), 25 de grame de magiun de prune Topoloveni fiind echivalentul unei felii de paine. Poate fi consumat de la varsta de 6 luni, in momentul in care se incepe diversificarea alimentatiei.

Magiunul de prune Topoloveni are caracteristici organoleptice deosebite care pastreaza aroma, gustul si savoarea produselor traditionale, produse care reamintesc candoarea copilariei, cand bunica pregatea asemenea bunatati. Produsul este puteric vitaminizant, mineralizant, energizant datorita conditiilor menajante in care sunt procesate cele 4-5 soiuri de prune proaspete romanesti. In cadrul unei diete diversificate, echilibrate si a unui stil de viata sanatos, magiunul de prune Topoloveni este indicat ca aliment sanatos.

In 2010, Magiunul de prune Topoloveni a fost medaliat de catre International Taste and Quality Institute din Bruxelles (Superior Taste Award*) si a intrat in lista furnizorilor Casei Regale Romane.

***

Pentru a participa la eveniment, va rugam sa luati legatura cu Diana Stanciulov (sonimpex.magiun@gmail.com, mobil 0722.705.950).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/sonimpex-serv-com-srl/magiunul-de-prune-topoloveni-singurul-produs-traditional-romanesc-protejat-la-nivel-european